Alle vertrekken in het landhuis van Huis Landfort zijn stijlvol ingericht en rijk gestoffeerd. met voorwerpen uit eigen collectie, bruiklenen en diverse schenkingen. Alle ingebrachte kunst- en gebruiksvoorwerpen tezamen leveren desondanks toch een samenhangend en aantrekkelijk ingericht huis op.

Onlangs ontvingen we een aardige schenking van mevrouw Van Essen-Luis, via haar dochter Jacqueline Konings-van Essen. Haar overgrootvader was rentmeester bij kasteel Nijenhuis in Heino en later ook bij kasteel Rozendael te Velp. Tijdens een interview vertelt ze graag meer over haar motivatie om onze stichting een schenking te doen en plaatst ze de objecten in een meer historische context.

Mijn overgrootvader Maas van Essen (1883-1937) woonde in het huis bij kasteel Nijenhuis in Heino waar hij rentmeester was (een rentmeester beheert het onroerend goed voor de eigenaar). Toen Nijenhuis rond 1934 verkocht werd door de toenmalige eigenaren, de familie Van Pallandt, is een groot deel van de boedel verkocht en verdeeld. Zo vergaarden mijn overgrootouders wat mooie spullen uit die inboedel.
Vervolgens werd mijn overgrootvader rentmeester bij kasteel Rozendael in Velp. Hier werden jachtpartijen georganiseerd waarbij veel gasten werden ontvangen. Zelfs prins Hendrik, de man van koningin Wilhelmina, was soms van de partij met zijn gevolg. Mijn overgrootmoeder bestierde de huishouding, alles moest er tiptop uitzien en er werden enorme banketten bereid
.”

Mevrouw van Essen schonk o.a. koperen voorwerpen waaronder puddingvormen, ketels en schalen, een Delfts blauwe schaal en wat oud textiel, alles heeft een mooie plek in het landhuis gekregen. “Helaas kan ik niet met zekerheid vertellen waar de voorwerpen vandaan komen, mijn vader wist dat precies maar hij is helaas recent overleden”, vertelt dochter Jacqueline, “Waarschijnlijk uit een van beide huizen, maar mijn voorouders kochten soms ook wel bij antiquairs’.
Ze benadrukt dat ze de spullen met wat pijn in het hart heeft afgestaan, maar haar moeder ging naar een serviceflat en zelf had ze er ook geen ruimte voor. ”Het geeft mijn moeder en mij rust en een goed gevoel, dat de gekoesterde spullen van onze voorouders mooi tot hun recht komen, ze waren er zo zuinig op. Nu blijven ze behouden en de vele bezoekers van Huis Landfort kunnen ervan genieten.

Ook al zijn precieze details rond deze voorwerpen niet bekend en niet te verifiëren, stichting Erfgoed Landfort is erg blij met de schenking en de passende plek die ze in het landhuis hebben gevonden.

Van de overgrootouders Van Essen is geen foto beschikbaar maar Maas en zijn vrouw hadden een zoon Wouter (de opa van Jacqueline), die hier geportretteerd is met op de achtergrond kasteel Nijenhuis.