Back to Top

Bomen

Sinds 2017 spant stichting Erfgoed Landfort zich intensief in om van de historische buitenplaats Huis Landfort een gerestaureerd en aantrekkelijk ensemble te maken. Monumentale gebouwen, waterpartijen, (fruit-)bomen, heesters en bloeiende planten vormen hier een opwindend samenspel. Om dit alles te kunnen realiseren, vragen wij ook uw hulp en zijn wij een crowdfunding gestart. Die is bedoeld om deze historische buitenplaats te kunnen verrijken met de aankoop en het planten van vijftig bijzondere of rijkbloeiende bomen. Bij deze keuze is ook uitdrukkelijk gelet op hun klimaatbestendigheid. U helpt ons door een boom te schenken om zo dit project te steunen. Bovendien kan de door u geschonken boom natuurlijk ook uw herinneringsboom zijn, die wij zullen koesteren.

Hier treft u onze wensenlijst aan. U vindt er bomen en heesters van diverse prijsklassen. Als u ons een boom wilt schenken, klik u dan op het icoontje geef. Daar kunt u uw naam, telefoonnummer en e-mailadres invullen. In het persoonlijke bericht kunt u opgeven welke stamomvang en prijs u wilt schenken. Na ontvangst van uw bericht zenden wij u een betaalverzoek met aanvullende gegevens. Het is overigens ook mogelijk om de door u geschonken boom tegen wat meerkosten te voorzien van een metalen bordje met daarop de naam van de boom en uw naam of bedrijfsnaam. Geeft u dit aan in het blokje notitie. Met een bordje zal uw gewaardeerde geschenk voor bezoekers van het park zichtbaar zijn. Bij de te schenken heesters is het niet mogelijk naambordjes te plaatsen. Overigens is deze gift voor bedrijven tot 150% aftrekbaar en ook particulieren kunnen schenkingen fiscaal verrekenen.

Per boom staan er telkens twee prijzen genoemd. Dit slaat op verschillende stammaten en dus de ouderdom van de boom. Bij die prijzen staan telkens de maat van de stamomvang. Een aparte prijslijst van de bomen is ook via deze link te bekijken.

Namens de stichting dank ik u bij voorbaat hartelijk voor uw schenking van een boom of heester voor het park van Huis Landfort.  

René W.Chr. Dessing, directeur sEL

Wij zijn Van den Berk Boomkwekerij te St. Oedenrode erkentelijk voor het aan ons beschikbaar stellen van de foto’s bij de te verwerven bomen.

Perzisch ijzerhout

Parottia Persica

De Parotia Persica vertakt vanaf de grond waardoor het lijkt alsof dit een grote struik is. Het Perzisch ijzerhout kan een hoogte van 7-10 meter bereiken. De lichtgrijze grillig gevormde stam heeft paarsbruine vlekken en afbladderende schors. Het groengekleurde blad kleurt in de herfst naar de kleuren rood, geel en purper en is dan zeer decoratief. Hij bloeit echter op oudere leeftijd met felrode knoppen die veranderen in bruine vruchten. Met als decor het gele koetshuis zal er een uitbundig spel van kleur ontstaan.

Prijs: 20-25cm: € 850,- / 30-35cm: € 1.500,-
Prijslijstnummer: 17

Vaantjesboom

Davidia involucrata 'vilmoriniana'

Bij het koetshuis zullen twee vaantjesbomen worden geplant. Deze boom staat onder meerdere namen bekend. Bekende namen zijn vaantjesboom, zakdoekenboom of luierboom. Alle duiden zij op de bijzondere bloemen met hangende witte schutbladeren. Als deze boom bloeit, geeft het een spectaculair gezicht. De stam van de vaantjesboom bladdert af in verschillende grijstinten. Het hartvormige blad heeft een opvallende herfstkleur in de kleuren geel, oranje, rood en violet. Het mag duidelijk zijn dat de vaantjesbomen echte blikvangers zijn.

Prijs: 20-25cm: € 1.450,- / 30-35cm: € 2.500,-
Prijslijstnummer: 6a

Libanonceder

Cedrus Libani 'glauca

Een Libanonceder wordt een imposante boom met een kenmerkend grillig silhouet van breed uitstaande hoofdtakken. Als de boom nog jong is, is de vorm piramidaal. Deze cultivar heeft een diepe blauwgrijze naaldkleur. Aanvankelijk is de stam grijs en glad, maar deze wordt naarmate de jaren verstrijken ruwer. In de herfst ontstaan opstaande kegels die aanvankelijk groen zijn en zij verkleuren later naar paarsbruin. De Libanonceder krijgt op Huis Landfort een ruime plek achter het landhuis op het Kleine Erf (het huiseiland).

Prijs: 20-25cm: € 900,- / 30-35cm: € 1.350,-
Prijslijstnummer: 3

Sierkers 'fugenzo'

Prunus serrulata 'fugenzo'

De sierkers ‘fugenzo’ heeft een breed vaasvormige kroon waarvan de takken op latere leeftijd sterk gaan overhangen. De boom kan 10 meter hoog en ook 10 meter breed worden. Gelijktijdig met de bloei verschijnt blad dat diep bronskleurig is en later groen wordt. In de herfst verkleurt het blad geeloranje. Deze sierkers bloeit half mei met wit-roze bloesem. De bloei blijft bovendien lang aanhouden. Van deze soort worden er twee aangeplant langs de oever van de Oude-IJssel. De in totaal 17 Japanse sierkersen zullen vooral in het voorjaar een spectaculair beeld geven. Zowel van buiten het park als in het park zullen de bomen niet nalaten om een grote aantrekkingskracht uit te oefenen.

Prijs: 18-25cm: € 375,- / 20-25cm: € 425,-

Treurwilg

Salix x sepulcralis 'chrysocoma'

Een treurwilg komt het best tot z’n recht aan een waterkant, waar de hangende takken reflecteren in het water. Op Huis Landfort wordt deze boom daarom ook geplant aan de oever van de slingergracht. De frisgroene jonge uitloop kondigt als een van de eersten het komende voorjaar aan. De gele twijgen van deze wilg hangen loodrecht naar beneden tot aan de grond of het wateroppervlak. Het groengrijze blad is karakteristiek voor de wilg. In het voorjaar bloeit de boom en geeft daarbij een zoete honinggeur af die een grote aantrekkingskracht heeft op bijen en vlinders. Een volwassen treurwilg bereikt gemakkelijk een hoogte 25 meter.

