Ieder jaar in het 2de weekend van september openen vele (vaak gesloten) monumenten hun deuren of poorten. Ook stichting Erfgoed Landfort doet dit jaar op zaterdag 9 september 2023 mee. Samen met re-enactment vereniging The Meryton Society zullen het park en de moestuin een bijzonder decor worden. De vereniging toont hier dan hoe de gegoede Engelse burgerij in Engeland rond 1800 op een buitenplaats leefde.

Het landschappelijke park en moestuin van Huis Landfort zijn geopend van 10.00 tot 17.00 uur . Op vertoon van uw vooraf geboekte ticket is hier een vrije wandeling mogelijk. Ieder kwartier gaat een rondleiding van start waarbij u kunt aansluiten. Uitzonderlijk is dat ook de oude kelder van het landhuis op deze dag toegankelijk zal zijn. Hier kunt u delen van het voor ons land unieke hete luchtverwarmingssysteem uit 1825 bewonderen.

Tickets boeken
De toegangsprijs (park, moestuin en rondleiding) bedraagt € 10,- p.p. (kinderen t/m zes jaar onder begeleiding gratis). Tickets voor enkel toegang tot park en moestuin kosten € 5,- p.p.
Tickets zijn te reserveren via deze link


The Meryton Society

Open Monumentendag 2023 wordt opgeluisterd door 20-25 leden van The Meryton Society die Huis Landfort op speciale wijze tot leven laten komen. The Meryton Society is een re-enactment vereniging die laat zien hoe de gegoede burgerij leefde in de Georgian en Regency periode (1795-1820).
In de tuin en het park kunt u dames en heren tegenkomen die zijn gekleed volgens de mode van begin 1800: dames met hoeden, parasols en in mooie sluike jurken geïnspireerd op de klassieke wereld en heren met prachtige zijden vesten, hoge hoeden en lange jassen. Zij zullen daar flaneren, een spel spelen, lezen, handwerken, schilderen of thee drinken en heerlijk verpozen in een mooie tent, net zoals de bewoners van Huis Landfort dat zo’n 200 jaar geleden misschien ook deden. Ook zullen jagers zich laten zien, die vroeger belangrijk waren voor het onderhoud van het landgoed. In het huis zijn de huishoudster en meid hard aan het werk, net als de tuinman in de moestuin want er komt veel bezoek vandaag. In het Koetshuis wordt een paar keer een dansdemonstratie gegeven met Engelse country dansen uit de Regency periode. Kom kijken, geniet en doe een dans mee!

Levend erfgoed

‚Immateriëel erfgoed‘ is dit jaar het landelijke thema van Open Monumentendag is. Dit thema heeft betrekking op culturele gebruiken, (kleding-)tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit meekregen en deze aan volgende generaties doorgaven. Om die reden koos stichting Erfgoed Landfort voor samenwerking met The Meryton Society.De gemeente Oude IJsselstreek haakt op dit thema aan met een speciale monumentenkrant waarin een route is opgenomen vol bijzondere verhalen.

Verder haakt ook de Nederlandse Tuinenstichting (NTs) op deze dag aan met de landelijke Open Moestuindag. Stichting Erfgoed Landfort doet mee met moestuinactiviteiten want vanouds is hier veel kennis aanwezig over fruit- en groenteteelt, bloemen en waterhuishouding. Voor de landelijke agenda moestuindag, zie www.tuinenstichting.nl/agenda

Parkeren
Huis Landfort is die dag per fiets of te voet bereikbaar. Auto’s worden door verkeersregelaars doorverwezen naar parkeerplekken in de nabije omgeving. Bezoekers met een vergunning mobiliteitsbeperking kunnen dit bij hun reservering kenbaar maken en op de locatie laten zien, waarna bij het koetshuis kan worden geparkeerd. Honden zijn op het terrein van stichting Erfgoed Landfort niet toegestaan. Kijk voor aanvullende informatie over de toegankelijkheid van Huis Landfort en overige bezoekmogelijkheden op onze website.

Tickets boeken
De toegangsprijs (park, moestuin en rondleiding) bedraagt € 10,- p.p. (kinderen t/m zes jaar onder begeleiding gratis). Tickets voor enkel toegang tot park en moestuin kosten € 5,- p.p.
Tickets zijn te reserveren via deze link

Huis Landfort op TV!
Voor als u al wat voorpret wilt beleven: Huis Landfort werd door het bekende tv-programma Binnenste Buiten geportretteerd. Zie: https://ap.lc/55XxT

Over Open Monumentendag

De VriendenLoterij Open Monumentendag wordt jaarlijks in het 2de weekend van september georganiseerd door Nederland Monumentenland i.s.m. ruim 300 lokale comités en 18.000 vrijwilligers. Het evenement trekt jaarlijks circa 1,3 miljoen bezoekers en vergroot de aandacht voor monumenten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken voor een breed publiek. De VriendenLoterij Open Monumentendag wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij, het Restauratiefonds, Energie voor Elkaar en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Nederland Monumentenland
Stichting Nederland Monumentenland maakt zich sterk voor het behoud van monumenten in Nederland. Door ontmoetingen tussen monumenteigenaren, erfgoedprofessionals, publiek én monumenten te organiseren, worden de monumenten volop beleefd, opnieuw gewaardeerd en gekoesterd. Op deze manier creëert de stichting cultureel bewustzijn en wordt het draagvlak voor het behoud van monumenten vergroot.