Deze nieuwsbrief bevat voor sommigen wellicht opzienbarend nieuws, gezien de vacature voor een directeur van stichting Erfgoed Landfort. We gaan op zoek naar een nieuwe directeur vanwege mijn leeftijd en omdat een nieuwe energie ook weer kan bijdragen aan de doelstellingen van de stichting. Onze vrijwilligers zijn hiervan op de hoogte gesteld en natuurlijk werd de vraag gesteld hoe het nu verder gaat met de stichting en met Wim en mij. Het antwoord is dat wij het landhuis gewoon blijven bewonen en zeker betrokken blijven bij het wel en wee van de stichting. Ik zal met het bestuur in gesprek gaan over mijn rol na de aanstelling van mijn opvolger en Wim blijft zorgen voor de kunstcollectie in het landhuis.

In ieder geval ben ik nog tot maart 2025 als directeur actief, maar vermoedelijk zal het nog even duren voor wij de juiste kandidaat gevonden hebben. Als je de vacature leest, komt naar voren dat de persoon die wij zoeken wel iets van de kwaliteiten van een duizendpoot moet bezitten. Dat hoort nu eenmaal bij een complexe buitenplaats met groen-historisch erfgoed, gebouwen, collectie, netwerk, evenementen en wat dies meer zij. Het moet dus iemand zijn die de uitdaging zoekt en de nodige ervaring meebrengt, maar dan is deze functie een baan uit duizenden. We houden u op de hoogte en ik hoop dat wij weldra een nieuwe directeur aan u kunnen voorstellen.

Nieuwe projectleider

In deze nieuwsbrief stellen wij wel Asker Pelgrom aan u voor. Hij wordt de nieuwe projectleider van het Nationale Centrum voor de Nederlandse Buitenplaatscultuur die wij in nauwe samenwerking met stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) hier op Huis Landfort inhoud en vorm gaan geven. Op deze vacature reageerden maar liefst 35 personen, waaronder meerdere uitstekende kandidaten. Asker werkt nu nog als adviseur bij de Universiteit van Groningen, maar begint op maandag 2 september.

In het kader van dat centrum starten wij dit najaar met vier webinars die vanuit het koetshuis van Huis Landfort worden uitgezonden. Deze webinars zijn via een link overal te volgen en krijgen de titel De historische buitenplaats als (duurzaam) inspiratiepunt. Van verschillende zijden kreeg de stichting een financiële bijdrage om deze serie op te zetten. Met deze webinars gaan we onze en andere vrijwilligers op historische buitenplaatsen inspireren en uitleggen waarom hun werk en bijdrage zo belangrijk zijn. Als u de link voor deze webinars wilt ontvangen, mail dan uw e-mailadres naar info@erfgoedlandfort.nl

Evenementen

Op zaterdag 9 juni vond het eerste culinaire evenement op Huis Landfort plaats. Op die avond genoten 36 gasten in de oranjerie aan een feestelijk gedekte tafel van het culinaire talent van chef Coert Boschloo. Het was een groot succes en we gaan hier in de toekomst zeker mee door. Op zondag 23 juni beleefde de stichting een schitterende en zeer geslaagde opentuinen-dag op Huis Landfort. Samen met vijf andere fraaie tuinen in de grensstreek ontvingen wij rond de vijfhonderd bezoekers.

Nu zijn we alweer druk bezig met de voorbereidingen van drie theatervoorstellingen in de tuin van Huis Landfort op 22, 23 en 24 augustus 2024. Het stuk ‘Ik, alleen’ wordt gebracht door theatergroep Smeedwerk. Elders in deze nieuwsbrief is een interessant interview opgenomen met Pieter van Dijk, die het stuk regisseerde naar het succesvolle boek van Sophie Zijlstra. Het toneelstuk gaat over koning Willem I in zijn nadagen en zal op Huis Landfort een geweldige ambiance vinden. Dit huis kreeg in de eerste helft van de 19e eeuw zijn huidige vorm en dat is de tijd waarin deze koning leefde. Tegen het decor van ons landhuis brengen meerdere acteurs dit interessante stuk.

Open Monumentendag

Dit jaar doet onze stichting weer mee met de Open Monumentendag op zaterdag 14 september 2024. Omdat dit jaar landelijk gekozen is voor het thema verbinding, zoekt stichting Erfgoed Landfort contact met Duitsland. Een goede verbinding met onze Duitse buren is immers voor allen in de grensstreek van belang. In de ochtenduren vindt op het gazon achter het landhuis een openluchtconcert plaats door het Halderner Blasorchester uit Rees en door leden van Harmonie St. Caecilia uit Megchelen. Dit concert is gratis toegankelijk voor degene die een ticket hebben gekocht. Verder is er die dag in het park een kleine informatiemarkt met vertegenwoordigers van Duitse monumentenorganisaties, kastelen en landhuizen uit de grensstreek. Aanwezig zijn de monumentenorganisatie LWL (Landesverband Westfalen-Lippe), het Europese historische tuinenverband EGHN, Schloss Dyck en anderen.

Ook wordt tijdens deze middag de winnaar bekend gemaakt van de fotowedstrijd rond Huis Landfort die wij begin 2024 hebben uitgeroepen. De door de vakjury gekozen tien mooiste opnames worden die dag geëxposeerd. Natuurlijk zijn er weer volop rondleidingen en als het een zonnige dag wordt, zal de tuin er zeker verleidelijk bij staan. Vanwege Open Monumentendag geldt die dag het gereduceerde tarief van € 5,- p.p. voor toegang park. Wil men een rondleiding meemaken dan bedraagt de deelname € 10,- p.p. inclusief toegang park (normaal gesproken is dit € 16,- p.p.). Omdat we veel bezoekers verwachten, wordt deze dag enkel door de beletage van het landhuis rondgeleid. Boek hier uw tickets

Nieuw parkeerterrein

Als laatste meld ik u dat op 4 juli 2024 het nieuwe parkeerterrein aan de Hogestraat in gebruik wordt genomen. Dit terrein biedt parkeermogelijkheid aan 120 auto’s en twee touringcars. Daarmee komt een einde aan de beperkte, vaak modderige situatie van het parkeren voorheen. We zijn blij dat de firma Hofmeijer uit Voorst dit ontwerp van architect Edzard Prent en een groenplan van Nico Wissing zo fraai heeft uitgevoerd.

Weet dat wij het zeer op prijs stellen als u ons blijft volgen, helpen en adviseren. Zend deze nieuwsbrief vooral door en vraag uw familie en vrienden zich te abonneren via de website www.erfgoedlandfort.nl

Samen maken wij van Huis Landfort een van de mooiste historische buitenplaatsen van Nederland! Mede namens allen bij stichting Erfgoed Landfort wensen wij u een mooie zomer.

René Dessing, directeur
rdessing@erfgoedlandfort.nl