Prijs: 20-25cm: € 350,- / 30-35cm: € 575,-
Prijslijstnummer: 28

Sierkers 'kanzan'

Prunus serrulata 'kanzan'

De sierkers ‘kanzan’ is een van de bekendste Japanse sierkersen. De boom heeft een brede vaasvormige kroon en wordt 8 tot 10 meter hoog. Het blad van de boom loop bronskleurig uit en wordt later donkergroen. In april-mei bloeit de boom met zuiver roze trossen. Van deze soort worden er twee aangeplant langs de oever van de Oude-IJssel. De in totaal 17 Japanse sierkersen zullen vooral in het voorjaar een spectaculair beeld geven. Zowel van buiten het park als in het park zullen de bomen een grote aantrekkingskracht uitoefenen.

Prijs: 18-20cm: € 300,- / 20-25cm: € 375,-
Prijslijstnummer: 24a

Sierkers 'shirotae'

Prunus serrulata 'shirotae'

De sierkers ‘shirotae’ krijgt een hoogte van 3 tot 5 meter met een vaasvormige kroon. Het blad loopt lichtgroen uit en verkleurt later donkerder. De herfstkleur is lichtgeel. De boom draagt eind april/ begin mei bloesem met een witte kleur en geeft een geur af die neigt naar amandel. Deze bloei duurt enkele weken. Van deze soort worden er twee aangeplant langs de oever van de Oude-IJssel. De in totaal 17 Japanse sierkersen zullen vooral in het voorjaar een spectaculair beeld geven. Zowel van buiten het park als in het park zullen de bomen een grote aantrekkingskracht uitoefenen.

Prijs: 18-20cm: € 300,- / 20-25cm: € 400,-
Prijslijstnummer: 19a

Zilverlinde

Tilia tomentosa

Het is bekend dat er op Huis Landfort vroeger verschillende zilverlindes te vinden waren. Deze zijn waarschijnlijk tijdens gevechten in april 1945 verloren gegaan. De zilverlinde dankt z’n naam aan de zilverkleur aan de onderzijde van het blad. Het hartvormige blad met gezaagde rand wordt in de herfst opvallend geel en blijft dan nog lang aan de boom hangen. Het is een enorme boom met zware rechte stam en een gelijkmatige, dichte kroon. De bloemen ontstaan in juli en zijn sterk geurend. Dat trekt weer veel bijen en hommels aan. Bij het koetshuis worden drie zilverlindes aangeplant die voor de schaduw en beschutting gaan zorgen.

Prijs: 20-25cm: € 325,- / 30-35cm: € 450,-
Prijslijstnummer: 30a

Perzische slaapboom

Albizia julibrissin

De kleine Albizia julibrissin wordt 6 tot 8 meter hoog heeft een brede kroon met horizontale takken. De bast is grijsbruin en de twijgen hebben een olijfgroene kleur. Het dubbel geveerde blad kan 40cm lang worden en bestaat uit kleine sikkelvormige blaadjes die ’s avonds samenvouwen. De felroze bloemen zijn een opvallende verschijning. De stichting wil drie van deze slaapbomen bij het bedrijvige koetshuis aanplanten.

Prijs: 20-25cm: € 700,- / 30-35cm: € 1.000,-
Prijslijstnummer: 1a

Sierkers 'royal burgundy'

Prunus serrulata 'royal burgundy'

De sierkers ‘royal burgundy’ wordt een flinke boom met een brede, vaasvormige kroon. De cultivar heeft opvallend purperrood blad en verkleurt in de herfst naar roodoranje. De bloesem van de boom is donkerroze. Van deze soort worden er twee aangeplant langs de oever van de Oude-IJssel. De in totaal 17 Japanse sierkersen zullen vooral in het voorjaar een spectaculair beeld geven. Zowel van buiten het park als in het park zullen de bomen een grote aantrekkingskracht uitoefenen.

Prijs: 18-20cm: € 400,- / 20-25cm: € 500,-
Prijslijstnummer: 20a

Koningslinde

Tilia x europea 'pallida'

Ons land kent sinds de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898 het gebruik om koningslindes te planten als herinneringsboom. Op Huis Landfort planten wij bij het koetshuis echter graag drie Tilia x europea ‘pallida’ vanwege de esthetische waarde van de boom en omdat deze boom traditioneel op buitenplaatsen thuishoort. Het afgevallen blad speelt een waardevolle rol in het groeiproces van de vele stinsenplanten die onze stichting op de buitenplaats heeft ingebracht. De boom heeft een rechte stam en in vergelijking met andere lindes meer opstaande takken en minder tot geen wortelopslag. Met een hoogte van 20 tot 30 meter heeft de boom een piramidale, halfopen kroon. De asymmetrische hartvormige bladen verkleuren in de herfst opvallend goudgeel. De linde is een belangrijke waardboom voor bijen en hommels. De koningslinde loopt in het vroege voorjaar uit.

Prijs: 20-25cm: € 325,- / 30-35cm: € 500,-
Prijslijstnummer: 29a

Doodsbeenderenboom

Gymnocladus diocus

De doodsbeenderenboom dankt z’n opmerkelijke naam aan het feit dat de boomtakken gelijkenis met botten vertonen. Men vindt ook wel dat de grijsbruine schors met grijsblauw berijpte twijgen de kleur van skeletbeenderen bezitten. Het dubbel geveerde blad is extreem groot (maximaal een meter lang en ca. 70 cm breed). De afzonderlijke blaadjes zijn 5 tot 7 cm groot. De grillig gevormde boom krijgt een dikke stam met diepe groeven en bloeit in juni met lange bloempluimen. Na rijping verkleuren die naar bruin waarna ze nog lang blijven hangen. Onderzoek wees uit dat op een dergelijke boom eerder op Huis Landfort te vinden was. De nieuw te planten boom krijgt achter op het Kleine Erf een plek.

