Als je aan Jannie Obbink (73) vraagt waarom ze bij stichting Erfgoed Landfort vrijwilliger is geworden, komt er een lang verhaal over betrokkenheid. Betrokkenheid bij de plek, bij de cultuur, bij de natuur.
Ze ‘solliciteerde’ (sept 2021) omdat ze graag een bijdrage wilde leveren aan deze bijzondere buitenplaats al wist ze nog niet precies wat ze zou willen doen of wat er nodig was.
Haar persoonlijke historie met Huis Landfort gaat terug naar de kleuterjaren van haar drie kinderen in IJzerlo, waar Bertie Luyken kleuterleidster was. Bertie (1942-2019) was het jongste kind van de familie Luyken die hier tot 1970 eigenaar was. Als ‘haar kleuters’ aan het einde van een jaar afscheid namen van de kleuterklas, bracht zij met hen altijd een bezoek aan haar buitenplaats. Jannie en Bertie raakten bevriend en zijn dat tot aan het overlijden van Bertie in 2019 gebleven. Er werden in al die jaren veel dierbare verhalen gedeeld. ‘Bertie heeft niet meer meegemaakt dat ik hier vrijwilliger ben geworden, ze zou het geweldig vinden.’
Ook op andere manieren draagt Jannie zorg voor het onder de aandacht brengen van deze historische buitenplaats bij anderen. Toen ze voor de Oranjevereniging in IJzerlo nieuwe fietsroutes uit ging zetten, leidde één van de routes natuurlijk naar Huis Landfort in Megchelen. En als gastvrouw van een vakantiewoning vertelt Jannie graag over de omgeving en vooral over Huis Landfort. Heel leuk als ze tijdens een wandeling aldaar, de bezoekers van die vakantiewoning tegenkomt en van hen hoort hoe mooi ze het er vinden.
‘Maar je hebt toch zelf ook een tuin’, krijgt ze vaak te horen. Jannie lacht erom, ‘Dat is ook zo, maar naar Landfort gaan is voor mij een uitje; ik breng de dag door met enthousiaste mensen die ook een klik met de plek hebben en aan het eind van de dag ga ik weer voldaan naar huis’. Met haar zes kleinkinderen deelt Jannie haar herinneringen en betrokkenheid vanwege het grote belang van dit culturele erfgoed, die ze graag wil doorgeven aan de volgende generatie.