De buitenplaats Huis Landfort trekt steeds meer bezoekers. Daarnaast zijn er mensen die gewoontegetrouw hier hun dagelijkse wandeling maken, dan al niet met hun hond(en). Ook zijn er vele fietsers, vaak op doortocht van Nederland naar Duitsland of andersom. sEL was benieuwd te weten hoeveel mensen er nu per dag rondwandelen of fietsen op de buitenplaats. Om die reden zijn in september drie dagen tellingen uitgevoerd op een zondag en twee doordeweekse dagen.  

Gezeten op een comfortabele stoel aan een inklapbare tafel zaten we bij de ingang van het park, met een teller in de aanslag. Vooral tijdens de frisse start van de dag was dit even afzien. Veel wandelaars waren nieuwsgierig en kwamen een praatje maken.

Op zondag 13 september was het ’t drukst. Op die zonnige dag kwamen er 623 mensen in totaal. Op dinsdag 15 september bezochten in vergelijk met de zondag de helft minder mensen het park: 305 mensen. Op de uitzonderlijk warme donderdag 17 september was het 32 graden. Dit was waarschijnlijk de reden dat vrijwel alle bezoekers ’s ochtends kwamen en het totaal weer gehalveerd werd naar 153 mensen in totaal. De avonden en de kleine ingang van het park vanuit Duitsland zijn op deze dagen niet meegeteld. De stichting gaat er nu van uit dat er een gemiddeld aantal bezoekers (wandelaars en fietsers) van rond de 500 door de weeks zijn en rond de 700 in de weekenden. De zomermaanden krikken het gemiddelde op doordat het langer licht en aangenamer weer is. Bij sEL verwachten we dat het aantal bezoekers nog verder toeneemt wanneer de restauratie van het huis en het park zijn voltooid.

René Dessing (directeur sEL) telt de bezoekers aan de buitenplaats.
Foto: René Dessing