Prijs: 20-25cm: € 825,- / 30-35cm: € 1.250,-
Prijslijstnummer: 9

Magnolia 'sunsation'

Rechts achter het landhuis groeide vroeger verschillende soorten magnolia’s, een lust voor het oog waren die destijds. Daarvan resteren er nu nog maar twee exemplaren. Deze Magnolia ‘sunsation’ komt samen met andere nieuw te verwerven magnolia’s weer terug en zal de buitenplaats aanzienlijk gaan verrijken. Zo herstelt de stichting een oude situatie. Deze uit Amerika afkomstige cultivar groeit redelijk snel en heeft een zuilvorm die tot vijf meter hoog gaat. De boom bloeit in mei met gele bloemen die een verticale roze streep hebben.

Prijs: 18-20cm: € 300,- / 20-25cm: € 375,-
Prijslijstnummer: 15

Witte sierkers 'taihaku'

Prunus serrulata 'taihaku'

Hoewel deze sierkers soms ook ‘grote witte sierkers’ wordt genoemd, blijft het een relatief kleine boom met een hoogte van 5 tot 7 meter. De kroon is waaiervormig en kan breder worden dan de boom hoog is. Het relatief grote blad loopt roodbruin uit en verkleurt later naar donkergroen. De herfstkleur is geeloranje. De sierkers ‘taihaku' bloeit in de tweede helft van april met bloemen die verkleuren van lichtroze naar wit. De bloesem trekt veel insecten aan. Van deze soort worden er twee aangeplant langs de oever van de Oude-IJssel. De in totaal 17 Japanse sierkersen zullen vooral in het voorjaar een spectaculair beeld geven. Zowel van buiten het park als in het park zullen de bomen een grote aantrekkingskracht uitoefenen.

Prijs: 18-20cm: € 300,- / 20-25cm: € 425,-
Prijslijstnummer: 22a

Zwarte noot

Juglans nigra

De zwarte noot wordt doorgaans groot en oud. Op latere leeftijd kleurt de stam donker en krijgt meer en meer groeven. Maar ook als de boom nog jong is, is het al een blikvanger. Het geveerde blad van de boom wordt meestal 60cm lang en verspreidt een aangename geur als je er op wrijft. De vruchten van de zwarte noot lijken wel op kogels maar dan in een frisgroene kleur. Ze verspreiden een zeepachtige geur. De noten zijn smakelijk. Bekend is dat er vroeger al zwarte noten in het park van Huis Landfort hebben gestaan. Langs de oever van de Oude-IJssel nabij het koetshuis zal een groep van drie bomen worden geplant.

Prijs: 20-25cm: € 375,- / 30-35cm: € 625,-
Prijslijstnummer: 10a

Perzische slaapboom

Albizia julibrissin

De kleine Albizia julibrissin wordt 6 tot 8 meter hoog heeft een brede kroon met horizontale takken. De bast is grijsbruin en de twijgen hebben een olijfgroene kleur. Het dubbel geveerde blad kan 40cm lang worden en bestaat uit kleine sikkelvormige blaadjes die ’s avonds samenvouwen. De felroze bloemen zijn een opvallende verschijning. De stichting wil drie van deze slaapbomen bij het bedrijvige koetshuis aanplanten.

Prijs: 20-25cm: € 700,- / 30-35cm: € 1.000,-
Prijslijstnummer: 1b

Groene treurbeuk

Fagus sylvatica 'pendula'

De groene treurbeuk is een echte parkboom die thuishoort op een buitenplaats als Huis Landfort. De boom groeit breed met golvend opgaande takken en slappe zijtakken die loodrecht naar beneden hangen. De boom kan een hoogte van 20 tot 25 meter bereiken. De groene treurbeuk zal op de buitenplaats als solitairboom langs de Oude-IJssel geplant worden. Daar komt deze boom zeker goed tot z’n recht.

Prijs: 20-25cm: € 650,- / 30-35cm: € 1.100,-
Prijslijstnummer: 7

Magnolia 'Tulsa'

Magnolia grandiflora 'Tulsa'

Rechts achter het oude landhuis groeide vroeger verschillende soorten magnolia’s. Daarvan zijn er nog twee over. Deze Magnolia grandiflora ‘Tulsa’ komt samen met andere nieuw te verwerven magnolia’s weer terug en zal de tuin aanzienlijk gaan verrijken. Zo herstelt de stichting een oude situatie. Deze groenblijvende tulpenboom heeft glanzend donkergroen blad met een behaarde onderzijde en hoort traditioneel op historische buitenplaatsen thuis. De boom bloeit in juni-augustus met grote witte, geurende bloemen. Na de bloei zijn de zaaddozen opvallende elementen tussen het groene blad. Na tien jaar kan de boom circa drie meter hoog zijn.

Prijs: 18-20cm: € 700,- / 20-25cm: € 800,-
Prijslijstnummer: 12

Roze acacia

Robinia x margeretta 'cascade rouge'

Waar een acacia doorgaans wit bloeit, verschijnen aan deze bijzondere cultivar donkerroze bloemen. De Robinia x margeretta ‘cascade rouge’ zal samen met twee nog aan te planten gele acacia’s een groep vormen langs de oever van de slingergracht op het Kleine Erf. Deze acacia kenmerkt zich door frisgroen blad met een opvallende goudgele herfstkleur. De grijsbruine schors is gegroefd en dat neemt op latere leeftijd alsmaar toe waardoor een bijzonder patroon ontstaat. De kroon is halfopen en onregelmatig rond en krijgt een hoogte van 6 tot 10 meter en een breedte van 5 tot 8 meter. De boom groeit krachtig en wortelt diep.

Prijs: 20-25cm: € 350,- / 30-35cm: € 550,-
Prijslijstnummer: 27

Koningslinde

Tilia x europea 'pallida'

Ons land kent sinds de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898 het gebruik om koningslindes te planten als herinneringsboom. Op Huis Landfort planten wij bij het koetshuis echter graag drie Tilia x europea ‘pallida’ vanwege de esthetische waarde van de boom en omdat deze boom traditioneel op buitenplaatsen thuishoort. Het afgevallen blad speelt een waardevolle rol in het groeiproces van de vele stinsenplanten die onze stichting op de buitenplaats heeft ingebracht. De boom heeft een rechte stam en in vergelijking met andere lindes meer opstaande takken en minder tot geen wortelopslag. Met een hoogte van 20 tot 30 meter heeft de boom een piramidale, halfopen kroon. De asymmetrische hartvormige bladen verkleuren in de herfst opvallend goudgeel. De linde is een belangrijke waardboom voor bijen en hommels. De koningslinde loopt in het vroege voorjaar uit.

