Fotografie Peter de Vos


Tg Smeedwerk brengt ‘Ik, alleen’ tegen het decor van het eeuwenoude landhuis Huis Landfort. Een toepasselijke keus als men weet dat dit koningsdrama, met een actuele twist, om koning Willem I van Oranje draait. Passend omdat Landfort het huis was van de trouwe Oranjedienaar Gerrit Willem van Motman (1734-1823). In troebele tijden had hij als rentmeester gewaakt over het grondbezit van de Oranjes in Oost-Nederland en in Duitsland.

Het stuk speelt in 1840 op een avond waarop Willem bedenkt dat hij zijn kroon wil hebben. Dit blijkt niet eenvoudig. Hij wordt zich bewust dat er volop aan de poten van zijn macht wordt gezaagd. Niet alleen wil het parlement een grondwetwijziging, ook erfprins Guillot accepteert zijn macht minder en minder. 

Koning Willem I – de ‘papieren koning’ – nam in zijn werkkamer besluit op Koninklijk Besluit, vaak met gevolgen voor de staatskas of zijn geloofwaardigheid bij het volk. Ook zijn verlangen te willen trouwen met Henriëtte d’Oultremont, een katholiek lid uit  de hofhouding van zijn overleden vrouw, valt bij velen niet in goede aarde. Het stelt de oude koning voor de lastige keuze te moeten kiezen voor zijn macht of de liefde.  Terwijl die nacht een onweersstorm opsteekt, lijkt Willem meer en meer zijn grip op de werkelijkheid te verliezen. Wat moet hij doen? Wie of wat kan hij nog vertrouwen?

Als hij ten einde raad zijn zoon, ministers en vertrouwelingen in een toneelstuk op de proef stelt, lijkt de val van zijn troon onvermijdelijk. In de donkerste nachtelijke uren komt hij, door God en iedereen verlaten, oog in oog te staan met zijn meest diepe angsten. Is hij echt alleen? Of brengt het naderende ochtend hem nieuw perspectief?

Dit theaterstuk is vrij vertaald naar het gelijknamige boek van Sophie Zijlstra.

Regie: Merel Spikker & Pieter van Dijk
Tekst: Pieter van Dijk
Spel: Inge Smolders, Peter Hendriks, Jorn Snelting, Pieter van Dijk
Koor: Liesbeth, Linda, Akkelien, Auke, Thomas, Hanny, Joke, Noor
Polly: Amber ten Have

Met dank aan: Fonds voor Cultuurparticipatie, Vfonds, VSBfonds, het Cultuurfonds, Querido uitgeverij

Aanvangstijd voorstelling: 20u30. Tickets kosten € 25,- p.p.

Ook bieden wij een compleet arrangement bestaande uit een rondleiding door het landhuis van Huis Landfort en een drie-gangen diner incl. twee glazen wijn en koffie en uw ticket voor de voorstelling. Prijs per persoon is dan € 87,50.

Aanvangstijd van dit arrangement: 17.00 uur.

NB. Deze openluchtvoorstelling wordt voor een beperkt aantal toeschouwers gespeeld. Er wordt gezorgd voor een tribune met zeildoek. Houdt u er rekening mee dat het fris kan zijn en neem eventueel een kussentje mee. Het is op Huis Landfort niet toegestaan om eigen dranken of etenswaren mee te nemen. Er zullen koffie,thee,koeken en andere dranken te koop zijn.