Over Huis Landfort en haar geschiedenis is momenteel een boek in de maak. Met bijdrages van maar liefst elf auteurs zal er in 2022 een toegankelijk boek over de geschiedenis van de markante buitenplaats verschijnen. Vreemd genoeg is er over dit verleden veel niet bekend, zeker als het de geschiedenis van voor 1823 betreft. De auteurs gaan in op uiteenlopende onderwerpen zoals bijvoorbeeld de plaats van Huis Landfort in het graafschap Zutphen, de bouwgeschiedenis van het landhuis, de ontstaansgeschiedenis van het Zocherpark, de diverse tuinbazen die op Huis Landfort hebben gewerkt en de Tweede Wereldoorlog op Huis Landfort.

Er zal ook veel aandacht besteed worden aan de verschillende bewoners van de buitenplaats. Zo levert Philip Muijtjens naast een bijdrage over de familie Luyken ook een artikel over Gerrit Willem van Motman. Hij bezat de buitenplaats voor Johann Albert Luyken deze in 1823 aankocht. Philip deed bijzondere ontdekkingen over Van Motman, die een levendige briefwisseling voerde met Willhelmina van Pruisen, de vrouw van erfstadhouder Willem V. Lange tijd werkte hij als rentmeester van de stadhouderlijke domeinbezittingen in onder andere Brabant. Philip ontdekte dat deze man in de onrustige tijd voor de komst van Napoleon gevangen werd gezet wegens fraude. Na zijn ontsnapping kocht hij in Megchelen Huis Landfort. Philip oppert dat dit mogelijk gebeurde omdat deze buitenplaats erfrechtelijk onderdeel uitmaakte van het vorstendom van Salm-Salm en daarmee dus buiten het Frans/Hollandse rechtsgebied viel. Dit en nog veel meer over de geschiedenis van Huis Landfort zal te lezen zijn dit komende boek dat rond de opening van Huis Landfort gereed zal zijn.

Wilt u nu al een exemplaar reserveren? Dat kan!. Stuur dan een email naar: mwellink@erfgoedlandfort.nl Zodra het boek uitkomt, ontvangt u bericht van ons. De prijs voor het boek zal € 24,95 bedragen exclusief (eventuele) verzendkosten.

default