Prijs: 20-25cm: € 325,- / 30-35cm: € 500,-
Prijslijstnummer: 29b

Sierkers 'kanzan'

Prunus serrulata 'kanzan'

De sierkers ‘kanzan’ is een van de bekendste Japanse sierkersen. De boom heeft een brede vaasvormige kroon en wordt 8 tot 10 meter hoog. Het blad van de boom loop bronskleurig uit en wordt later donkergroen. In april-mei bloeit de boom met zuiver roze trossen. Van deze soort worden er twee aangeplant langs de oever van de Oude-IJssel. De in totaal 17 Japanse sierkersen zullen vooral in het voorjaar een spectaculair beeld geven. Zowel van buiten het park als in het park zullen de bomen een grote aantrekkingskracht uitoefenen.

Prijs: 18-20cm: € 300,- / 20-25cm: € 375,-
Prijslijstnummer: 24b

Sierkers 'ukon'

Prunus serrulata 'ukon'

De sierkers ‘ukon’ vormt een relatief open, vaasvormige kroon. De boom wordt eerder breed dan hoog. Het jonge blad is bronskleurig en verkleurt later naar groen. De herfstkleur is opvallend met de kleuren purperbruin en paarsrood. Gelijktijdig met het blad verschijnen eind april/begin mei roomkleurige groene bloemen. Van deze soort worden er drie aangeplant langs de oever van de Oude-IJssel. De in totaal 17 Japanse sierkersen zullen vooral in het voorjaar een spectaculair beeld geven. Zowel van buiten het park als in het park zullen de bomen een grote aantrekkingskracht uitoefenen.

Prijs: 18-20cm: € 325,- / 20-25cm: € 425,-
Prijslijstnummer: 21a

Japanse Yedo-sierkers

Prunus yedoensisechte

De Japanse Yedo-sierkers wordt 6 tot 10 meter hoog met een breed vaasvormige kroonvorm. De kroon wordt op latere leeftijd plat, omdat de takuiteinden gaan hangen. De brede kan dan 12 meter bedragen. Het jonge blad is opvallend lichtgroen en de herfstkleur is geel. De bloemknoppen zijn lichtroze, maar eenmaal uitgekomen zijn ze wit. Als deze boom bloeit, valt een amandelgeur te ruiken. Van deze soort worden er drie aangeplant langs de oever van de Oude-IJssel. De in totaal 17 Japanse sierkersen zullen vooral in het voorjaar een spectaculair beeld geven. Zowel van buiten het park als in het park zullen de bomen een grote aantrekkingskracht uitoefenen.

Prijs: 18-20cm: € 300 ,- / 20-25cm: € 400,-
Prijslijstnummer: 25

Zwarte noot

Juglans nigra

De zwarte noot wordt doorgaans groot en oud. Op latere leeftijd kleurt de stam donker en krijgt meer en meer groeven. Maar ook als de boom nog jong is, is het al een blikvanger. Het geveerde blad van de boom wordt meestal 60cm lang en verspreidt een aangename geur als je er op wrijft. De vruchten van de zwarte noot lijken wel op kogels maar dan in een frisgroene kleur. Ze verspreiden een zeepachtige geur. De noten zijn smakelijk. Bekend is dat er vroeger al zwarte noten in het park van Huis Landfort hebben gestaan. Langs de oever van de Oude-IJssel nabij het koetshuis zal een groep van drie bomen worden geplant.

Prijs: 20-25cm: € 375,- / 30-35cm: € 625,-
Prijslijstnummer: 10b

Gele acacia

Robinia pseudoacacia 'Frisia'

Op de oever van de slingergracht op het Kleine Erf zal deze bijzondere acacia met geel blad prachtig afsteken tegen de andere bomen. Op die plek komen een rode acacia en twee Robinia pseudoacacia ‘Frisia’. Samen vormen zij een kleurrijke groep acacia’s. De boom krijgt met een hoogte van 10 tot 15 meter met een brede, ovale kroon. De grijsbruine schors raakt bij het toenemen der jaren meer en meer gegroefd. In een uitzonderlijk geval kan de boom in juni crèmewitte bloemen krijgen die vlinders aantrekken. De gele acacia loopt laat in het voorjaar uit en behoudt in de herfst lang okergeel verkleurde bladeren.

Prijs: 20-25cm: € 325,- / 30-35cm: € 500,-
Prijslijstnummer: 26

Bontbladige Amerikaanse tulpenboom

Liriodendron tulipifera 'aureaomarginata'

Bij de monumentale Amerikaanse tulpenboom voor het landhuis is deze bijzondere, langzaam groeiende cultivar bedacht. Het blad heeft een bijzondere wit/groene tekening dat in de herfst naar geel verkleurt. Bijzonder aan het blad van de liriodendron is de v-vormige insnijding van het bladuiteinde. De kroon is eerst smal maar wordt breed en de gladde grijze schors krijgt later ondiepe groeven. Wanneer de boom een leeftijd van circa 15 jaar heeft bereikt, ontstaan aan het begin van de zomer de geelgroene, tulpvormige bloemen die licht geuren. Vandaar de naam Amerikaanse tulpenboom. In hun natuurlijke habitat groeien ze zo hard, dat ze de populieren van Amerika worden genoemd. Dit is in Nederland niet het geval.

Prijs: 20-25cm: € 500,- / 30-35cm: € 725,-
Prijslijstnummer: 11

Japanse Yedo-sierkers

Prunus yedoensisechte

De Japanse Yedo-sierkers wordt 6 tot 10 meter hoog met een breed vaasvormige kroonvorm. De kroon wordt op latere leeftijd plat, omdat de takuiteinden gaan hangen. De brede kan dan 12 meter bedragen. Het jonge blad is opvallend lichtgroen en de herfstkleur is geel. De bloemknoppen zijn lichtroze, maar eenmaal uitgekomen zijn ze wit. Als deze boom bloeit, valt een amandelgeur te ruiken. Van deze soort worden er drie aangeplant langs de oever van de Oude-IJssel. De in totaal 17 Japanse sierkersen zullen vooral in het voorjaar een spectaculair beeld geven. Zowel van buiten het park als in het park zullen de bomen een grote aantrekkingskracht uitoefenen.

