Na welkomstwoorden door sEL-directeur René Dessing bij de officiële viering van de beëindiging van de algehele restauratie van Huis Landfort, werd een documentaire vertoond die Wim Dröge vanaf 2018 over deze restauratie heeft gemaakt. Wim Dröge is de levenspartner van René Dessing en samen met hem van begin af aan betrokken geweest bij dit omvangrijke project. Hij is een ervaren TV-producent/regisseur. De documentaire zelf is een samenwerking van Wim Dröge met de uit Gendringen afkomstige collega Patrick Spoel.
Wim Dröge en Patrick Spoel
De documentaire is geheel gewijd aan de restauratie, bouw, renovatie en groene herinrichting van Huis Landfort. Zoals gezegd startte de opnames in 2018 en volgden Wim Dröge en Patrick Spoel de meest uiteenlopende werkzaamheden. Tal van bijzondere momenten werden vastgelegd zoals de start van de bouw met de onthulling van het bouwbord, het blootleggen van funderingen van het verdwenen koetshuis, het baggeren en beschoeien van de 750 meter lange slotgracht, de isolatiebezigheden op het dak van het landhuis en de werkzaamheden aan het historische interieur aldaar. Naast opnames van bouwkundige elementen is er in deze documentaire ook ruime aandacht voor elementen die met de renovatie van het park en de moestuin te maken hebben. Zo maakten zij opnames in de steenfabriek waar de stenen zijn gebakken voor de 90 meter lange leifruitmuur en in een werkplaats waar 200 nieuwe binnenluiken werden gemaakt.
Tijdens dit project zag de stichting zich ook geconfronteerd met de coronapandemie. Men ziet opnames van bouwvergaderingen waarbij architecten en bouwers een meter afstand houden of op een feestelijk bouwmoment waarbij iedereen verspreid aanwezig is. Hierdoor is deze documentaire ook een tijdsbeeld van een periode waarin ons land gebukt ging onder maatregelen en de bouw onder strikte voorwaarden mocht doorgaan.
Start van elke rondleiding
Binnenkort zal voorafgaand aan de rondleidingen in de kelders van het landhuis een korte versie van de documentaire worden vertoond.