Maar liefst drieduizend planten kregen afgelopen maand een plekje in de ronde bloemperken op Huis Landfort. De tuinmedewerkers en vrijwilligers waren er anderhalve week druk mee, maar nu zijn de tuinmedaillons weer klaar voor de zomer.

Bloemperken markeren het zomerseizoen, de periode dat de eigenaar zijn buitenplaats bewoonde en gasten ontving. Deze fraaie bloemmozaïeken waren bedoeld om mee te pronken. Tuinbazen gingen zelfs de competitie met elkaar aan rond de vraag wie het mooiste perk had aangelegd. Huis Landfort heeft zes ronde bloemperken, waarvan er twee zijn ingeplant met eenjarige planten. Deze blikvangers liggen op het Kleine Erf voor het landhuis. Met de gerestaureerde 19de-eeuwse hekjes eromheen ziet het er weer uit zoals vroeger.

Historische voorbeelden

Tuinbaas Jan de Boer maakte samen met René Dessing het ontwerp voor deze twee bloemperken. ‘We zijn 19e-eeuwse voorbeeldboeken ingedoken om te kijken hoe dit soort perken er vroeger uitzagen. Welke beplanting gebruikten ze toen en wat is daar tegenwoordig nog van te krijgen. Bijzonder is dat zulke boeken ook aangeven hoeveel planten je per vierkante meter nodig hebt. We hebben daarbij rekening gehouden met voor Landfort passende kleuren en vormen. Op basis daarvan hebben we de ontwerpen gemaakt.’ Joyce Oomen van Blooming Business maakte hier vervolgens een uitwerking van. In haar plan staat precies aangegeven welke soorten en hoeveel planten er per vak nodig zijn. ‘Dat is best nog een precisiewerkje, want te veel en te kort is beide niet goed als je met monumentale bloemperken bezig bent’, aldus Jan.

Uitzetten met krijtverf

In totaal zijn er zo’n drieduizend perkplanten in de twee ronde plantvakken verwerkt. ‘Dat gebeurt altijd na ijsheiligen, als er geen vorst meer komt. Eerst moet je alle patronen uitzetten en dan moeten al die planten met de hand de grond in’, vertelt Jan, ‘Maar het is een hele dankbare klus, want het resultaat is prachtig. En het is groeizaam weer, dus alles groeit nu als kool. Het wordt dus nog veel mooier.’ Het uitzetten van de planten gebeurt met een spuitbus biologische krijtverf. ‘Zo kun je goed de vakken op de grond zien en bij de volgende regenbui spoelt alles weer weg.’ De bloembedden zijn in het midden met veel tuinaarde een halve meter opgehoogd, zodat je er mooi tegenaan kijkt.

Rozenperk

Jan vertelt dat het inplanten kostbaar is, zowel financieel als qua tijd. Daarom zijn de andere vier bloemperken op Landfort ingeplant met vaste planten. ‘Deze liggen aan de achterkant van het huis. De grootste ligt midden achter het huis en is ingeplant met maar liefst duizend rozen. De binnenkant is wat hoger dan de buitenkant en er staan vier piramides in met klimrozen.’ Maar ook dit perk vraagt nog flink wat werk, want de rozen moeten gesnoeid en bemest worden.

Geraniums en lelies

Een vierde bloemperk is ingeplant met geraniums, zogenaamde pelargoniums. ‘Dat is de soort die je wel kent van het gezegde “achter de geraniums zitten”. Dit zijn eigenlijk planten voor binnen, want ze zijn niet winterhard’, legt Jan uit. Dat geldt ook voor de Afrikaanse lelies (agapanthus) in het vijfde bloemperk. ‘In de winter worden ze helemaal afgedekt met blad, dan lopen ze in het voorjaar wel weer uit. In dit geval zijn we dus blij met de zachte winters.’ Tot slot is er nog een zesde bloemperk met haaklelies (crinums) in roze en wit. Kom dus snel een keer naar Huis Landfort om ze allemaal te bewonderen!