In een van de badkamers van het landhuis op Huis Landfort is een bijzonder bad ingebracht. Dit 19de-eeuwse badmeubel verkreeg de stichting in langdurige bruikleen van stichting Twickel te Ambt Delden. Wij zijn hen hiervoor zeer erkentelijk. Het in Engeland gemaakte bad dateert uit 1887 en is voorzien van maar liefst acht kranen.

Om dit badmeubel destijds op Twickel te kunnen benutten, werd in 1894 zelfs een hele watertoren gebouwd om de juiste waterdruk in de badkamer te kunnen garanderen. Die waterdruk was nodig om harde waterstralen uit de kranen te verkrijgen. Zo is er een kraan voor de rug, voor opzij en een die op het hoofd water krachtig laat neerdalen. Er is zelfs een kraan die nevel kon produceren en een die golfslag kon maken. Natuurlijk was er ook een belknop om huispersoneel op te roepen, zodat de rug gesopt kon worden. In de 19de eeuw was dit bad een zeldzaamheid en slechts weinigen konden zich deze exorbitante luxe permitteren. De kostbare techniek werd geïmporteerd uit Frankrijk en Engeland. Op Twickel staat ook een dergelijk badtoestel opgesteld. Het onze is gerestaureerd in het atelier van Michiel Langeveld (ijzer) en Lennard Cnossen (hout). Besloten is om het badmeubel niet op het waternet aan te sluiten. Veel bezoekers die dit meubel voor het eerst zien, vinden het een prachtig bad. Zelfs de laatste Duitse keizer Wilhelm II raakte onder de indruk toen hij dit bad in Twickel voor het eerst zag,  aldus conservator Rob Bloemendal van stichting Twickel.
Aanleiding van deze bruikleen aan stichting Erfgoed Landfort vormde een zomerexpositie in de oranjerie van Twickel over allerhande sanitaire toestellen die door de tijd op Twickel zijn gebruikt. Daar stond ‘ons’ badmeubel toen ook opgesteld en is de vraag gesteld deze te mogen lenen voor een van onze badkamers. Daar zijn we heel blij mee want van de vroegere badcultuur op historische buitenplaatsen is maar weinig bekend. Bij de familie Luyken was destijds wel het een en ander voorhanden en er werd hemelwater benut om te kunnen baden.