Gea Jannink en Tineke Meester zitten al tussen de boeken op me te wachten als ik aankom voor ons gesprek. Samen dragen ze zorg voor de inrichting van de prachtige bibliotheek op Huis Landfort. Daar komt nog heel wat bij kijken…
Tineke is geboren en getogen in Amsterdam, maar is ruim tien jaar geleden voor de liefde naar Ulft verhuisd. Ze is inmiddels gepensioneerd, maar was altijd werkzaam in het basisonderwijs. Daar heeft ze allerlei functies vervuld, waaronder die van juf. ‘Daarnaast had ik de bibliotheek onder mijn hoede, met alle kinderboeken. Dat vond ik heerlijk om te doen.’
Gea woont eveneens in Ulft, maar groeide op in Ommen. Na haar middelbare school ging ze aan de slag in de bedrijfsbibliotheek van de Koninklijke textielfabrieken Nijverdal-ten Cate in Almelo. ‘In die tijd kozen vrouwen vaak voor een opleiding in de verpleging of het onderwijs, maar dat zag ik niet zitten’, vertelt Gea. ‘Ik hield heel erg van lezen, dus de keuze voor de bibliotheek daar was snel gemaakt.’ Daarnaast volgde ze een deeltijdopleiding aan een dependance de bibliotheekacademie in Zwolle. Uiteindelijk werkte ze meer dan veertig jaar in de bibliotheek van de Universiteit Twente.
Bibliotheek was een rommeltje
‘Zo’n twee, drie jaar geleden was ik mee op een rondleiding in het landhuis. We kwamen hier in de bibliotheek en het was echt een rommeltje. Alles stond door elkaar en veel planken waren nog leeg’, vertelt Tineke. ‘Toen heb ik aangeboden om daarmee aan de slag te gaan. Maar dan wel samen met Gea, want die heeft er heel veel verstand van.’ Beide dames hadden daarvoor samengewerkt in de bibliotheek van het Nederlandse IJzermuseum in DRU, maar die was vlak voor de coronatijd opgedoekt.
De dames zijn een dag per week in de bibliotheek te vinden, meestal op dinsdag of donderdag. ‘Eerst hebben we de Cremers-collectie gedaan. Deze bijzondere boekencollectie is in bruikleen’, lichten ze toe. ‘Dat was vooral uitzoeken, op volgorde zetten en heel veel verhuisdozen uitpakken. Het was vooral een uitdaging om uit te zoeken hoe alles gerubriceerd was.’ Inmiddels staan alle boeken netjes op een rij in de prachtige bibliotheek van Huis Landfort. ‘Hier ligt zoveel geschiedenis en dat komen wij in de boeken allemaal tegen’, aldus Gea. ‘Je moet wel van geschiedenis en van boeken houden.’

Uitzoeken en invoeren
‘Vervolgens zijn we begonnen met de privécollectie van René. Die is inmiddels omgedoopt tot de Dessing-bibliotheek’, vertelt Tineke. ‘We hebben de boeken over buitenplaatsen, landgoederen en kastelen op provincie uitgezocht. Van Limburg hebben we trouwens opvallend weinig, als je bedenkt hoeveel kastelen daar zijn. Van daaruit zijn we verder ingezoomd. Zo staan bijvoorbeeld alle boeken van Twickel bij elkaar.’ Dat klinkt makkelijker dan het is, legt Gea uit. ‘We proberen steeds ruimte over te houden voor nieuwe boeken, maar het staat zo weer vol en dan moet je alles weer verplaatsen.’
Daarnaast moeten al die boeken straks worden ingevoerd op de computer. Daarom zijn de dames nu bezig om per boek alle benodigde gegevens te noteren. Tineke: ‘Dat doen we niet acht uur op een dag hoor, want dan word je slordig. Het moet wel goed gebeuren. Ik denk dat we per dag zo’n dertig tot veertig boeken doen.’ De uitdaging zit hem vooral in het bedenken van de juiste trefwoorden. ‘Op welke termen gaat iemand straks zoeken. En bij welke onderwerpen wil je dat een boek naar boven komt, ook als het er niet direct mee te maken heeft’, weet Gea.

Het is wel duidelijk, de dames zijn hier voorlopig nog niet klaar. ‘Als we tot ons tachtigste doorgaan, kunnen we nog wel wat jaartjes vooruit. We blijven het doen zolang we het leuk vinden.’ En wat ze het allerleukste vinden aan hun vri jwilligerswerk op Huis Landfort? ‘Als het mooi weer is, eten we hier op het balkon ons boterhammetje. Dan voelen we ons net twee freules’, lacht Tineke.
Over de Cremers-collectie
Cornelie Marie (Cockie) Cremers (1922–1989) was bekend om haar indrukwekkende collectie boeken over historische buitenplaatsen, tuinkunst en architectuur. Ze werd internationaal gewaardeerd om haar expertise en passie voor het behoud van cultureel erfgoed. De collectie bevat vele zeldzame boeken, waaronder zeventiende- en achttiende-eeuwse werken.
Oproep voor nieuwe vrijwilligers
Stichting Erfgoed Landfort (sEL) streeft ernaar van Huis Landfort een bijzondere plek te maken. Een plek die indruk maakt op onze bezoekers en in hun herinnering blijft hangen. Onze vrijwilligers hebben deze plek zonder uitzondering met hun zorg en aandacht omarmd. Het fraaie landhuis, bloemrijke park en de monumentale moestuin maken de ambitie waar die in de idealen van de buitenplaats besloten liggen.
Zonder de inzet van vrijwilligers kan deze ambitie niet verwezenlijkt worden. Heeft u zin ons te komen helpen en woont u in de omgeving van Huis Landfort (Oude IJsselstreek, Doetinchem, Doesburg, Aalten, ’s-Heerenberg) dan bent u van harte welkom! Bij ons zijn mensen actief in het park en de moestuin, als rondleider door huis en park, als gastvrouw of -heer en in de bibliotheek. Samen met u maken wij van Huis Landfort een onvergetelijk mooie plek!
Bent u geïnteresseerd neem dan contact op met Tim Overbeek, vrijwilligerscoördinator van Stichting Erfgoed Landfort. Hij vertelt u graag meer over de mogelijkheden:
E-mail: toverbeek@erfgoedlandfort.nl
Tel: 0315 377 777 (di, wo en do aanwezig)