Op vrijdag 9 juni j.l. vierde de stichting Erfgoed Landfort de definitieve oplevering van de grote restauratie van het landhuis, park en moestuin op Huis Landfort. Met een feestelijke muzikale omlijsting door de Megchelse Harmonie St. Caecilia en talrijke geestige en lovende voordrachten door allerlei sprekers was 9 juni voor alle genodigden een zeer feestelijke dag. Persoonlijk kreeg deze dag voor mij een zeer speciaal tintje omdat Z.K.H. koning Willem Alexander mij tot ridder in de orde van Oranje-Nassau benoemde. Een toekenning die ik volledig deel met mijn levenspartner Wim Dröge met wie ik in de afgelopen vijftien jaar mij bijzonder heb ingespannen voor het behoud van onze Nederlandse historische buitenplaatsen in het algemeen en die van Huis Landfort in het bijzonder. De speciale nieuwsbrief over deze dag vindt u hier.


In dit jaar doet stichting Erfgoed Landfort samen met medewerkers en vrijwilligers ervaring op hoe het park en landhuis op een goede manier te delen met belangstellenden. Inmiddels lopen de vrijdagopenstellingen gesmeerd en gemiddeld 40 tot 80 bezoekers maken hier wekelijks gebruik van. Veel mensen raken dan zeer bekoord door de prachtige interieurs van het landhuis, de bloemenpracht in park en moestuin maar niet in de laatste plaats ook vanwege de kleine coffee-corner die in de oude kas naast het landhuis is ingericht. Daar blijft men gemakkelijk zitten om te genieten van de rust en landelijke schoonheid van ons mooie Huis Landfort. Klik hier voor bezoekmogelijkheden.
Ook ontvangt de stichting steeds vaker groepen voor een rondleiding op aanvraag, die steevast door onze vrijwillige rondleiders worden begeleid. Sommige groepen beginnen met koffie/thee en gebak of een lunch.

Onlangs is ook voor het eerst een huisconcert georganiseerd, toen nog voor genodigden. Voor dit gezelschap speelde het Adam Quartet uit Amsterdam werken van Haydn en Menselsohn Bartholdy. Wij zullen volgend jaar (mogelijk al dit jaar) voortgaan met een culturele programmering in het koetshuis van Huis Landfort. Al met al ontdekken wij steeds beter op welke wijze deze prachtige buitenplaats met bezoekers en liefhebbers gedeeld kan worden.

Open Monumentendag

Een komend evenement waar wij deze zomer druk mee bezig zijn geweest betreft de voorbereidingen van Open Monumentendag. Wij zijn op zaterdag 9 september geopend en dan zijn er de hele dag rondleidingen door de belangrijkste vertrekken van het landhuis. Ook zullen de leden van de The Merython Society een bijdrage aan deze dag gaan leveren. Tussen de 20 en 25 personen zullen in historische kostuums dansdemonstraties geven, jachtscènes verbeelden, dienstpersoneel in huis uitbeelden of als tuinbaas in de moestuin te vinden zijn. Dit sluit uitstekend aan bij de opzet van het thema van Open Monumentendag 2023 waar immaterieel erfgoed centraal staat. U zult zich met als deze prachtig uitgedoste figuren wanen in de tijd waarin Johann Albert Luyken in 1823 Huis Landfort aankocht.
Tickets voor Open Monumentendag boekt u hier.

Als extra element zal ook de kelderverdieping toegankelijk zijn. Daar kan men de resten zien van de bijzondere heteluchtverwarming die hier in 1825 werd ingebracht. Al met al een erg leuke dag waarvoor wij u van harte uitnodigen.

Graag tot ziens dus op Huis Landfort.
René W.Chr. Dessing