Open Monumentendag zeer geslaagd

Het was een heftige zomer op Huis Landfort, de maanden juli en augustus waren buitengewoon droog in dit deel van Nederland. Gelukkig voor de vissen en beplanting bleef onze slotgracht water behouden, hierdoor konden onze vrijwilligers vrijwel dagelijks onze kuipplantencollectie beregenen en functioneerde de beregeningsinstallatie voor het park en de moestuin goed. Hierdoor zien moestuin en park er zo groen en mooi verzorgd uit op Open Monumentendag én natuurlijk dankzij de enorme inzet van onze grote groep tuinvrijwilligers onder leiding van tuinbaas Jan de Boer.

Veel bezoekers op Open Monumentendag (10 september jl.) complimenteerden ons hiermee en het was leuk om al die complimenten in ontvangst te mogen nemen. De bezoekers waren tevreden over de opzet, de organisatie, de prachtige moestuin en park en de schitterende inrichting van het landhuis. Een grote groep vrijwillige rondleiders van de stichting vertelde onvermoeibaar over de rijke geschiedenis van het huis, de herkomst en betekenis van de vele mooie objecten die er in het landhuis te zien zijn.
In totaal waren die dag ruim 60 vrijwilligers actief om alles in goede banen te leiden; dat was naast een grote groep van onze stichting, ook tal van mensen die voor Stichting Open Monumentendag Oude IJsselstreek actief zijn. Samen met Melinda Meijer en Aggie Daniëls hebben wij vele bezoekers hele plezierige uren bezorgd en we kijken terug op een zeer geslaagde eerste deelname aan Open Monumentendag.

Onderscheiding Monumentenplatform
stichting Erfgoed Landfort ontving op Open Monumentendag een onderscheiding, ons toegekend door het Monumentenplatform bestaande drie regionale historische verenigingen, vanwege de onderscheidende wijze waarop de stichting de restauratie van Huis Landfort heeft aangepakt en uitgevoerd. Bij de oorkonde horen vier etsen die door tekenaar Benny Evers zijn gemaakt. Wij zijn allen zeer erkentelijk voor deze prijs.

Ets van het koetshuis, gemaakt door Benny Evers

Officiële opening
In een vorige column berichtte ik dat een openingsdatum nog niet bekend was. Nu de voltooiing van de algehele restauratie van Huis Landfort min of meer een feit is, hebben we besloten om in juni 2023 een openingsceremonie te organiseren om onze buitenplaats officieel in gebruik te nemen. Het is in 2023 namelijk precies 200 jaar geleden dat de buitenplaats werd aangekocht door oogarts/gynaecoloog Johann Albert Luyken. Hij en na hem nog drie generaties Luyken hebben tot 1970 de zorg voor dit domein gehad. Opmerkelijk genoeg is er nog een andere historische parallel. Naast bijdragen van het Rijk, de Provincie, talloze fondsen en particulieren, is het grootste deel van de algehele restauratie van Huis Landfort mogelijk gemaakt dankzij de ruime financiële ondersteuning door Ger en Sonja Vijfvinkel. Dit Rotterdams echtpaar was tijdens hun werkzame leven succesvol als makers van medische oogheelkundige instrumenten en apparaten. Het is hun wens om hun verworven welstand nu al te willen delen met de samenleving, een van de goede doelen die op hun ondersteuning kunnen rekenen is Huis Landfort. De inhoudelijke vormgeving en het management van dit project geschiedde in nauwe samenwerking tussen het Ger en Sonja Vijfvinkel en Wim Dröge en René Dessing.

Bouwbord verwijderd

Vlak voor de Kerst in 2019 werd het grote bouwbord aan het begin van de oprijlaan geplaatst en onthuld door burgemeester Otwin van Dijk, wethouder Ria Ankersmit en het hele bouwteam. Vorige week -een kleine drie jaar later- sluiten we de omvangrijke restauratie af met het verwijderen ervan en kijken vol vertrouwen naar de toekomst van onze historische buitenplaats.