Melgert Spaander is een internationaal bekend klokkenrestaurateur met zijn werkplaats in Zutphen. Melgert heeft samen met André Ossenbroek het uurwerk in de klokkentoren van Landfort gerestaureerd. André Ossenbroek verrichtte de meeste werkzaamheden aan de klok van Huis Landfort. Hij is de man voor het grote werk: torenuurwerken en carillons. Melgerts expertise richt zich daarentegen meer op het kleinere uurwerk en speeldozen.

Sinds 1971 restaureert Melgert Spaander klokken. Hij is gespecialiseerd in 17de– en 18de-eeuws uurwerk met speelwerken. Hij is op verschillende koninklijke paleizen, kastelen en historische buitenplaatsen de man die uurwerken onderhoudt. Hij verricht dit werk zelfs voor de Spaanse koninklijke familie! Over zijn werk op Huis Landfort stelden wij Melgert enige vragen.

Daarbij vertelde hij ons dat het vermoedelijk krakers waren, die in de jaren tachtig van de vorige eeuw het oorspronkelijke uurwerk stalen. In die tijd stond Landfort er vervallen en verlaten bij en konden krakers ongehinderd er hun intrek in nemen. Hun aanwezigheid ging niet zonder schade aan het huis voorbij. Het oorspronkelijke uurwerk was waarschijnlijk ouder dan het huidige mechaniek. Bewaard gebleven katrollen doen vermoeden dat het ontvreemde uurwerk uit de 18de eeuw dateerde. 

Rond 2000 plaatste de toenmalige eigenaar en restauratiearchitect Bob van Beek een nieuw uurwerk in de toren. Omdat dat uurwerk niet op de bok past, weten we dat het niet het oorspronkelijke uurwerk is. Bovendien is het uurwerk gemaakt voor twee wijzers, terwijl op Landfort maar één urenwijzer wordt gebruikt. Het huidige uurwerk dateert uit het einde van de 19de eeuw en is van Nederlandse makelij.

Verder vertelt Melgert dat de bel in de toren oorspronkelijk apart geluid kon worden met behulp van een touw. Die situatie bestaat echter al lang niet meer en er ontbreekt een gat in de zoldervloer en onderliggende vloeren waar een touw door heen kon. De 18de-eeuwse bel, die uit Isselburg afkomstig is, kreeg bij deze restauratie in de klokkenstoel een nieuwe ophangmethode. Een grote hamer kan de bel luiden, via een draad die buiten de toren, door de nok van het dak naar het uurwerk loopt. De stichting ontving voor de restauratie van het huidige uurwerk een financiële bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland.