Geboren en getogen in Megchelen straalt Maria van Osch (1949) enthousiast uit hoe trots ze is op Huis Landfort. Als een van de zes gastvrouwen en een gastheer in het team van uiteenlopende vrijwilligers, zet ze zich belangeloos in bij ontvangsten van groepsrondleidingen op deze historische buitenplaats. Daar komt van alles bij kijken: zorgen dat de zaal in goede opstelling staat, tafels dekken, koffie en thee zetten, gebak, soep en lunches serveren en natuurlijk na afloop zorgen dat alles weer is opgeruimd.
Ze is altijd klantgericht bezig met oprechte aandacht voor onze gasten, precies zoals ze tijdens haar werkzame leven als middenstander altijd omging met haar winkelklanten. In 1970 begon haar man een slagerij in Ulft die ze vervolgens vele jaren samen runden. Toen ze trouwden in 1971, werd op het bordes van het landhuis onderstaande mooie bruidsfoto gemaakt. In 2004 werd de slagerij verkocht en kwam er meer ruimte voor andere dingen. Zo kwam ze op een voorlichtingsavond voor vrijwilligerswerk bij Huis Landfort terecht.

Als kind mocht ze er niet komen, Huis Landfort was een verpauperde plek. De slagboom bij de oprijlaan was altijd gesloten en vanaf daar mocht je het terrein niet betreden. “Een kasteel in ons dorp vond ik zo bijzonder, ik kende dat alleen uit sprookjes”, vertelt Maria, “als kind vond ik die ontoegankelijkheid heel spannend! Als er ijs lag schaatsten we naar het eiland om door de ramen te gluren en ook gingen we naar het grafeiland. Als kinderen uit de buurt genoten we daarvan.”

Als vrijwilliger komt ze op allerlei plekken op Huis Landfort en geniet ze van het gerenoveerde landhuis en ervaart ze volop wat een prachtige plek het geworden is. Door haar inzet levert ze een actieve bijdrage aan het genot van andere geïnteresseerde bezoekers. “Het is gezellig werk, we hebben een fijn team waar alles gesmeerd loopt en het is ontzettend leuk om tijdens het koffieschenken van de bezoekers even te horen hoe zij de rondleiding hebben ervaren. Eigenlijk altijd enkel opgetogen enthousiasme en verwondering. En dan ben ik trots dat ik daaraan bijdraag.

Naast het vrijwilligerswerk bij Huis Landfort werkt Maria ook sinds 10 jaar vrijwillig als gids en organisator bij de ‘Iesselganger’, de fluisterstille boot die rondvaart op de Oude IJssel tussen Ulft, Terborg en Gaanderen. “Met de nieuwe activiteiten en mogelijkheden bij Huis Landfort heeft de gemeente Oude IJsselstreek zo’n mooi en uniek totaalplaatje voor recreanten, in combinatie met het bijzondere terrein van de DRU en een leuk boottochtje. Gewoon prachtig!