Ondanks de vele regen, die ook nog een koufront met wat late nachtvorst meebracht, breekt de lente nu dan toch eindelijk door. Weldra zal onze collectie citrusboompjes, datura’s, agaven, strelizia’s en andere niet winterharde planten weer naar buiten gaan in hun mooie geel/blauwe kuipen. Dan worden onze plantentheaters in het park weer ingericht met onze collecties pelargoniums en primula’s. Als dan ook de twee bloemperken in een fraai bloemmozaïek zijn uitgelegd, zijn wij op Huis Landfort weer volledig in zomerse sfeer. En dat wordt opgemerkt, want steeds meer groepen boeken een rondleiding, al dan niet met koffie of lunch. De aanleg van het parkeerterrein aan het begin van het bospark vordert. De stichting hoopt deze rond half juni in gebruik te kunnen nemen en dan komt een einde aan de vaak modderige en krappe parkeermogelijkheden die er zijn geweest.

In deze nieuwsbrief leest u een interessant verhaal over de oorlogservaringen van Nico Witkamp hier op Huis Landfort. Voor dit artikel interviewde onze eindredacteur Geeke Remmelts zijn dochters Ada van Grinsven-Witkamp en Liezbeth Witkamp, die vertelden over de onderduiktijd van hun vader op Huis Landfort. Dit verhaal nuanceert het beeld over de familie Luyken in die tijd. Verder een artikel van Wim Dröge over een bijzondere spiegel uit de nadagen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.

Alhoewel zij niet won, vinden wij het recept dat Jannie Obbink indiende bij de verkiezing van het kasteelrecept van het jaar het allerlekkerst. Het is een recept dat zij via haar vriendin Bettie Luyken in bezit kreeg en die had het weer van haar moeder gekregen; een echte Landforttaart met kastanjes en bramenjam.

Wat er te doen is op Huis Landfort

Dit jaar is het eerste seizoen na de renovatie waarin stichting Erfgoed Landfort bezoekers ontvangt op de wijze zoals dit ons voor ogen staat; openstellingsdagen op vrijdagen en zaterdagen, huisconcerten, culinaire evenementen, open tuinendagen, open monumentendag en dit jaar ook de meerdaagse openlucht theatervoorstelling Ik, Alleen.

Op de zondagen van 28 april, 23 juni en 29 september openen zes regionale tuinen hun tuinen, vier in Nederland en twee in Duitsland. In Megchelen kunt u de landschapstuin van Nico Wissing bezoeken en natuurlijk ons landschappelijke park en moestuin. Op zondag 29 april zijn op Landfort bovendien nog Kwekerij Bandus & Plantenwinkel Van Der Planck, bomenkweker Albert Leemreize en Kwekerij De Stek aanwezig om planten te verkopen. Elders in deze nieuwsbrief leest u hier meer over.

Begin april vond al een virtuoos concert plaats, uitgevoerd door het Poolse Aïris Ensemble. Nu speelt op zondag 2 juni ensemble La Meruta vroege Italiaanse barokmuziek in het koetshuis. Dit concert kan worden gecombineerd met een rondleiding door het landhuis. Vervolgens laat Coert Boschloo van Coert Culinair op zaterdag 8 juni deelnemers aan een culinaire avond op Huis Landfort proeven van zijn culinair talent. Hij maakt hierbij gebruik van producten uit onze moestuin.

In een vroegere baan, werkte ik vaak samen met bladen en tijdschriften waarvoor ik culturele lezersaanbiedingen bedacht en organiseerde. Dit gaan wij in de toekomst weer oppakken. Zo is er voor de lezers van het blad Zutphense Pracht en voor u als lezer van onze nieuwsbrief op donderdag 11 juli een arrangement waarbij ik na de koffie-ontvangst een lezing geef over de geschiedenis van Huis Landfort. Hierna leiden onze rondleiders u door huis en tuin. Op onze website vindt u alle informatie over deze verschillende concerten en bijeenkomsten. Inmiddels hebben wij al flink wat inzendingen voor de fotowedstrijd op Huis Landfort ontvangen. De mogelijkheid om in te zenden loopt nog tot en met 25 augustus 2024.

Belangrijk om te vermelden is dat wij dit werk nooit zouden kunnen doen zonder de hulp en inzet van onze vrijwilligers. Wij zijn hen allen zeer dankbaar voor alle tijd die zij meehelpen om van Huis Landfort een onvergetelijke plek te maken. Binnenkort starten wij een actie om meer vrijwilligers te werven. Het wordt immers steeds drukker met bezoekers op de buitenplaats en graag willen wij ons team aanvullen met gastvrouwen/heren, medewerkers bij de kassa, rondleiders, in de tuin, voor de socials en voor de kunstcollectie. Heeft u zin, dan bent u van harte welkom voor een kennismakingsgesprek met ons.

Graag tot ziens en fijn dat u ons volgt!

René Dessing, directeur
rdessing@erfgoedlandfort.nl