Jonkvrouw Nora van Rappard werd geboren op 25 februari 1904 in Arnhem. Zij was een dochter van Willem Louis Frederik Christiaan ridder van Rappard en Maria Catharina Frederika van Welderen barones Rengers. Een deel van haar jeugd bracht zij in Arnhem door maar vanwege de militaire carrière van haar vader woonde het gezin later nog in ‘s-Gravenhage en Harderwijk. Na zijn pensionering kreeg vader nog een belangrijke functie aan het hof van koningin Wilhelmina.

Succesvol zangeres
Al vroeg werd duidelijk dat Nora over een uitstekende zangstem beschikte. Om die te scholen volgde zij stemlessen in Parijs en Wenen. In die tijd was het ongebruikelijk dat een jong meisje alleen reisde en werd zij dus begeleid door haar beide ouders. Haar debuut als zangeres vond plaats in 1926. Zij was toen 21 jaar oud. Ze trad op voor een uitverkocht huis in de Salle des Agriculteurs in Parijs. ‘Nora van Rappard zingt, zoals het haar tengere en fragiele verschijning doet vermoeden. Zoals zij daar staat, rustig en sober, gaat reeds de bekoring van haar uit, die in haar zuivere en hooge stem tot uitdrukking komt. Vele mooie bloemstukken werden door de jonge zangeres niet zonder schroom in ontvangst genomen.’ Het was een succesvol concert dat ook door de Nederlandse ambassadeur werd bijgewoond.

Haar zangcarrière bracht haar over de hele wereld. Voor de Tweede Wereldoorlog trad zij in 1939 op in Nederlands-Indië en zij trouwde daar met een zestien jaar jongere Nederlandse stuurman maar dat huwelijk strandde al drie jaar later in New York. Daar bleef zij ook wonen en trad er onder andere op in Carnegie Hall. Naarmate haar leeftijd vorderde, nam het aantal optredens af en vestigde zij zich in Parijs. Daar ging zij aan de slag als vertaalster. Uiteindelijk overleed zij ook in die stad in 1984 op 79-jarige leeftijd.

Bijzondere verwerving
Enige jaren geleden kwam haar portret, geschilderd door Albert Roelofs (1877-1920) te koop bij het Venduehuis der Notarissen in Den Haag. Op de veiling ging de prijs boven het budget dat de stichting beschikbaar had. Enige tijd later hing het opgeknapt op de TEFAF Maastricht in de stand van kunsthandel Bies uit Eindhoven. Dankzij een geste hunnerzijds kon het schilderij uiteindelijk toch worden verworven en vormt dit doek nu een hoogtepunt in de collectie van de stichting. Roelofs was de zoon van de beroemde Haagse School schilder Willem Roelofs. Hij schilderde in een losse, impressionistische stijl dat goed zichtbaar is in de wijze waarop hij dit schilderij maakte. In dit werk plaats hij de nog jonge freule in een uitbundige, groene omgeving, geflankeerd door haar deerhound. Roelofs schilderde aanvankelijk landschappen maar ging over naar genrestukken en portretten. Hij gaf ook schilderles aan Koningin Wilhelmina en Prinses Juliana.

Met dank aan de stichting Adel in Nederland voor de inhoudelijke informatie alsmede de foto van Nora van Rappard op jeugdige leeftijd samen met haar moeder. Deze foto kreeg de stichting van deze stichting cadeau tijdens de open monumentendag 2022 als blijk van waardering voor de inspanningen door stichting Erfgoed Landfort bij de restauratie van Huis Landfort.

door Wim Dröge