Vanaf 1 januari 2025 zal Femia Siero als nieuwe directeur van stichting Erfgoed Landfort langzamerhand de taken van René Dessing overnemen; hij treedt eind maart 2025 terug als directeur. Femia vertelt over deze stap en haar liefde voor erfgoed.

Femia (55) komt oorspronkelijk uit Maarssen, maar woont inmiddels alweer bijna twintig jaar in de Achterhoek. ‘Dat was het moment dat ik stadarchivaris werd in Zutphen. Tijdens mijn voorgaande banen ontdekte ik mijn voorliefde voor archiveren’, vertelt ze. ‘Destijds waren we een van de laatste lichtingen van de archiefschool. Tijdens deze studie liep ik stage bij het Rijksarchief Utrecht en zo ben ik de erfgoedwereld ingerold.’ Inmiddels is ze alweer veertien jaar directeur van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Het Erfgoedcentrum beheert de archieven van acht gemeenten en vormt een belangrijke bron van informatie over de streekcultuur en -historie.

Bekend terrein

Femia woont om de hoek bij Huis Landfort en kent de buitenplaats dan ook op haar duimpje. ‘Hier wandelen we altijd met de honden, dus het was al voor de restauratie bekend terrein voor ons.’ Daarnaast werd het archief van Huis Landfort door Maria Luyken-Henke ondergebracht bij het Erfgoedcentrum. Tijdens de restauratie moesten er geregeld stukken worden ingezien en had ze veel contact met René Dessing. Toen de vacature voor zijn opvolger voorbijkwam, was ze direct enthousiast. ‘Ik dacht, dit is mijn droombaan. Overigens ook de enige baan waarvoor ik het Erfgoedcentrum zou verlaten, want daar heb ik altijd met veel plezier gewerkt.’

Lijntje met verleden

Ze pakte de telefoon en belde René om meer over de functie te horen. Na afloop van dat gesprek besloot ze de sprong te wagen en een brief te sturen. ‘Ik ben al van jongs af aan dol op buitenplaatsen, landgoederen en kastelen. De sfeer van zo’n historische plek is echt fantastisch. Je stapt door de deur en je bent meteen in het verleden. Alles om je heen ademt historie,’ legt Femia uit. ‘Dat heeft Landfort ook, al die prachtige elementen zijn er nog, dus er is een heel kort lijntje tussen heden en verleden.’ Het behoud hiervan is voor haar een belangrijk aspect. ‘Ik vind het geweldig dat ik mijn steentje mag bijdragen om al dat moois te bewaren voor de toekomst.’

Goede balans

Haar eerste werkdag is in januari, maar ze staat te trappelen om te beginnen. ‘Het kan me niet snel genoeg gaan. Eerst wil ik de mensen van het team goed leren kennen, zowel de medewerkers als de vrijwilligers. Waar is iedereen mee bezig en waar hebben ze behoefte aan?’ Een van de onderwerpen die haar interesse heeft is klimaatbeheersing, een aspect dat van grote invloed is op het behoud van erfgoed. ‘Maar ik wil ook zelf een rondleiding kunnen gegeven. En er moet natuurlijk van alles georganiseerd worden. Hierbij is het belangrijk om een goede balans te vinden, wat past wel en wat niet op deze historische plek?’ Femia heeft in elk geval ideeën genoeg.