Prijs: 18-20cm: € 300,- / 20-25cm: € 400,-
Prijslijstnummer: 25b

Kansenboom

Clereodendrum trichotomum var. fargesii

De kansenboom heeft ook de grappige naam pindakaasboom. Die naam dankt de boom aan de pindakaasgeur die opstijgt als er een blad wordt gekneusd. De vaasvormige boom met lage vertakkingen blijft relatief klein, want hij wordt niet groter dan 6 tot 7 meter. Er verschijnen witte bloemen in de maanden juli tot september. Na de bloei geeft de kansenboom blauwe vruchten die langzaam zwart verkleuren. Het blad van de kansenboom loopt in het voorjaar violetkleurig uit en krijgt later een blauwgroene kleur. De boom komt bij het nieuwe koetshuis, aan de Oude-IJsseloever te staan.

Prijs: 20-25cm: € 1.400,- / 30-35cm: € 1.750,-
Prijslijstnummer: 5

Zilverlinde

Tilia tomentosa

Het is bekend dat er op Huis Landfort vroeger verschillende zilverlindes te vinden waren. Deze zijn waarschijnlijk tijdens gevechten in april 1945 verloren gegaan. De zilverlinde dankt z’n naam aan de zilverkleur aan de onderzijde van het blad. Het hartvormige blad met gezaagde rand wordt in de herfst opvallend geel en blijft dan nog lang aan de boom hangen. Het is een enorme boom met zware rechte stam en een gelijkmatige, dichte kroon. De bloemen ontstaan in juli en zijn sterk geurend. Dat trekt weer veel bijen en hommels aan. Bij het koetshuis worden drie zilverlindes aangeplant die voor de schaduw en beschutting gaan zorgen.

Prijs: 20-25cm: € 325,- / 30-35cm: € 450,-
Prijslijstnummer: 30b

Magnolia kobus

Rechts achter het landhuis groeide vroeger verschillende soorten magnolia’s. Daarvan resteren er nu nog maar twee exemplaren. De Magnolia kobus komt samen met andere nieuw te verwerven magnolia’s op Huis Landfort te staan en zal de buitenplaats aanzienlijk gaan verrijken. Zo herstelt de stichting een oude situatie. De boom heeft in eerste instantie een piramidale vorm, maar krijgt op latere leeftijd met doorhangende takken een spectaculaire breedte van wel 8 tot 12 meter. Voor de bladvorming bloeit de boom in maart-april met een pracht aan witte bloemen die daarna overgaan in langwerpige donkerrode zaaddozen. Het blad is omgekeerd eirond en kleurt in het najaar geel.

Prijs: 18-25cm: € 325,- / 20-25cm: € 425,-
Prijslijstnummer: 14

Amerikaanse judasboom

Cercis canadensis 'Oklahoma'

Voor de bladontwikkeling bloeit de Amerikaanse judasboom met fraaie roze, erwtachtige bloemen. De na de bloei verschijnende paarse peulvruchten die de hele winter aan de boom blijven hangen. De ronde bladeren zijn in de zomer glanzend groen en verkleuren in de herfst naar geel. De stam van de boom is grijs en kan op latere leeftijd gaan afbladderen. Met een maximale hoogte van 5 tot 7 meter krijgt de Amerikaanse judasboom een vaasvormige kroon. De boom komt bij het koetshuis te staan.

Prijs: 20-25cm: € 550,- / 30-35cm: € 750,-
Prijslijstnummer: 4

Sierkers 'ukon'

Prunus serrulata 'ukon'

De sierkers ‘ukon’ vormt een relatief open, vaasvormige kroon. De boom wordt eerder breed dan hoog. Het jonge blad is bronskleurig en verkleurt later naar groen. De herfstkleur is opvallend met de kleuren purperbruin en paarsrood. Gelijktijdig met het blad verschijnen eind april/begin mei roomkleurige groene bloemen. Van deze soort worden er drie aangeplant langs de oever van de Oude-IJssel. De in totaal 17 Japanse sierkersen zullen vooral in het voorjaar een spectaculair beeld geven. Zowel van buiten het park als in het park zullen de bomen een grote aantrekkingskracht uitoefenen.

Prijs: 18-20cm: € 325,- / 20-25cm: € 425,-
Prijslijstnummer: 21b

Sierkers 'kiku-shidare-zakura'

Prunus 'kiku-shidare-zakura'

Deze sierkers is een treurvorm met overhangende twijgen. De boom blijft relatief laag met een hoogte van 4 tot 6 meter. Het blad is eerst bronskleurig en later donkergroen. Trossen met helder lichtroze bloemen sieren de boom in april. Deze sierkers zal samen met 16 andere langs de oever van de Oude-IJssel worden aangeplant en een spectaculair beeld geven. Zowel van buiten het park als in het park zullen de bomen een grote aantrekkingskracht uitoefenen.

Prijs: 18-20cm: € 400,- / 20-25cm: € 500,-
Prijslijstnummer: 23

Sierkers 'fugenzo'

Prunus serrulata 'fugenzo'

De sierkers ‘fugenzo’ heeft een breed vaasvormige kroon waarvan de takken op latere leeftijd sterk gaan overhangen. De boom kan 10 meter hoog en ook 10 meter breed worden. Gelijktijdig met de bloei verschijnt blad dat diep bronskleurig is en later groen wordt. In de herfst verkleurt het blad geeloranje. Deze sierkers bloeit half mei met wit-roze bloesem. De bloei blijft bovendien lang aanhouden. Van deze soort worden er twee aangeplant langs de oever van de Oude-IJssel. De in totaal 17 Japanse sierkersen zullen vooral in het voorjaar een spectaculair beeld geven. Zowel van buiten het park als in het park zullen de bomen niet nalaten om een grote aantrekkingskracht uit te oefenen.

