In onze nieuwsbrief van 5 januari jl. deden wij een oproep voor een vrijwillige imker. Ondertussen is er een prachtige bijenstal opgetrokken achter de zichtberg in de boomgaard van de moestuin. Op 7 april jl. hebben wij hier zo’n 50.000 nieuwe bewoners verwelkomd in kleurrijke bijenkasten.

Lucie Bolwerk en René Dessing tillen de zware bijenkast

In alle vroegte werden de bijenvolken gebracht

De imkers Lucie Bolwerk en Edwin Harbers van Imkerij ’t Beggelder uit Dinxperlo brachten in alle vroegte bijenvolken en plaatsten die in de bijenstal. “Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby”, aldus Lucie en Edwin. “In 2012, het Jaar van de Bij, deden we een beginnerscursus en waren meteen heel enthousiast. We deden vervolgcursussen, onder andere met de cursus koninginneteelt, en Edwin deed ook de lerarenopleiding dus hij kan nu ook die beginnerscursus geven. Iedereen die een beginnerscursus doet krijgt een klein volkje van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. Ook wij dus. Wij zetten dat bij ons thuis onder de carport op zo’n plastic campingtafeltje. Maar als een bijenvolk begint te groeien en er komt een honingkast bovenop, dan weegt dit geheel wel 35 kg! Dus timmerden we wat stevigers. Het is handig als je zelf bijenkasten kunt bouwen en Edwin kan dat. We gingen elk seizoen aan de slag met aanpassingen in onze tuin. Fijn dat wij buitenaf wonen met rondom ons huis een grote weide. Specifiek hebben we vroeg- en laatbloeiende planten, zodat de bijen in het begin en aan het eind van het seizoen maar een korte afstand hoeven te vliegen”.

Inmiddels zijn er op hun imkerij in Dinxperlo zo’n 25 bijenvolken. Deze staan verspreid op verschillende plekken in de regio en nu dus ook in de fruitgaard van Huis Landfort. Bijen vragen weinig verzorging. “Als beginner ga je misschien elke dag kijken maar als je wat meer ervaren bent, is een wekelijkse controle voldoende. Even checken of de temperatuur van de kast voldoende is, of de koningin voldoende eitjes en larven legt. Het is onvoorstelbaar hoe hard zo’n bijenvolk groeit; in anderhalf maand van zo’n 10.000 tot wel 60.000 bijen per kast. Een koninginnebij legt in het begin zo’n 100 tot 500 eitjes en later in het seizoen wel tot 2.000 per dag!” aldus Lucie.

Huis Landfort kiest voor een bloeiende moestuin, dus niet alleen strakke rijtjes maar gecombineerd met bloeiende een-jarigen. Dat is belangrijk voor de biodiversiteit en onmisbaar voor de bevruchting, voor bijen, vlinders en insecten. Bloemen worden gecombineerd met gewassen op kleur en ook op bladvorm. Zo wordt het een bijzonder aantrekkelijk en kleurrijk geheel. Overigens zijn veel imkerijen op zaterdag 8 en zondag 9 juli 2023 tijdens de 12de Landelijke Open Imkerijdag toegankelijk. Kijk hiervoor op: Landelijke Open Imkerijdag – Nederlandse BijenhoudersVereniging.