In 1823 maakte de Anholtse bouwmeester Johann Theodor Übbing een kaart de toenmalige situatie van Huis Landfort. Dat was dus vlak voor de grote renovatie die in 1825 aanving. Op deze monumentale landkaart is achter het landhuis een zogenoemde ‘zierlijken bloementend’ ingetekend. Deze bevond zich ongeveer op de plaats waar later het prieel werd opgericht.

In opdracht van de stichting en met een financiële bijdrage van de provincie Gelderland, deed Jan Holwerda onderzoek naar deze ‘zierlijken bloementend’. Waarschijnlijk werd hiermee een plantentheater bedoeld: een soort houten kast met planken als een etagère, waarop bijzondere planten onder een afdak tentoongesteld konden worden. Onder andere verzamelingen van auricula’s (primula’s), hyacinten, cactussen en vetplanten werden in zulke kasten tentoongespreid. De binnenzijde van dergelijke bloemententen was meestal zwart geschilderd, zodat de kleurige bloemen beter uitkwamen en zo het belevingsaspect versterkt werd. Om de kwetsbare planten tegen regen en felle zon te beschermen waren ze vaak afgedekt met een baldakijn of afdak. Mogelijk was dit op Huis Landfort ook het geval, aangezien er uitdrukkelijk een bloementent vermeld staat.

sEL is inmiddels een crowdfunding-actie begonnen om twee van dergelijke plantentheaters in het park te kunnen opstellen. Als u hier met een (kleine) donatie aan wilt meedoen, mailt u dit dan gerust naar info@erfgoedlandfort.nl.