Prijs: 18-20cm: € 375,- / 20-25cm: € 425,-
Prijslijstnummer: 18b

Rode beuk

Fagus sylvatica 'purpurea tricolor'

Rode beuken horen ook thuis op buitenplaatsen. Daar zijn ze vanaf de 19de eeuw in groten getale aangeplant. Deze cultivar van de rode beuk heeft opvallende bladeren die aanvankelijk purperrood zijn, maar later in het jaar een afwisselende crèmewitte rand krijgen. Het purperrood wordt naarmate de zomer verstrijkt bruiner van kleur. De rode beuk heeft een kenmerkende gladde grijze stam en een open kroon. Door z’n kleur zal de beuk contrasteren met het warm gele koetshuis en andere aldaar geplante bomen. Het is een bekende boom die indruk maakt door zijn kleur en monumentaliteit.

Prijs: 20-25cm: € 600,- / 30-35cm: € 950,-
Prijslijstnummer: 8

Zilverlinde

Tilia tomentosa

Het is bekend dat er op Huis Landfort vroeger verschillende zilverlindes te vinden waren. Deze zijn waarschijnlijk tijdens gevechten in april 1945 verloren gegaan. De zilverlinde dankt z’n naam aan de zilverkleur aan de onderzijde van het blad. Het hartvormige blad met gezaagde rand wordt in de herfst opvallend geel en blijft dan nog lang aan de boom hangen. Het is een enorme boom met zware rechte stam en een gelijkmatige, dichte kroon. De bloemen ontstaan in juli en zijn sterk geurend. Dat trekt weer veel bijen en hommels aan. Bij het koetshuis worden drie zilverlindes aangeplant die voor de schaduw en beschutting gaan zorgen.

Prijs: 20-25cm: € 325,- / 30-35cm: € 450,-
Prijslijstnummer: 30c

Gele acacia

Robina pseudoacacia 'Frisia'

Op de oever van de slingergracht op het Kleine Erf zal deze bijzondere acacia met geel blad prachtig afsteken tegen de andere bomen. Op die plek komen een rode acacia en twee Robinia pseudoacacia ‘Frisia’. Samen vormen zij een kleurrijke groep acacia’s. De boom krijgt met een hoogte van 10 tot 15 meter met een brede, ovale kroon. De grijsbruine schors raakt bij het toenemen der jaren meer en meer gegroefd. In een uitzonderlijk geval kan de boom in juni crèmewitte bloemen krijgen die vlinders aantrekken. De gele acacia loopt laat in het voorjaar uit en behoudt in de herfst lang okergeel verkleurde bladeren.

Prijs: 20-25cm: € 325,- / 30-35cm: € 500,-
Prijslijstnummer: 26b

Anna Paulownaboom

Paulownia 'purple splendour'

De Anna Paulownaboom is vernoemd naar de Russische grootvorstin Anna Paulowna (1795-1865). Zij huwde koning Willem II van Nederland en leefde na zijn dood lange tijd op Soestdijk. De boom komt oorspronkelijk uit China. Op Huis Landfort krijgt deze mooie boom een plek achter het landhuis aan de slingergracht. De Paulownia ‘purple splendour’ is een speciale cultivar met overvloedige lichtroze tot paarse bloemen. De bloemen verschijnen in pluimen nog voor het blad in april-mei tot wasdom komt. Het is een imposante parkboom met dikke uitstaande takken en een gewelfde kroonvorm. De grijsbruine schors wordt op latere leeftijd ruwer terwijl de jonge takken behaard zijn. Het grote blad is vaak even lang als breed en kan tot 40 cm uitgroeien. Als de boom ouder wordt, neemt de omvang van het blad af. In de nazomer groeien bruine doosvruchten aan de boom. De zaaddozen blijven aan de boom hangen. Ieder deel van het jaar verandert en betovert deze boom.

Prijs: 20-25cm: € 350,- / 30-35cm: € 600,-
Prijslijstnummer: 16

Japanse Yedo-sierkers

Prunus yedoenisechte

De Japanse Yedo-sierkers wordt 6 tot 10 meter hoog met een breed vaasvormige kroonvorm. De kroon wordt op latere leeftijd plat, omdat de takuiteinden gaan hangen. De brede kan dan 12 meter bedragen. Het jonge blad is opvallend lichtgroen en de herfstkleur is geel. De bloemknoppen zijn lichtroze, maar eenmaal uitgekomen zijn ze wit. Als deze boom bloeit, valt een amandelgeur te ruiken. Van deze soort worden er drie aangeplant langs de oever van de Oude-IJssel. De in totaal 17 Japanse sierkersen zullen vooral in het voorjaar een spectaculair beeld geven. Zowel van buiten het park als in het park zullen de bomen een grote aantrekkingskracht uitoefenen.

Prijs: 18-20cm: € 300,- / 20-25cm: € 400,-
Prijslijstnummer: 25c

Sierkers 'shirotae'

Prunus serrulata 'shirotae'

De sierkers ‘shirotae’ krijgt een hoogte van 3 tot 5 meter met een vaasvormige kroon. Het blad loopt lichtgroen uit en verkleurt later donkerder. De herfstkleur is lichtgeel. De boom draagt eind april/ begin mei bloesem met een witte kleur en geeft een geur af die neigt naar amandel. Deze bloei duurt enkele weken. Van deze soort worden er twee aangeplant langs de oever van de Oude-IJssel. De in totaal 17 Japanse sierkersen zullen vooral in het voorjaar een spectaculair beeld geven. Zowel van buiten het park als in het park zullen de bomen een grote aantrekkingskracht uitoefenen.

Prijs: 18-20cm: € 300,- / 20-25cm: € 400,-
Prijslijstnummer: 19b

Perzische slaapboom

Albizia julibrissin

De kleine Albizia julibrissin wordt 6 tot 8 meter hoog heeft een brede kroon met horizontale takken. De bast is grijsbruin en de twijgen hebben een olijfgroene kleur. Het dubbel geveerde blad kan 40cm lang worden en bestaat uit kleine sikkelvormige blaadjes die ’s avonds samenvouwen. De felroze bloemen zijn een opvallende verschijning. De stichting wil drie van deze slaapbomen bij het bedrijvige koetshuis aanplanten.

