Ruim een jaar geleden hielden wij een crowdfunding om het tuinprieel te herstellen. De eerste versie werd tijdens oorlogsgevechten verwoest en jarenlang lag er een restantje puin. Dankzij alle bijdragen waaronder die van TBI Fundatie en particuliere bijdrages en de inzet/betrokkenheid van onze aannemer Hoffman en architect Cor Bouwstra is het gelukt deze te herstellen. Recent legden de mannen van Van Wely (dit jaar 100 jaar in bedrijf) de laatste hand aan dit prieel. Het is een ongekende verrijking van het park en toekomstige bezoekers kunnen hier plezierig plaatsnemen om te genieten van de mooie omgeving. Weer een onderdeel afgerond. Het nieuwe tuinprieel staat er prachtig bij.
Zoals gezegd sierde ooit een tuinprieel het Kleine Erf op Huis Landfort, het bevond zich achter het landhuis aan de oever van de door Zocher jr. ontworpen romantische slingergracht. De vroegste afbeeldingen waarop het bouwwerkje te zien is, dateren van rond 1900. Het landschappelijke ontwerp, dat deze landschapsarchitect voor Huis Landfort maakte, behoort tot zijn fraaiste ontwerpen en het is bijzonder dat veel van dit oorspronkelijke ontwerp tot op heden bewaard is gebleven. Zocher jr. gebruikte de lieflijke loop van de Oude IJssel die hij met de 750 meter lange slingergracht als het ware liet dansen. Loopt men op de zogenaamde Omloop, dan lijkt het alsof men tussen twee stromen door wandelt; enerzijds de slingergracht anderzijds de Oude IJssel die hier vanuit Duitsland ons land binnenstroomt. Bovendien creëerde hij diverse zichtassen waardoor het geheel wint aan ruimtelijkheid en dynamiek. Door het plaatsen van bruggen, het situeren van een familiegrafeiland, een botenhuis, de bouw van de even bijzondere als voor ons land unieke Ottomaanse duiventoren en een tuinprieel werd de blik van de toeschouwer subtiel gestuurd om zo het omringende landschap optimaal te kunnen beleven. De heftige gevechten die hier in maart 1945 plaatsvonden, betekenden het einde van het originele tuinprieel en er bleef tot 2023 slechts wat ruïneuze puin op de plek liggen waar dit sieraad ooit stond.
Op basis van historisch onderzoek door groenexpert Jan Holwerda (Bureau Groen Verleden), maakte onze restauratiearchitect Cor Bouwstra een fraai ontwerp dat nauw samenhangt met het oorspronkelijke ontwerp. Voor dit ontwerp zijn ook alle beschikbare historische foto’s aandachtig bestudeerd.
Restauratie-aannemer Hoffman uit Beltrum voerde de bouwkundige herbouw uit met een bank en vloer van gebrand hardsteen waarbij Van Wely Dakbedekkers uit Groessen (dit jaar 100 jaar in bedrijf) het geheel afwerkte met een prachtig koperen dak. Dat zal weldra verkleuren naar groen. Overigens bezat het oorspronkelijk prieel een rieten dak. Echter voor de afwerking van het nieuwe prieel is uiteindelijk gekozen voor dit type dak omdat de helling te gering was om het met dit materiaal te kunnen bedekken.
Tijdens een bezoek aan het landschappelijke park op het huiseiland kunt ook u in dit prieel plaatsnemen om volop te genieten van de het prachtige landschappelijke ontwerp van Johan David Zocher jr.
De stichting Erfgoed Landfort is TBI Fundatie, daarnaast een fonds dat anoniem wenst te blijven en alle particuliere schenkers zeer erkentelijk voor het mede mogelijk maken van het herstel van dit fraaie element. Ook dank voor Cor Bouwstra en Bouwbedrijf Hoffman voor hun betrokkenheid bij de uitvoering van dit herstel.
Voor bezoekmogelijkheden klik hier.