Dankzij een particuliere schenking is stichting Erfgoed Landfort in het gelukkige bezit gekomen van een bijzonder staand horloge uit de 18de eeuw. Het betreft een maanduurwerk van rond 1725, gesigneerd Clark & Dunster. Het uurwerk toont de schijngestalten van de maan, de tijd en de datum, en het heeft een wekkerfunctie.

Ondanks de Engelse signatuur heeft de klok Nederlandse ‘roots’. De maker Christoffer Clark(e) (1668-1734) is eind 17de eeuw vanuit Engeland naar Amsterdam getrokken waar hij in 1694 is getrouwd met Anna Fromanteel, dochter van Ahasuerus II Fromanteel (1640-1703) en telg uit de beroemde familie van makers van slingeruurwerken. 

Met vestigingen in Amsterdam (op de Vijgendam, tegenwoordig de zuidoostkant van de Dam), Londen en Newcastle, was de familie Fromanteel de eerste multinationale onderneming in klokken. Ahasuerus II associeerde zich in 1696 met schoonzoon Christopher onder de naam Fromanteel & Clarke. Rond 1722 kwam er een einde aan de associatie en ging Clarke een partnerschap aan met de Brit Roger Dunster. 

Het zeldzame maanduurwerk is een schenking van een anonieme begunstiger en kon worden gerestaureerd dankzij een bijdrage van de schenker zelf en van onder meer het Prins Bernhard Cultuurfonds. De klok is nauwgezet gedocumenteerd en gerestaureerd door klokkenmaker Melgert Spaander uit Zutphen.

Prettige bijkomstigheid voor de stichting is dat dit uurwerk dus maar een keer per maand aandacht behoeft, terwijl dit voor de andere antieke klokken in het landhuis niet het geval is. Het horloge heeft een mooie plek gekregen in de bibliotheek op de eerste verdieping waar zijn beschaafde slag nu regelmatig klinkt.