Een bezoek aan Huis Landfort

Huis Landfort is vooralsnog alleen toegankelijk voor groepen
Er wordt momenteel nagedacht over de manier waarop stichting Erfgoed Landfort haar toegankelijkheid voor geïnteresseerden het beste kan regelen. In de loop van 2023 zullen wij met regelmaat inspirerende activiteiten gaan organiseren, die op deze pagina overzichtelijk zullen worden aangeboden.

Wat is er te doen?

Momenteel is het landhuis enkel voor groepen toegankelijk

Voor een raadpleging omtrent uw wensen voor een groepsboeking (denk hierbij aan groepsgrootte, datum en tijdstip, horeca-mogelijkheden op maat) staat René Dessing u graag telefonisch te woord
(+31 (06) 22 801 668).

De omloop is vrij toegankelijk

De omloop rond het landhuis in het omliggende park is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Honden zijn in het hele park welkom mits aangelijnd. Honden hebben echter geen toegang tot het park op het Kleine Erf en de moestuin van stichting Erfgoed Landfort. Wij verzoeken hondenbezitters de uitwerpselen altijd op te ruimen.

Deze opname dateert uit 1931. In dat jaar vieren dr. Albert Gustav Luyken en Bertha Schlimmer (midden) hun gouden huwelijksfeest. Op de voorgrond de tweeling Albert en Johan Luyken met hun moeder Tove Luyken-Schlosshauer, die naast de jongens op de grond zit. Achter de jongens zitten hun grootouders Luyken.

Opengesteld particulier huis

Huis Landfort is geen museum

Huis Landfort is geen museum met vaste openingstijden maar een particulier bewoond huis, dat voor bezoekers op aanvraag toegankelijk is. Dit betekent dat men een particuliere woning bezoekt met een fraaie en waardevolle inrichting. Er zijn vele mooie stijlkamers met een bijzondere kunstcollectie. Dat maakt een bezoek aan het landhuis extra bijzonder.  Groepen kunnen een aanvraag doen voor een rondleiding. Het is in de toekomst (2023) de bedoeling dat ook inidivueel geïnteresseerden op vaste dagen en tijdstippen de mogelijkheid geboden wordt een rondleiding mee te maken. Over de kosten van groepsrondleidingen en hoe u dat kunt aanvragen, leest u hieronder meer.

Omdat het huis bewoond is, moeten telkens goede afspraken worden gemaakt om wensen en verwachtingen op elkaar af te stemmen. De rondleidingen worden uitgevoerd door opgeleide vrijwilligers van stichting Erfgoed Landfort. Zij leggen hierbij het accent vooral op het (be)leven van de cultuur- en groenhistorische karakteristieken van een historische buitenplaats. Daarnaast bezitten veel interieuronderdelen en objecten uit de kunstcollectie een band met andere historische buitenplaatsen in ons land. U krijgt dus geen verhaal te horen enkel over de geschiedenis van Huis Landfort, tijdens de rondleiding door huis en tuin hoort u ook veel verhalen aan de hand van voorwerpen in het landhuis en de bomen/planten in het park en moestuin over andere bijzondere buitenplaatsen in ons land. Daarmee krijgt u een breed verhaal waarom onze gefortuneerde voorouders duizenden van dit soort plekken in ons land hebben aangelegd en wat zij op hun buitenplaats aan natuurlijke rijkdom ervoeren.

Tarieven

Tarieven groepsboeking

 • Per rondleiding/per groep (max 15 personen)            € 150,-
 • Plus entree park, moestuin en landhuis per persoon  €     5,-
 • Indien koffie/gebak/maaltijden worden gevraagd, geldt een toeslag voor de inzet van gastvrouwen/heren.
 • De toegang van kinderen tot en met acht jaar is gratis mits zij onder begeleiding zijn.

Bedragen zijn inclusief BTW. De opbrengsten uit de entrees worden benut voor de aankoop van park- en moestuinbeplanting alsmede voor de aankoop van planten voor de bloemenmedaillons.

Een groepsreservering is definitief na onze bevestiging en uw vooruitbetaling. De rondleiding duurt ca. 90 minuten, inclusief de vertoning van een documentaire over de restauratie (vanaf medio 2023).

Toekomstige bezoekmogelijkheden

Wij werken eraan de mogelijkheid te creëren om het park op het Kleine Erf en de moestuin in de toekomst ook individueel te kunnen bezoeken, als het lukt dit met behulp van vrijwilligers te bemensen. Ook zouden we in de toekomst graag rondleidingen in het landhuis voor individueel geïnteresseerden organiseren. Zodra deze mogelijkheiden er zijn, melden wij dit op onze website en in onze sociale media.

Overigens is een groot deel van de historische buitenplaats Huis Landfort (45 ha) gratis toegankelijk en kunt u vanaf de omloop bij de slingergracht het park en het landhuis op afstand bekijken. Het bospark dat Geldersch Landschap & Kasteelen beheert, is van zonsopgang tot zonsondergang altijd toegankelijk.

Praktisch

U bent wandelend en met de fiets welkom in het bospark. Bij het landhuis zijn faciliteiten om uw fiets te stallen.

Toegankelijkheid

Het landhuis, het landschapspark en de moestuin zijn toegankelijk voor personen in een rolstoel of met een rollator. In het landhuis is een lift aanwezig en er zijn geen of nauwelijks drempels. Alle paden in de moestuin en op het Kleine Erf zijn hersteld en vernieuwd met Achterhoeks padvast. Dit materiaal is geschikt voor rolstoel/rollator-gebruik. In het landschappelijke parkbos liggen meestal onverharde paden, die bij regenachtig weer minder goed begaanbaar kunnen zijn.

