Op het Kleine Erf van Huis Landfort, schuin tegenover de duiventoren, prijkt sinds voorjaar 2022 een boom ter herinnering aan Helene Blaak (1966-2022); een Ginkgo Biloba.

Sinds 2010 was Helene betrokken bij stichting Kastelen Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL), ze raakte tijdens de intensieve samenwerking bij het Themajaar Historische Buitenplaatsen 2012, waar zij als communicatiemanager actief was, goed bevriend met René Dessing (directeur sEL) en verdiepte zich steeds meer in de wereld van historische buitenplaatsen die haar na aan het hart lagen. De colleges van Yme Kuiper aan de Rijksuniversiteit Groningen volgde ze met veel belangstelling. Ze genoot ervan om haar tijd en enthousiasme in historische buitenplaatsen te stoppen, en ze kreeg er veel energie voor terug. Voor het blad ‘Het Buiten’ maakte ze deel uit van de redactie en deed ze veel fotografiewerk en ze was ook 8 jaar bestuurslid van de stichting Vrienden van Landgoed Eyckenstein in Maartensdijk.
Dit alles, en natuurlijk nog veel meer, kwam najaar 2020 plots tot stilstand door een agressieve tumor in haar hoofd. Ondanks een operatie, chemo’s en bestralingen ging haar gezondheid steeds verder achteruit. Op een moment was duidelijk dat Helene niet veel tijd meer had en kwam het moment waarop zij afscheid van haar man, haar kinderen, familie en vrienden moest nemen steeds dichterbij. Toen ging ze filosoferen met haar gezin, wat wil ik nog doen, wat kan ik achterlaten? In de crowdfundingsactie voor de aankoop van bloeirijke bomen van Huis Landfort kwamen veel dingen op een mooie manier samen; ze schonk een boom die al 270 miljoen jaar op aarde groeit als symbool voor haar liefde voor de natuur, op een plek die symboliseert waar ze haar laatste 12 levensjaren zo veel vreugde aan beleefde.

In de lente van 2022 reisde Helene met haar man Gert-Peter, en kinderen Cathelijne en Wouter af naar Megchelen om haar Japanse notenboom te gaan bekijken, die toen zijn definitieve plek op het Kleine Erf had gekregen. Het was saai grijs weer, de boom was nog kaal en Helene was er slecht aan toe. Afgelopen zomer tijdens een bijeenkomst met andere schenkers ging het gezin -zonder Helene, die in mei overleed- opnieuw kijken. De ‘Boom van Hoop’ zoals de Ginkgo ook wel wordt genoemd, prijkt op het voorterrein van het landhuis en pakt de hele dag de zon. Zeker in het najaar kleuren Ginkgo’s vaak prachtig geel. De boom straalt kracht en vreugde uit, net zoals Helene dat deed.
stichting Erfgoed Landfort is dankbaar voor deze mooie schenking en voor al het werk dat Helene Blaak voor het behoud van de Nederlandse historische buitenplaatsen heeft verricht.