Sinds Goede Vrijdag zijn op de vrijdagen park en moestuin van Huis Landfort geopend en zijn er instaprondleidingen in het landhuis om 10:30 en 13:30 uur, waar mensen de prachtige opengestelde vertrekken bezoeken. Zo’n openstelling vraagt een flinke inzet van ons professionele- en vrijwilligersteam. De bemensing van het toegangs- en informatiecentrum, inclusief toezichthouders en gastvrouwen, frisse wc’s voorzien van zeep en handdoek; alles om onze bezoekers op een hartelijke en verantwoorde wijze te kunnen ontvangen. Dit herhaalt zich vanaf nu (vrijwel) alle vrijdagen en wordt dan langzaam een routine.

Naast die vrijdagen, is Huis Landfort ook te bezoeken op de Dag van het Kasteel (tweede Pinksterdag maandag 29 mei), Open Monumentendag (zaterdag 9 september) en twee Open Tuinendagen (zondag 18 juni en 17 september), waarop ons park te bezoeken is in combinatie met Studio Nico Wissing in Megchelen.   

Onze waardes delen met bezoekers


Wij delen met onze bezoekers in de waardes die samenhangen met deze prachtige historische plek. Hier op Huis Landfort is alles een gevolg van een gedachte. Soms arriveren hier mensen enkel om koffie te drinken en dat is niet mogelijk omdat onze koffiecorner zich op het huiseiland bevindt. Bij Huis Landfort is koffie, thee en iets lekkers alleen verkrijgbaar voor bezoekers met een ticket voor een rondleiding door het landhuis of een bezichtiging van het park en moestuin. We zijn geen café-restaurant maar een plek waar meer te halen valt dan een versnapering.


Er staat als het ware geen boom onbedoeld in het park en over ieder type boom en diens plek is nagedacht. Dat geldt momenteel ook voor de aanleg van de moestuin met vaste planten, die onze tuinbaas Jan de Boer met vele vrijwillige handen aan het inplanten is. Er gaan duizenden planten de grond in, naast kruiden, groentes en andere zaken die in een historische moestuin thuishoren. Vooral de bloemen zijn een belangrijk onderdeel want die zullen worden benut bij ontvangsten voor de decoratie van de vele vertrekken in het landhuis en koetshuis. Bloemen, bloeirijke heesters en bomen, landelijke rust en harmonie, landschappelijke samenhang en schoonheid zijn zaken die vanouds op historische buitenplaatsen werden nagestreefd en anno 2023 doen wij dat opnieuw op Huis Landfort.

Op TV bij Binnenste Buiten


Dat we daarmee succesvol zijn, bewijzen de vele aanvragen voor rondleidingen en een toenemende stroom van geïnteresseerden die zich voor openstellingen aanmeldt. Uit heel het land ontvangt de stichting aanvragen voor een bezoek en dat zal na de uitzending van het KRO-NCRV programma ‘Binnenste Buiten’ (ca. half mei, u hoort dit nog van ons) enkel maar toenemen. We zijn hier blij mee, dit was ons doel toen stichting Erfgoed Landfort in 2017 met dit omvangrijke project begon. Het is geweldig te zien dat het werkt en dat mensen heel tevreden huiswaarts keren na te hebben genoten van een indrukwekkend geheel.

Stiekem streef ik er naar om met ons team en vrijwilligers uit te groeien tot een van de mooiste buitenplaatsen van ons land. Dat is nog best een hele lange route maar het begin is er en daar zijn we reuze trots op. U bent van harte welkom om ons met een eigen groep of tijdens een van de openstellingen eens een bezoek te brengen.  

Hartelijke groet,
René W.Chr. Dessing