Heeft u specifieke vragen over de toegankelijkheid, vul dan het contactformulier in. Wij trachten u spoedig zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden.

Parkeren

Vlak voor de oprijlaan naar het landhuis en het koetshuis is een gratis parkeergelegenheid voor een beperkt aantal auto’s. Vanaf deze parkeerplaats wandelt u in 10 tot 15 minuten naar het landhuis of koetshuis. Fietsers zijn toegestaan op de oprijlaan. Bij het koetshuis bevinden zich fietsenrekken.

Bent u mindervalide of begeleidt u een gast die dit is, dan kunt u na overleg met de stichting doorrijden tot aan het koetshuis om daar te parkeren. Voor informatie over onze bereikbaarheid klik hier.

Huwelijksreportages en fotografie

Tijdens rondleidingen door het landhuis is het niet toegestaan te fotograferen. Die beperking geldt niet voor het park, de moestuin of in het koetshuis. Op aanvraag kunnen bruidsparen op Huis Landfort met hun fotograaf een huwelijksreportage maken. Hieraan zijn wel kosten verbonden. Voor meer informatie en/of het maken van afspraken mailt u Marjan Wellink (mwellink@erfgoedlandfort.nl)

Horeca

Eten en drinken

Horeca op Huis Landfort is beperkt aanwezig en nu nog enkel op aanvraag beschikbaar. Er zijn plannen om in de toekomst een koffie/thee-mogelijkheid op het Kleine Erf te creëren maar zover is het nog niet. Het is niet toegestaan meegebrachte etenswaren of consumpties op het Kleine Erf of in het landhuis te gebruiken.

Zakelijk gebruik

In de zaal van het landhuis kunnen besloten diners, lunches en bijeenkomsten tot 24 personen worden georganiseerd. De grote zaal in het koetshuis wordt verhuurd voor bijeenkomsten, vergaderingen, workshops en zakelijke evenementen tot maximaal 100 personen. Voor meer informatie over de diverse mogelijkheden Zakelijk gebruik.

Omgeving van Landfort

De Achterhoek

De historische buitenplaats Huis Landfort bevindt zich in Megchelen, een klein dorp in de gemeente Oude IJsselstreek. De buitenplaats ligt op de landsgrens met Duitsland in het zuidelijkste puntje van de Achterhoek en wordt aan drie zijden door Duitsland omringd. De grens wordt gevormd door de Issel en de Oude IJssel. Oude IJsselstreek is een groene en gastvrije gemeente voor ontspanning, leuke dorpen en goede overnachtingsmogelijkheden. Zowel liefhebbers van cultuur als natuur kunnen hier hun hart ophalen.

Begin uw ontdekkingstocht in het VVV Inspiratiepunt op het DRU Industriepark in Ulft en stel daar uw eigen dagprogramma samen. Fiets of wandel door het afwisselende landschap en ontdek erfgoed en cultuurhistorie. Overigens is de Dru als industrieeel erfgoed een monumentaal rijksmonument met een geschiedenis die nauw aan deze omgeving en de ijzerverwerking verbonden is.

Kijk voor meer informatie over de regionale bezienswaardigheden op:

 • vvvoudeijsselstreek.nl (logies, eten & drinken, zien & doen in de gem. Oude IJsselstreek),
 • dru-industriepark.nl (industrieel monument en met cultureel centrum en grand café),
 • vvvoudeijsselstreek.nl/TOP-punten-in-Oude-IJsselstreek (Toeristische Overstap Punten),
 • fietsnetwerk.nl/fietsroutes/zoeken/ulft (fietsroutes in de buurt van Ulft),
 • achterhoek.nl (over routes, bezienswaardigheden en activiteiten),
 • venhorstplant.nl (tuincentrum voor particulieren en professionals in Megchelen),
 • moezeköttel.nl (oorlogswoning te Megchelen die diverse fiets- en wandelroutes heeft ontwikkeld rond de Liberation Route van de geallieerden tijdens de bevrijding),
 • wijngoedmontferland.nl (buurtschap de Wals bij Gendringen. Dit wijngoed  telt twee wijngaarden met 14.000 wijnstokken),
 • wasserburg-anholt.de (Duitse waterbrucht met museum en historische tuinen. Hier hangt de enige Rembrandt in particulier Duits bezit. Hier is ook een hotel en restaurant. Bevindt zich op 15 wandelminuten van Huis Landfort),
 • huisbergh.nl (Omvangrijk  kasteel uit de 12e eeuw in ’s Heerenberg op ca. 20 minuten rijden van Huis Landfort),
 • stadsmuseumdoetinchem.nl (Verhalenmuseum in en over Doetinchem, gevestigd in ‘Het Oude Postkantoor’ (1920) in Amsterdamse School-stijl. Hier zijn ook een VVV en restaurant),
 • huissevenaer.nl (historische kasteelboerderij met een ecologisch beheerd bospark en biologisch gemengd bedrijf in Zevenaar),
 • moyland.de (Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau (D), deze neogotische waterburcht herbergt een museum voor moderne en hedendaagse kunst, met historische tuin en beeldenpark en bevindt zich op ca. 40 minuten rijden van Huis Landfort).