Het dagelijkse schoonmaakwerk in het landhuis en koetshuis op Huis Landfort gebeurt als er geen bezoekers zijn. Wordt er een gezelschap verwacht, dan begint de schoonmaakploeg al om 07:30 uur. Daardoor is het werk minder zichtbaar, je zou er zomaar aan voorbij kunnen lopen terwijl er juist veel tijd, energie én aandacht aan wordt besteed. Een goede reden om de twee mensen die dit werk verrichten eens in het zonnetje te zetten:

Silva Robben-Nijenhuis (1962) en Patricia Derksen (1965)


Al zo’n 8 jaar is Silvia werkzaam in het landhuis, ze kwam viavia bij de vorige eigenaren terecht om er twee morgens per week schoon te maken. De hele huishouding, wassen en strijken… ze had er haar handen vol aan. ‘Ik werkte toentertijd bij C1000, poetste de kantoren en de kantine en had daarnaast een paar particuliere huizen. Dan is de overstap naar zo’n groot chique landhuis heel spannend en overweldigend.’ Silvia was meestal alleen in huis, kende het van haver tot gort en bepaalde haar eigen routing. Ze bezocht met regelmaat elk vertrek, kwam ook op plekken waar de bewoners nooit kwamen en constateerde regelmatig problemen, lekkages en andere zorgwekkende zaken.

Toen de stichting Erfgoed Landfort de buitenplaats aankocht, kwam ze ook hier in dienst. Tijdens de verbouwing van het landhuis was het kantoor gevestigd in de villa Keppeltjesberg aan de Hogestraat waar toen ook de directeur en zijn partner woonden. Daar maakte zij ook schoon. Toen vervolgens in 2021 het koetshuis en in 2022 het landhuis in gebruik werden genomen, is haar contract aangepast naar vier morgens. Maar zelfs dat was onvoldoende om zo’n grote klus te klaren! Zeker vanwege de vele bezoekers tijdens de openstellingen en evenementen die sinds voorjaar 2022 worden georganiseerd. Daarom werd een tweede interieurverzorgster echt noodzakelijk. En dat werd Patricia Derksen. Zij werkte 36 jaar in de zorg met wisselende diensten en wilde graag wat meer rust en regelmaat. Ze had de ontwikkelingen bij Huis Landfort gevolgd en solliciteerde meteen toen ze de vacature voor interieurverzorging voorbij zag komen.
‘Het is heel veelzijdig werk, in de zorg heb je natuurlijk ook huishoudelijke taken maar dat is heel anders dan hier. Silvia had al een werkritme opgebouwd, ze werkte mij in en liet me gewoon m’n gang gaan om het huis te leren kennen. Het klikt enorm tussen ons. Ondertussen hebben we een onderlinge verdeling van de taken en die werkt uitstekend!’ vertelt Patricia.

Silvia (l) en Patricia

Waar veel mensen in- en uit lopen, is het schoonmaakwerk eigenlijk nooit echt klaar. Het schoonhouden op de historische buitenplaats laat zich niet in een paar woorden omschrijven; het is groot qua vierkante meters, heel divers wat betreft de gebruiksruimtes en een kwetsbare omgeving met vele delicate kunstvoorwerpen. Dit vraagt om specifieke verzorging en aandacht. Het interieur dwingt tot een rustige en geduldige aanpak om zo beschadigingen te voorkomen. ‘Sommige voorwerpen worden door Wim en René verzorgd’, aldus Patricia. ‘We leren ook veel over de verschillende materialen en hun onderhoud, ik geniet van de leuke verhalen die Wim en René vertellen over de inrichting en het historische gebruik van voorwerpen. In de winter brengen we meer tijd door in het landhuis, nu vraagt de ontvangst van groepen en rondleidingen een meer flexibele opstelling van ons. We manoeuvreren een beetje om de groepen heen, zetten tafels en stoelen klaar, zorgen voor gesteven tafellinnen en een fris toilet.’

Deze dames vormen een drijvende kracht achter de schermen, ze genieten ervan om een bijdrage te leveren aan de representatie en halen waardering uit de loftuitingen over het mooie Huis Landfort.