Clementine en Jacques Emmen

In 2016 gingen Clementine en Jacques Emmen op zoek naar een boerderij met balken en oude details, en de belangrijkste richtlijn was om vanuit hun woonplaats Ede in maximaal een uur bij dat beoogde weekendhuis te kunnen zijn. Dus die boerderij had in principe ook heel ergens anders kunnen staan. Nu, enige jaren later, willen ze niet meer weg uit de Achterhoek. Eerst woonden ze enkel in de vakanties en weekenden aan de Hogestraat in Megchelen, pas na de pensionering van Clementine konden ze er permanent gaan wonen. Jacques heeft een eigen bedrijf in automatisering, hij kan eigenlijk overal werken en heeft een kantoor aan huis.

Als jonge dame was Clementine (1952) apothekersassistente met een fascinatie voor ziekenhuizen, dit werk heeft ze zo’n 10 jaar gedaan o.a. in Utrecht en Wolfheze. Zoals dat toen vaak ging, stopte ze daarmee toen er kinderen kwamen. Zodra de jongste naar de kleuterschool ging, werd ze overblijfkracht op die school en volgde diverse cursussen. Uiteindelijk werd ze stafcoördinator Tussenschoolse Opvang van de Veluwevallei. Dat werk zou ze met plezier 30 jaar blijven doen.

Ik wilde helemaal niet stoppen met werken, ik stond midden in het leven en was er gewoon niet aan toe,” vertelt ze,” maar in 2018 was het toch zover, ik moest eraan geloven en begin 2020 zijn we permanent op onze boerderij gaan wonen. We vinden het hier heerlijk gemoedelijk, ik heb een eigen moestuin met een kleine kas en we hebben leuke contacten in de buurt. Zo is het contact met René en Wim (René Dessing is directeur van de stichting Erfgoed Landfort en woont samen met zijn partner Wim Dröge in het landhuis) eigenlijk begonnen. Zij woonden destijds in Doesburg en verbleven in de weekenden in de villa op de Keppeltjesberg. Als naobers kregen we contact. Ook zij waren ‘import’ en dat schept een band.”

Zodoende zijn Clementine en Jacques betrokken vrijwilligers van het eerste uur bij stichting Erfgoed Landfort. Jacques verzorgt diverse hand- en spandiensten, niet alleen voor de stichting, ook elders in de lokale samenleving stelt hij zich dienstbaar op.
Clementine is een sociaal bewogen mens, behulpzaam en heel actief. Als gastvrouw bij stichting Erfgoed Landfort is ze flexibel oproepbaar, behalve op de donderdag want die is heilig als oppasdag met de kleinkinderen. “We hebben inmiddels een leuke groep gastmensen. Je werkt steeds met een ander samen en dat is heel gezellig. Ik lever zo mijn persoonlijke bijdrage aan de beleving van de gasten in onze eigen achtertuin.”
Bij de onmisbare supermarkt het Servicepunt in Megchelen is Clementine ook vrijwilliger en daarnaast zit ze in het bestuur van de ‘Vrouwen van Gendringen’ om wat meer van de omgeving te leren kennen.
Voor altijd import, maar wel volledig ingeburgerd!