De collectie van Huis Landfort

In het landhuis waren door oorlogsschade, plundering en schade door krakers, leegstand, weersomstandigheden en onjuiste renovaties in het verleden nog maar weinig authentieke interieurelementen aanwezig. Wel waren er bouwtekeningen uit 1823 van de Duitse architect Johann Theodor Übbing (1786-1864) en een aantal interieurfoto’s uit de tijd waarin de familie Luyken het huis bewoonde. Dat waren foto’s van de salon, de hal en nog wat kiekjes van niet nader geïdentificeerde kamers. Veel bleef echter onduidelijk.

Na de renovatie is het landhuis van Huis Landhuis opnieuw gehistoriseerd ingericht. Het inpassen van de bestaande eigen collecties en langdurige bruiklenen en schenkingen van stichtingen en particulieren hebben geleid tot een nieuw ensemble. Hierbij was het uitgangspunt om van Huis Landfort een plek te maken waar objecten honderden verhalen vertellen die bijdragen aan het delen van kennis over historische buitenplaatsen. Bijzonder is dat het landhuis particulier wordt bewoond. Dat draagt bij aan een goede manier van behoud van deze historische buitenplaats. Het is van belang voor de warme huiselijke sfeer van het landhuis en zo is er goede aandacht voor het huis en de tuin. Er wordt geleefd, waarmee wordt voorkomen dat het huis een museale uitstraling krijgt. 

Wij vertellen u graag meer over de bijzondere collectie van Huis Landfort tijdens één van onze rondleidingen. Meer informatie over de rondleiding vindt u hier.

In onze nieuwsbrieven duiken we in de fascinerende verhalen achter onze bijzondere collectiestukken. Nieuwsgierig geworden? Ontdek hieronder de artikelen en schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te blijven van toekomstige updates.

Uit de collectie: ansichtenalbum

Kort geleden verwierf stichting Erfgoed Landfort een bijzonder album in roodleren band met maar liefst 210 oude ansichtkaarten van Nederlandse kastelen, havezaten en landhuizen.

Uit de collectie: haardspiegel

Tijdens rondleidingen in het landhuis worden regelmatig vragen gesteld over de prachtige spiegels boven de houtgesneden open haard in de Zaal. Een terugkerende vraag is bijvoorbeeld waarom de spiegel uit twee delen bestaat.

Uit de collectie: het Engelse raam

Onlangs werd een onbekende tekening van het achttiende-eeuwse Landfort geveild bij het Franse veilinghuis Drouot in Parijs.

Uit de collectie: marmeren wandfontein

In het landhuis van Huis Landfort staat in een van de gangen op de begane grond een bijzondere wandfontein. Deze komt oorspronkelijk uit een Amsterdams grachtenpand.

Uit de collectie: Hollands cilinderbureau

In de salon naast de zaal aan de noordzijde van het landhuis, hebben veel objecten een herkomst uit de achttiende eeuw. Tegen een wand staat een gecompliceerd meubel dat nadere toelichting verdient. Dit bijzondere cilinderbureau is rond 1790 gemaakt met amarantfineer op een kern van eikenhout.

VOC-spiegel vol symboliek

Wim Dröge bewoont Huis Landfort en draagt zorg voor de collectie van stichting Erfgoed Landfort. In elke nieuwsbrief vertelt hij over een bijzonder item in de collectie. Deze eerste aflevering neemt hij ons mee in het VOC-verleden aan de hand van een prachtige vergulde spiegel.