Vrijwilliger Teus Broek

Als je met hem praat hoor je meteen dat hij ‘niet van hier’ is, want geboren en getogen in Hilversum heeft Teus Broek (1953) een andere tongval dan hier gebruikelijk is. Eind 2019 stopte hij met zijn bouwbedrijf. Het was na 35 jaar mooi geweest. Samen met zijn vrouw stelde hij zich de vraag; gaan we kleiner en onderhoudsvriendelijker wonen of gooien we het roer helemaal om? Ze kenden de Achterhoek als vakantiebestemming, van gemoedelijke weekenden op de fiets en ze vonden het er mooi en rustig. Ze waagden de sprong, er werd een huis in ’s-Heerenberg gekocht.

Als je altijd een actief en bezig bestaan hebt gehad, is stilzitten natuurlijk geen serieuze optie. Teus vertelt: ‘Ik las voor het eerst over Huis Landfort in de Gelderlander; in november 2021 werd een groot artikel over de vorderingen van de renovatie afgesloten met de oproep voor enthousiaste vrijwilligers. Dat sprak me aan, het contact was snel gelegd en ik ging aan de slag.’ Toen directeur René Dessing een houten huisje in Amsterdams Stijl aangeboden kreeg dat in Groningen stond, nodigde hij Teus uit om mee te gaan en het te beoordelen. ‘René vroeg zich af of de staat van het huisje de kosten van het transport wel waard zouden zijn. Het was vrij vervallen en er moest veel aan gerestaureerd worden, maar ik zag het wel zitten.’ Als je nu een wandeling maakt op de omloop, pronkt bij de brug het karakteristieke huisje. Teus was de afgelopen weken drukdoende met de restauratie zodat het functioneel ingezet kan worden als kassa- en informatiehuisje.

Het houten huisje in Amsterdamse stijl

Verder doe ik eigenlijk van alles op Landfort’, aldus Teus, ‘ik repareer gereedschappen, ruim soms de werkplaats op en ik heb een depot voor kunstwerken op de zolder van het landhuis ontworpen en ingericht’. Vooral die afwisseling vindt hij leuk, en de ongedwongen sfeer tussen de vrijwilligers onderling. Ook zijn belangstelling voor geschiedenis past zo mooi in het geheel, bij Huis Landfort combineert Teus deze brede interesse met zijn twee rechter handen. René Dessing vult aan: ‘Er zijn op een historische buitenplaats altijd veel diverse klussen te doen. Een ervaren allround technische man als Teus heeft een waardevolle inbreng voor de stichting en is van belang voor de grote groep vrijwilligers die inmiddels werkzaam is bij onze stichting’.