Prijs: 20-25cm: € 700,- / 30-35cm: € 1.000,-
Prijslijstnummer: 1

Sierkers 'ukon'

Prunus serrulata 'ukon'

De sierkers ‘ukon’ vormt een relatief open, vaasvormige kroon. De boom wordt eerder breed dan hoog. Het jonge blad is bronskleurig en verkleurt later naar groen. De herfstkleur is opvallend met de kleuren purperbruin en paarsrood. Gelijktijdig met het blad verschijnen eind april/begin mei roomkleurige groene bloemen. Van deze soort worden er drie aangeplant langs de oever van de Oude-IJssel. De in totaal 17 Japanse sierkersen zullen vooral in het voorjaar een spectaculair beeld geven. Zowel van buiten het park als in het park zullen de bomen een grote aantrekkingskracht uitoefenen.

Prijs: 18-20cm: € 325,- / 20-25cm: € 425,-
Prijslijstnummer: 21c

Witte sierkers 'taihaku'

Prunus serrulata 'taihaku'

Hoewel deze sierkers soms ook ‘grote witte sierkers’ wordt genoemd, blijft het een relatief kleine boom met een hoogte van 5 tot 7 meter. De kroon is waaiervormig en kan breder worden dan de boom hoog is. Het relatief grote blad loopt roodbruin uit en verkleurt later naar donkergroen. De herfstkleur is geeloranje. De sierkers ‘taihaku' bloeit in de tweede helft van april met bloemen die verkleuren van lichtroze naar wit. De bloesem trekt veel insecten aan. Van deze soort worden er twee aangeplant langs de oever van de Oude-IJssel. De in totaal 17 Japanse sierkersen zullen vooral in het voorjaar een spectaculair beeld geven. Zowel van buiten het park als in het park zullen de bomen een grote aantrekkingskracht uitoefenen.

Prijs: 18-20cm: € 300,- / 20-25cm: € 425,-
Prijslijstnummer: 22b

Magnolia hypoleuca

Magnolia hypoleuca

Rechts achter het landhuis groeide vroeger verschillende soorten magnolia’s. Daar zijn er nog twee van over. Deze Magnolia hypoleuca komt samen met andere te verwerven magnolia’s weer terug en zal de tuin aanzienlijk gaan verrijken. Zo herstelt de stichting een oude situatie. Van de diverse soorten magnolia’s wordt deze het grootst met een uiteindelijke hoogte van 10 tot 15 meter. De boom heeft een breed uitgroeiende kroon. De gladde grijsbruine schors met violetbruine twijgen steekt af tegen de grote lichtgroene eironde bladeren met een grootte van maar liefst 45 cm. Aan het begin van de zomer verschijnen geurige bekervormige, roomwitte bloemen. Daarna geeft de boom langwerpige paarsrode doosvruchten. In de herfst kleurt het blad geelbruin.

Prijs: 18-20cm: € 1.500,- / 20-25cm: € 2.200,-
Prijslijstnummer: 13

Koningslinde

Tilia x europea 'pallida'

Ons land kent sinds de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898 het gebruik om koningslindes te planten als herinneringsboom. Op Huis Landfort planten wij bij het koetshuis echter graag drie Tilia x europea ‘pallida’ vanwege de esthetische waarde van de boom en omdat deze boom traditioneel op buitenplaatsen thuishoort. Het afgevallen blad speelt een waardevolle rol in het groeiproces van de vele stinsenplanten die onze stichting op de buitenplaats heeft ingebracht. De boom heeft een rechte stam en in vergelijking met andere lindes meer opstaande takken en minder tot geen wortelopslag. Met een hoogte van 20 tot 30 meter heeft de boom een piramidale, halfopen kroon. De asymmetrische hartvormige bladen verkleuren in de herfst opvallend goudgeel. De linde is een belangrijke waardboom voor bijen en hommels. De koningslinde loopt in het vroege voorjaar uit.

Prijs: 20-25cm: € 325,- / 30-35cm: € 500,-
Prijslijstnummer: 29c

Sierkers 'royal burgundy'

Prunus serrulata 'royal burgundy'

De sierkers ‘royal burgundy’ wordt een flinke boom met een brede, vaasvormige kroon. De cultivar heeft opvallend purperrood blad en verkleurt in de herfst naar roodoranje. De bloesem van de boom is donkerroze. Van deze soort worden er twee aangeplant langs de oever van de Oude-IJssel. De in totaal 17 Japanse sierkersen zullen vooral in het voorjaar een spectaculair beeld geven. Zowel van buiten het park als in het park zullen de bomen een grote aantrekkingskracht uitoefenen.

Prijs: 18-20cm: € 400,- / 20-25cm: € 500,-
Prijslijstnummer: 20b

Hongaarse zilverlinde

Tilia tomentosa 'Pendula'

Deze boom is een variant van de zilverlinde met hangende takken en bladeren. Vooral wanneer het waait geeft dit een prachtig effect als de wit viltige (zilveren) onderzijde van het blad dan met golven zichtbaar wordt. Dit effect wordt versterkt door de bladsteel, die twee keer zo lang is als bij de gewone zilverlinde. De Hongaarse zilverlinde wordt 20 tot 30 meter hoog en tot 12 meter breed. In juni verschijnen geurende bloemen waar beien, hommels en vlinders dol op zijn; in de herfst blijft het gele blad lang aan de boom hangen. De boom kan goed tegen droogte.

Prijs: 20-25cm: € 375,- / 30-35cm: € 675,-

Vaantjesboom

Davidia involucrata 'vilmoriniana'

Bij het koetshuis zullen twee vaantjesbomen worden geplant. Deze boom staat onder meerdere namen bekend. Bekende namen zijn vaantjesboom, zakdoekenboom of luierboom. Alle duiden zij op de bijzondere bloemen met hangende witte schutbladeren. Als deze boom bloeit, geeft het een spectaculair gezicht. De stam van de vaantjesboom bladdert af in verschillende grijstinten. Het hartvormige blad heeft een opvallende herfstkleur in de kleuren geel, oranje, rood en violet. Het mag duidelijk zijn dat de vaantjesbomen echte blikvangers zijn.

Prijs: 20-25cm: € 1.450,- / 30-35cm: € 2.500,-
Prijslijstnummer: 6a

Zwarte noot

Juglans nigra

De zwarte noot wordt doorgaans groot en oud. Op latere leeftijd kleurt de stam donker en krijgt meer en meer groeven. Maar ook als de boom nog jong is, is het al een blikvanger. Het geveerde blad van de boom wordt meestal 60cm lang en verspreidt een aangename geur als je er op wrijft. De vruchten van de zwarte noot lijken wel op kogels maar dan in een frisgroene kleur. Ze verspreiden een zeepachtige geur. De noten zijn smakelijk. Bekend is dat er vroeger al zwarte noten in het park van Huis Landfort hebben gestaan. Langs de oever van de Oude-IJssel nabij het koetshuis zal een groep van drie bomen worden geplant.

