In de collectie van stichting Erfgoed Landfort bevinden zich vier wasfiguren in kijkkastjes. Dit zijn een moeder met kind, een vrouw met hond, een oudere vrouw met twee kruiken en een man met hoed. De maker is Caspar Bernhard Hardy (1726–1819). De stichting verwierf deze kijkkastjes op de Tefaf in 2020 bij kunsthandelaar Mischo van Kollenburg.

Bijzondere wasfiguren van Caspar Bernhard Hardy


De apothekerszoon Caspar Bernhard Hardy was een Duitse geestelijke en tevens kunstenaar. Hij beoefende zijn activiteiten zijn leven lang in zijn geboorteplaats Keulen. Net zoals kunstenaars in de Renaissance, richtte Hardy zich ook op het vervolmaken van verschillende talenten. Hij was bedreven in de kunst van het geverfd email, het graveren van schelpen, glaswerk en het gieten van bronzen. Zijn grootste talent school in het modelleren van was en dit maakte hem in zijn tijd tot een beroemde kunstenaar. In dat modelleren bereikte Hardy een hoge perfectie waarin hij niet werd geëvenaard. Het alledaagse sprak hem het meest aan. Mensen uit zijn omgeving die hij dagelijks in de stad kon tegenkomen, gaf hij in was vorm. Haast alle modellen zijn anonieme mensen. Uitzonderingen zijn de natuurkundige Isaac Newton (1643-1723) en Benjamin Franklin (1706-1790), een van de oprichters van de Verenigde Staten. Alle portretten in was werden in een kijkkastje geplaatst. Bijzonder hierbij is dat hij nooit afweek van een vaste maatvoering want ieder kastje is altijd 22 x 19 cm en kennen een diepte van 7 cm.

Talloze mensen bewonderden zijn talent waaronder Franz Ferdinand Wallraf (1748-1824). Hij werd zijn beschermheer. Wallraf is bekend geworden door het museum dat hij oprichtte te weten het Wallraf Museum in Keulen. Ook de wereldberoemde Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) verzamelde het werk van Hardy. Bekend is dat hij maar liefst acht wasfiguren in zijn bezit had. Deze bevinden zich nu in het Goethe-Nationalmuseum in Schloss Tierfurt in Weimar. Verder tellen de collecties van het Victoria & Albert Museum (V&A) twee wasfiguren en bezit het Metropolitan Museum in New York ook een model. Daarmee verkeerd Huis Landfort dus in een uitstekend gezelschap.Op de laatste editie van de Tefaf, de beroemde kunstbeurs in Maastricht, was een bijzonder kabinet te zien. Daar was een meubel te zien dat door meubelmaker Theodor Commer (1773-1819) werd gemaakt. Deze volgde zijn opleiding in het atelier van de beroemde meubelmaker Abraham Röntgen (1711-1793). Een bewonderaar van Hardy’s bestelde dit meubel en plaatste er zijn collectie van 48 wasfiguren in. Hij kon zijn verzameling tentoonstellen door het meubel met zijpanelen te openen.