Jose Voortman

José Voortman is de nieuwe coördinator ontvangsten en facilitair manager bij stichting Erfgoed Landfort. Ze is een geboren en getogen Terborgenaar, getrouwd en moeder van twee dochters. ‘Ik heb een grote liefde voor deze plek: het landhuis, het park en de geschiedenis. Vroeger kwam ik hier al wandelen met mijn ouders. Nu kijk ik vanuit ons kantoor op die prachtige poort en het grote huis daarachter. Ik kan je vertellen: het is van binnen net zo mooi als van buiten. Het totaalplaatje klopt.’

Begin dit jaar was José al gestart als vrijwillige gastvrouw bij stichting Erfgoed Landfort. Toen de vacature voorbij kwam, besloot ze de stoute schoenen aan te trekken. ‘Deze functie heeft zoveel raakvlakken met wat ik al gedaan heb.’ Zo werkte ze lange tijd in de reclamebranche, maar ook in de horeca en als styliste in een meubelzaak. ‘Ik heb veel ervaring met plannen en organiseren, maar ook met vastgoed. En ik heb oog voor detail, een mooie presentatie vind ik heel belangrijk. Dat komt allemaal bij elkaar in deze functie.’

Ze heeft het gevoel nu helemaal op haar plek te zitten. ‘Als ik ’s ochtends aan kom fietsen, maak mijn hart een sprongetje. Dat ik hier mag werken, vind ik een voorrecht’, vertelt José, ‘We hebben een heel fijn team, zowel met de vaste medewerkers als de vrijwilligers. Iedereen die hier werkt, doet dat met zoveel passie en enthousiasme. Je merkt dat mensen hier echt met plezier werken.’

José sluit haar verhaal af met een kleine anekdote van die ochtend: ‘Op vrijdag ontvangen we hier altijd bezoekers voor de wekelijkse openstelling. Ik ga dan ’s ochtend vroeg al even de tuin in om mooie bloemen te plukken. Die zet ik op de vaas in de ruimte waar we onze gasten ontvangen. Dat aankleden hoort er wat mij betreft bij op zo’n prachtige plek als dit.’

Mike Reinders

Mike Reinders (49) is opgegroeid in Hummelo en woont tegenwoordig met zijn vrouw en zoon in het nabijgelegen ’s-Heerenberg. Mike is altijd hovenier geweest, maar dit is de eerste historische buitenplaats waar hij werkt. ‘Zo’n historische plek op orde houden, dat is toch anders. Eerder werkte ik bij een hoveniersbedrijf en op veel verschillende plekken, maar hier draait alles om één vaste plek. Dat geeft de mogelijkheid om meer te richten op de lange termijn, om dingen op te kunnen bouwen.’

Toen de vacature voor een tuinman voorbij kwam, hoefde hij niet lang na te denken. ‘Ik heb altijd een aantrekkingskracht gehad tot buitenplaatsen. Ik ben ook opgegroeid in de bossen, in de natuur. Dus om nu te mogen werken buiten in de natuur, dat doet mij enorm goed.’ Ook in zijn vrije tijd brengt Mike veel tijd door in de natuur als faunabeheerder, wat hij inmiddels al zo’n tien jaar doet.

Mike werkt samen met tuinbaas Jan de Boer en hij richt zich vooral op het onderhoud en de verdere verfraaiing van het Kleine Erf. Dit is de naam van het eiland waarop het landhuis en de duiventoren staat. ‘Eigenlijk alles binnen de grachten houd ik op orde. Dan moet je denken aan gras maaien, snoeien en de borders opschonen en inplanten. We willen de borders graag meer sluitend krijgen, zodat de bodem mooi bedekt is.’ Een favoriete plek op Huis Landfort heeft hij niet. ‘Het Kleine Erf is prachtig, maar daar moet nog veel gebeuren. De moestuin is heel mooi aangelegd en de oude bomen vind ik ook prachtig. Eigenlijk is alles hier mooi.’ Daar sluiten wij ons graag bij aan!