Stichting Erfgoed Landfort is een crowdfunding begonnen. Waren wij eerder succesvol bij het verwerven van veel bijzondere bomen voor ons park en kwam er geld voor het herstel van het verdwenen tuinprieel, nu richt deze actie zich op de verwerving van duurzame houten tuinkuipen voor onze oranjerieplantencollectie. De afgelopen jaren is onze plantencollectie flink gegroeid en inmiddels omvat deze zes grote datura’s, 35 citrussen op stam, 60 agapanthussen en tal van andere kuipplanten. Al deze planten overwinteren in de oranjerie en de twee muurkassen op Huis Landfort.

Kuipen, tonnen en tuinvazen
Omdat zulke planten geen vrieskou verdragen moeten zij, zodra de eerste nachtvorst zich aandient, vorstvrij in kassen worden geplaatst om na de IJsheiligen begin mei weer naar buiten te worden gebracht. Deze cyclus herhaalt zich jaar in, jaar uit op buitenplaatsen en onze tuinbaas en vrijwilligers verzetten ook op Huis Landfort de planten jaarlijks tweemaal.
Op Huis Landfort staan veel oranjerieplanten nog in plastic bakken en dat vinden wij geen fraai gezicht. Ons staat voor ogen om deze planten in houten kuipen te plaatsen met de huiskleuren Huis Landfort. Daarom start stichting Erfgoed Landfort deze derde en voorlopig laatste crowdfunding getiteld ‘Geef Landfort een tonnetje’. We hopen met uw hulp voor onze vele kuipplanten houten kuipen te kunnen aanschaffen. Die krijgen, net als de gebouwen, de kleuren geel en blauw met handvatten of gekromde grepen waardoor het mogelijk is ze met stokken te kunnen oppakken en vervoeren.

Kuipen in soorten en maten
Net als onze collectie oranjerieplanten zijn er ook kuipen in soorten en maten. Wij kiezen voor ronde kuipen in verschillende maten en prijzen. De kuipen hebben een doorsnede van 85 cm, 65 cm, 50 cm en 45 cm. Voor de ambachtelijk vervaardigde kuipen benut de kuiper het hout van de accoyaboom. Duurzaam accoyahout biedt een alternatief voor niet-duurzaam hardhout. Vanwege het handwerk en kostbare hout, zijn ze niet goedkoop maar gaan ze wel een leven lang mee.

Doet u mee?
Bent u bereid ons bij de verwerving van kuipen financieel te helpen, ga dan naar onze website.
Er zijn diverse mogelijkheden om bij te dragen en iedere gift wordt bijzonder op prijs gesteld. Voor alle donateurs die bijdragen aan de verwerving van de tuinkuipen organiseren wij in 2023 een ontvangst met rondleidingen.

Culturele ANBI-status
Stichting Erfgoed Landfort is een culturele ANBI. Dit maakt dat schenken aan sEL voor zowel particulieren als bedrijven fiscaal aantrekkelijk is. Voor bedrijven kan een schenking maximaal met 50% worden verhoogd bij hun VPB verrekening. Dus bij schenking van € 1.000,-­ staat dit een aftrekpost van € 1.500,-­ toe. Voor particuliere schenkingen vindt u op onze website een eenvoudige rekenmodule die voor u uitrekent wat een gift u netto kost, na aftrek van mogelijke belastingaftrek.

Nu nog plastic tonnen, straks in houten kuipen!