Tijdens het pinksterweekend is de jaarlijkse Dag van het Kasteel. Dit jaar is het thema ‘Aan Tafel’ en ligt de focus op de voedselcultuur van kastelen en buitenplaatsen. In het kader hiervan schreef de organisatie een wedstrijd uit voor het beste kasteelrecept van Nederland. Vrijwilliger Jannie Obbink diende een prachtig recept in voor Huis Landfort: een taart met tamme kastanjes en frambozen.

Jannie kreeg het recept van haar goede vriendin Bertie Luyken. Bertie was het zusje van de laatste Luyken-telg die Huis Landfort in bezit had. De familie Luyken bewoonde vier generaties lang het landhuis, maar moest hun geliefde plek onder meer door oorlogsverwoestingen verkopen. Voor het recept werden destijds tamme kastanjes gebruikt van een boom die nog altijd op het Kleine Erf staat. Bertie had zelf het recept van haar moeder Tove Frederike Luyken-Schlosshauer gekregen.

Jannie heeft warme herinneringen aan haar vriendschap met Bertie. ‘Doordat ik nu op Huis Landfort als vrijwilliger in de tuin meewerk, voel ik nog altijd die verbondenheid met mijn in 2019 overleden vriendin Bertie. Voor mij is dat heel bijzonder’, vertelt Jannie, ‘Twee jaar geleden maakte ik op haar verjaardag een fietstocht naar Huis Landfort. Daar aangekomen, stopte ik even bij het eiland waar het familiegraf is om aan haar te denken. Op dat moment schiet een schitterende ijsvogel over het water voorbij. Hoe mooi! Bertie hield van bloemen, bomen en vogels. Ze was ook gids bij het IVN.’

Met veel plezier heeft Jannie de taart met tamme kastanjes en frambozen gemaakt. ‘Toen ik deze wedstrijd voorbij zagen komen, heb ik geen moment getwijfeld om mee te doen. Uiteraard heb ik de taart ook gebakken om hem met onze geweldige groep vrijwilligers van de donderdag te delen.’

Download hier het recept