De bloei van stinsenplanten

In het herstelde park en moestuin kan een bijzonder element niet ontbreken en dat zijn stinsenplanten. Onder deze categorie planten worden verwilderde wortel-, bol- en knolgewassen verstaan. Zij komen van oudsher voor op buitenplaatsen en landgoederen in het Hoge Noorden en achter de binnenduinrand van Holland. De naam stins danken zij aan de Schierstins te Veenwouden alwaar ze in de 19de eeuw voor het eerst werden gedetermineerd. Het waren verwilderde bollen en knollen die op deze rustige plekken ongehinderd konden voortwoekeren en soms hele velden paars, blauw of wit kleurden. Ook op Huis Landfort waren ze al te vinden. Hier stonden bosanemonen, sneeuwklokjes en hier en daar wat narcissen. Stichting Erfgoed Landfort heeft met het herstel van de tuin vele nieuwe soorten stinsenplanten geplant in mooie combinaties en zelfs in een grote stinsenslinger; akonieten, bosanemonen, salomonszegel, vingerhelmbloem, sterhyacint, grote- en kleine sneeuwroem, holwortel en vele andere soorten. Ze bloeien vanaf februari tot en met juni (enkele soorten in de nazomer). De eerste die verschijnen zijn de fraaie geelkleurige winterakonieten.

De aanplant is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Leuk is dat ook Geldersch Landschap & Kasteelen op hun deel van deze buitenplaats verschillende oude rassen heeft ingebracht waardoor een lentewandeling op onze circa 50 hectare tellende buitenplaats een bijzonder avontuur wordt.

Vanaf onze omloop langs de slotgracht kunt u van zonsopgang tot zonsondergang een mooie rondwandeling maken van ca 30 minuten met zicht op het landhuis en het Kleine Erf, waar de stinsen het park met hun bloei laten oplichten. We kijken vol spanning uit naar de komende bloeiperiode en hopen dat ook u hiervan zult genieten.