Prijs: 20-25cm: € 375,- / 30-35cm: € 625,-
Prijslijstnummer: 10c

Japanse notenboom

Ginkgo biloba

Vroeger stond er een Ginkgo Biloba achter het landhuis. De boom groeit eerst smal piramidaal en later breed. De langzaam groeiende boom krijgt vooral op latere leeftijd een imposant voorkomen. De bladeren hebben een bijzondere waaiervorm met een ingesneden top en verkleuren in de herfst opvallend goudgeel. De boom draagt pas naar 20 tot 50 jaar vruchten. De Ginkgo is een oersoort die al voorkwam in de tijd van de dinosauriërs. Het is een prachtige opvallende boom.

Prijs: 20-25cm: €600,- / 30-35cm: €1200,-

Zilverlinde

Tilia tomentosa

Het is bekend dat er op Huis Landfort vroeger verschillende zilverlindes te vinden waren. Deze zijn waarschijnlijk tijdens gevechten in april 1945 verloren gegaan. De zilverlinde dankt z’n naam aan de zilverkleur aan de onderzijde van het blad. Het hartvormige blad met gezaagde rand wordt in de herfst opvallend geel en blijft dan nog lang aan de boom hangen. Het is een enorme boom met zware rechte stam en een gelijkmatige, dichte kroon. De bloemen ontstaan in juli en zijn sterk geurend. Dat trekt weer veel bijen en hommels aan. Bij het koetshuis worden drie zilverlindes aangeplant die voor de schaduw en beschutting gaan zorgen.

Prijs: 20-25cm: € 325,- / 30-35cm: € 450,-

Koningslinde

Tilia x europea 'pallida'

Ons land kent sinds de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898 het gebruik om koningslindes te planten als herinneringsboom. Op Huis Landfort planten wij bij het koetshuis echter graag drie Tilia x europea ‘pallida’ vanwege de esthetische waarde van de boom en omdat deze boom traditioneel op buitenplaatsen thuishoort. Het afgevallen blad speelt een waardevolle rol in het groeiproces van de vele stinsenplanten die onze stichting op de buitenplaats heeft ingebracht. De boom heeft een rechte stam en in vergelijking met andere lindes meer opstaande takken en minder tot geen wortelopslag. Met een hoogte van 20 tot 30 meter heeft de boom een piramidale, halfopen kroon. De asymmetrische hartvormige bladen verkleuren in de herfst opvallend goudgeel. De linde is een belangrijke waardboom voor bijen en hommels. De koningslinde loopt in het vroege voorjaar uit.

Prijs: 20-25cm: € 325,- / 30-35cm: € 500,-

Zilverlinde

Tilia tomentosa

Het is bekend dat er op Huis Landfort vroeger verschillende zilverlindes te vinden waren. Deze zijn waarschijnlijk tijdens gevechten in april 1945 verloren gegaan. De zilverlinde dankt z’n naam aan de zilverkleur aan de onderzijde van het blad. Het hartvormige blad met gezaagde rand wordt in de herfst opvallend geel en blijft dan nog lang aan de boom hangen. Het is een enorme boom met zware rechte stam en een gelijkmatige, dichte kroon. De bloemen ontstaan in juli en zijn sterk geurend. Dat trekt weer veel bijen en hommels aan. Bij het koetshuis worden drie zilverlindes aangeplant die voor de schaduw en beschutting gaan zorgen.

Prijs: 20-25cm: € 325,- / 30-35cm: € 450,-

Kaukasische zelkova

Zelkova carpinifolia 'verschaffeltii'

Het wat scheefvormige blad van de Kaukasische zelkova bezit een karakteristiek gezaagde vorm en is donkergroen. In de herfst wordt het blad prachtig geel. Deze middelgrote boom met grijsbruine bast heeft een vaasvormige kroon en lage vertakking. De groene bloemen en vruchten zijn niet heel opvallend. In het ontwerp is voor deze boom een plek bedacht aan de Oude-IJsseloever nabij het koetshuis. Daar zal hij zeker indruk maken op passanten die op de weg van of naar het Duitse Anholt fietsen of rijden.

Prijs: 20-25cm: € 1.750,- / 30-35cm: € 2.000,-
Prijslijstnummer: 31

Koningslinde

Tilia x europea 'pallida'

Ons land kent sinds de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898 het gebruik om koningslindes te planten als herinneringsboom. Op Huis Landfort planten wij bij het koetshuis echter graag drie Tilia x europea ‘pallida’ vanwege de esthetische waarde van de boom en omdat deze boom traditioneel op buitenplaatsen thuishoort. Het afgevallen blad speelt een waardevolle rol in het groeiproces van de vele stinsenplanten die onze stichting op de buitenplaats heeft ingebracht. De boom heeft een rechte stam en in vergelijking met andere lindes meer opstaande takken en minder tot geen wortelopslag. Met een hoogte van 20 tot 30 meter heeft de boom een piramidale, halfopen kroon. De asymmetrische hartvormige bladen verkleuren in de herfst opvallend goudgeel. De linde is een belangrijke waardboom voor bijen en hommels. De koningslinde loopt in het vroege voorjaar uit.

Prijs: 20-25cm: € 325,- / 30-35cm: € 500,-

Bijenboom

Tetradium daniellii

De bijenboom is naast de linde een belangrijke boom voor bijen. Op Huis Landfort willen we graag veel bijen verwelkomen. De bijenboom is daarom onmisbaar omdat het een gat in de voedselvoorziening van de bijen vult, nadat de linde is uitgebloeid. Op de overvloedige nectar komen veel bijen af. Het is een snelgroeiende boom met een brede kroon. De boom bloeit in augustus met piramidale pluimen die na de bloei rode vruchten geven.

Prijs: 20-25cm: € 1000,- / 30-35cm: € 1300,-

Markeer gift als gereserveerd?

Hoeveel wilt u geven?

/

Geef uw naam aan de ontvanger: