Op Huis Landfort, net als elders in ons land, steken stinzenplanten hun kopjes weer boven de grond en vele zijn reeds in bloei. Destijds ontving de stichting € 25.000,- van het Prins Bernhard Cultuurfonds om van ons park een rijk stinzenplantengeheel te maken. Gekscherend heb ik in sommige interviews wel gezegd dat wij op weg zijn De Keukenhof van Gelderland te worden. Dat duurt nog wel even maar als je nu ziet hoe rijk deze bollen, knollen en wortelstokjes bloeien, valt hier veel te genieten. Daarom werken wij ook aan een folder met een wandeling waarbij bezoekers uitleg krijgen over de verschillende stinzen die hier bloeien.
De folder met een wandeling langs de vele bijzondere bomen die wij dankzij de succesvolle crowdfunding van 2020 hebben kunnen aanschaffen, zal eerder klaar zijn. Op het Kleine Erf en op het deel dat wij ‘de Omloop’ noemen staan talloze bijzondere, vaak bloeirijke bomen. Daar zijn onlangs weer vier variëteiten van de Japanse sierkers geplant, soorten die nog niet in onze collectie waren opgenomen. Met deze wandelfolder in de hand kan men kennis opdoen van uiteenlopende bomen en soms ook over de persoon die de boom schonk of met welk doel deze werd geschonken. We houden u op de hoogte als deze wandeling beschikbaar komt.
Fijn nieuws is ook dat dit jaar onze moes- en bloementuin voor het eerst ingeplant zal worden. Voor mij persoonlijk een betekenisvol gebeuren omdat daarmee een laatste element uit de hele restauratie gerealiseerd zal zijn. Tuinbaas Jan heeft talloze bloemen, kruiden en groentes uitgezocht die hier weldra gepoot gaan worden. Van de kruiden en groentes gaan wij met onze vrijwilligers soep maken die gegeten zal worden door groepen die hier een broodlunch reserveren. Bij een teveel aan producten zullen wij kijken of wij de Voedselbank Oost-Achterhoek blij kunnen maken, zodat wij iets van Huis Landfort kunnen delen met hen die dit goed kunnen gebruiken. De bloemen worden benut om de tafels in het koetshuis mee op te sieren en de vele mooie interieurs van het landhuis. Met bloemen wordt iedere ruimte, hoe dan ook, rijk en aantrekkelijk.
Onze tuinvrijwilligers waren overigens niet te houden. Begint men elders op buitenplaatsen doorgaans half maart weer met de voorbereidingen voor de lente, hier stond iedereen vanaf half januari alweer te popelen om aan de slag te gaan. Dat maakt dat de tuinbaas mij onlangs zei voor te lopen op het werk, dit is voor de aanplant van de moestuin heel fijn.
Kortom, het wordt lente en daar doen wij volop aan mee. Naast veel aanvragen voor rondleidingen, zijn vanaf 7 april het Kleine Erf en de moestuin iedere vrijdag geopend van 10:00 uur tot 16:00 uur, tegen betaling van € 6,-. In de tuinkas wordt een koffie/thee-hoekje ingericht met koeken en appelsap van Huis te Jaarsveld. Ook zullen er om 10:30 uur en 13:30 uur instaprondleidingen worden aangeboden voor individueel geïnteresseerden die graag het mooie landhuis willen bezichtigen onder leiding van een gids. In een speciale nieuwsbrief leest u daar binnenkort meer over, maar met mijn bericht kunt u alvast wat plannen.
Het team van medewerkers en vrijwilligers van stichting Erfgoed Landfort spant zich in om onze mooie, historische buitenplaats met veel meer mensen te gaan delen. U bent er van harte welkom. Een mooi voorjaar toegewenst.
René Dessing, directeur stichting Erfgoed Landfort