Op zondag 26 november 2023 organiseerden wij ons eerste culturele publieksevenement. Musici Charlotte Houberg en Heleen Vegter brachten hier op Huis Landfort hun Jane Austen Salon. Het duo vertolkte met zang en pianobegeleiding composities die de wereldberoemde Engelse schrijfster gekend heeft. Ook waren er teksten alsof Jane ze zelf had geschreven. Beide musici droegen kleding uit de tijd van Jane Austen.

Schröther piano weer in gebruik

Bijzonder was dat Heleen Vegter de Schröther piano bespeelde. Dit instrument heeft al ruim honderd jaar opgesteld gestaan in het landhuis en is tijdens de grote restauratie zorgvuldig in opslag geweest. Bertie Luyken, de laatste levende telg van de Luyken familie, bespeelde deze vleugel destijds met verve. Het was dan ook bijzonder om deze vleugel na al die jaren weer te kunnen laten klinken.

Geslaagd eerste huisconcert

Voor ons als organisatoren was de opkomst een groot succes. De middag was volledig uitverkocht. Deelnemers konden kiezen uit een programma met of zonder rondleiding. Uiteindelijk namen zestig personen deel aan een begeleid bezoek in het landhuis terwijl er vijftig alleen voor het concert kwamen. Men kwam van heinde en verre en genoot zichtbaar van het programma dat door Heleen en Charlotte werd vertolkt. Na afloop serveerde de stichting nog een hapje en drankje en was het eerste concert op Huis Landfort een feit.

Huisconcerten in 2024

Het is de bedoeling dat de stichting vaker huisconcerten zal organiseren. Zo verzorgen op zondag 7 april 2024 leden van de Poolse Julian Cochran Foundation hier een huisconcert en ook begin juni vindt hier een concert plaats met muziekwerken uit de vroege barok. Mocht u geïnteresseerd zijn, volg ons via Facebook (Stichting Erfgoed Landfort) of mail naar reserveringen@erfgoedlandfort.nl