Fotobijschrift- Vlnr: Lucie, Betsie, Ria, Jet, Thea, Diny, Joke, Ida en Annelies. Foto: Roel Kleinpenning

ULFT – De negen dochters van vader en moeder Brinks uit Megchelen zijn bij elkaar geweest voor een bijzondere dag. Vrijdag 24 juni bezochten ze de historische buitenplaats Huis Landfort en hebben een uitgebreide rondleiding gehad in het huis. Een bijzonder moment, omdat ze in het verleden zelf in de buurt van Huis Landfort hebben gewoond, maar toen nooit verder zijn gekomen dan het bekende wandelrondje door het bos om het huis heen.

Door Walter Hobelman

“Mijn vader en moeder bezaten vroeger het café De Zwanenburg in Megchelen, vlakbij voormalig kasteel De Zwanenburg”, vertelt Henriëtte Brinks (65) uit Ulft. “Zij kregen negen dochters, waarvan ik de jongste ben. De oudste is inmiddels 80 jaar. Wij waren in feite de buren van de familie Luyken, die destijds Huis Landfort bewoonden.“
De familie Luyken was ’op zichzelf’ en nogal gericht op het nabijgelegen Duitsland. “De kinderen gingen daar naar school. Wij kenden ze amper.”

Een stukje historie
Buurtschap De Zwanenburg bestond uit ongeveer dertien huizen en boerderijen. “We hadden onze eigen kermis, een schutterij en rondom het café werd regelmatig een paardenkeuring gehouden.”
In 1970 verhuisden vader en moeder Brinks naar Gendringen. In 1992 is het café afgebroken.

Henriëtte trouwde met Dick Freriks, die sinds kort rondleider is bij het totaal gerenoveerde Huis Landfort. “Sinds kort is het mogelijk om, in klein groepsverband, een rondleiding te krijgen in een gedeelte van het huis. Het leek mij een mooi idee om mijn schoonzussen en hun partners de kans te geven om het huis van binnen te bezichtigen. René Dessing, directeur van de stichting Erfgoed Landfort, werkte graag mee om deze rondleiding op aanvraag mogelijk te maken en zo konden we vrijdag een uitgebreid kijkje nemen in en om het huis.”

Unieke dag
Het is een unieke dag geweest. “Voor het eerst sinds 1970 waren we allemaal bij elkaar in Megchelen. Natuurlijk hebben we elkaar in de tussenliggende jaren als familie wel ontmoet bij verjaardagen en zo, maar echt alle negen in één keer bij elkaar in Megchelen, dat kwam er nooit van”, vertelt Henriëtte.
De zussen en aanhang begonnen bij Ter Voert in Megchelen voor een kop koffie en zijn aansluitend naar Huis Landfort geweest voor de rondleiding. Daarna werd het samenzijn bij Ter Voert afgesloten.

“Vroeger kwamen we hooguit bij mevrouw Luyken aan de deur als we bijvoorbeeld loten moesten verkopen voor de één of andere actie. Dat deden we dan met knikkende knieën”, weet Henriëtte zich te herinneren. “We speelden en wandelden wel eens in het bos en vroegen ons altijd af hoe het huis er van binnen uit zou zien.”

De zussen kenden Huis Landfort alleen maar in ‘beschadigde’ staat. Toen de familie Luyken Huis Landfort in 1970 moest verkopen, raakte het huis in verval. De manier waarop het huis en de omliggende tuin de afgelopen jaren zijn gerenoveerd en aangepakt wordt door de zussen bijzonder gewaardeerd. “Het ziet er nu echt prachtig uit. Het is ook goed dat buitenplaatsen als deze behouden blijven voor de toekomst.”

Voor de originele link naar Gelderse Post Oude IJsselstreek klik hier.