Huis Landfort voorlopig

alleen geopend voor groepen

Er wordt hard gewerkt aan het openstellen van Huis Landfort voor geïnteresseerde bezoekers. Vanaf het late voorjaar 2022 zullen we met enige regelmaat inspirerende activiteiten gaan organiseren, die op de pagina Actueel overzichtelijk worden aangeboden.

Wat is er te doen?

Momenteel is het landhuis enkel voor groepen toegankelijk

Voor een raadpleging omtrent uw wensen voor een groepsboeking (denk hierbij aan groepsgrootte, datum en tijdstip, horeca-mogelijkheden op maat) staat René Dessing u graag telefonisch te woord
(+31 (06) 22 801 668).

De omloop is vrij toegankelijk

De omloop in het omliggende park rondom Erfgoed Landfort is vrij toegankelijk tot zonsondergang. 
Hier zijn honden welkom, mits aangelijnd. Wij verzoeken u om uitwerpselen op te ruimen en te deponeren in de vuilnisbakken op ons terrein. Dit wordt door velen gewaardeerd.

 

1931-dr. Albert Gustav Luyken en Bertha Schlimmer (midden) vieren hun gouden huwelijk. Op de voorgrond de tweeling Albert en Jan met hun moeder Tove Schlosshauer. Vader Albert Wilhelm Luyken staat op de achterste rij, 4e van rechts.

Opengesteld particulier huis

Huis Landfort is geen museum

Huis Landfort is nadrukkelijk geen museum met vaste openingstijden maar een opengesteld particulier huis. Dat wil zeggen dat het landhuis enerzijds bewoond wordt en u dus een particulier huis betreedt.  Anderzijds worden op verschillende momenten de deuren voor bezoekers  geopend, zodat u  het landhuis kunt bezoeken tijdens een door ons georganiseerde rondleiding. Over de kosten van rondleidingen en wat daarbij de spelregels zijn, leest u hieronder meer.

Deze hybride functies vragen om heldere afspraken en duidelijke voorschriften, om de wensen en verwachtingen van zowel bewoners als bezoekers met respect op elkaar af te stemmen. 
De rondleidingen zullen door vrijwilligers van de stichting Erfgoed Landfort worden gegeven. Hierbij ligt het accent  met name op het (be)leven van de cultuur- en groenhistorische karakteristieken van de buitenplaats en om bezoekers vanuit hun eigen ervaring te verbinden met de leefomstandigheden op een buitenplaats. Ook besteden zij aan de hand van collectievoorwerpen aandacht aan tal van andere Nederlandse historische buitenplaatsen en kastelen.

Tarieven

Tarieven groepsboeking

  • Rondleiding per groep (max 15 personen)         € 150,-
  • Daarbij komt een bijdrage per persoon van       € 5,-

(Bedragen zijn inclusief B.T.W. Deze bijdrage wordt benut voor het jaarlijkse beplanten van de bloemenmedaillons, om bijzondere planten en gewassen te verwerven)
De groepsboeking is definitief na betaling van de factuur, welke u vooraf ontvangt.
De rondleiding duurt ca. 90 minuten inclusief de vertoning van een historische film.

Toekomstige bezoekmogelijkheden

Als onze openingstijden en boekingsmogelijkheden zich uitbreiden, kunnen individuele bezoekers kiezen uit de volgende mogelijkheden:

– Entreeticket A kiest u voor een instaprondleiding in het landhuis inclusief koffie/thee en een versnapering (45 minuten). U kunt dan tevens een vrije wandeling maken op het Kleine Erf.
– Entreeticket B kiest u voor toegang tot het Kleine Erf voor een wandeling door onze prachtige tuin vol bijzondere bloemen, heesters en bomen, tijdens openingstijden.
– Zonder entreeticket kunt u wandelen in de omloop en onze moestuin bezichtigen tijdens openingstijden.

Wilt u op de hoogte blijven van onze bezigheden en activiteiten? Schrijf u hier in voor onze digitale nieuwsbrief;

 

Praktisch

Toegankelijkheid

Het landhuis, het landschapspark en de moestuin zijn toegankelijk voor personen in een rolstoel of met een rollator. Er is een lift in het landhuis op alle etages en er zijn geen of nauwelijks drempels. De paden in de moestuin en op het Kleine Erf zijn hersteld en vernieuwd. Tussen de cortenstalen randen ligt Achterhoeks padvast. Dit materiaal is geschikt voor rolstoel/rollator gebruik. In het landschappelijke parkbos zijn veelal onverharde paden. Die kunnen bij regenachtig weer minder goed begaanbaar zijn.

Heeft u specifieke vragen over de toegankelijkheid, vul dan het contactformulier in. We zullen u spoedig zo goed mogelijk informeren over de mogelijkheden.

Parkeren

Vlak voor de oprijlaan naar het landhuis en het koetshuis is voldoende gratis parkeergelegenheid voor auto’s. Vanaf deze parkeerplaats is het ca. 5-10 minuten wandelen. Fietsers zijn toegestaan op de oprijlaan, er is een ruime fietsenstalling tegenover het koetshuis.

Bent u mindervalide -of begeleidt u een gast in uw gezelschap die mindervalide is- dan kunt u na overleg doorrijden tot aan het koetshuis of tot aan het landhuis om daar te parkeren.

Horeca

Eten en drinken

Momenteel kunt u bij sEL geen horeca bezoeken. Op termijn beraden wij ons over een passende horecagelegenheid voor bezoekers en passanten. Tijdens een rondleiding in het landhuis is eten, drinken en fotograferen niet toegestaan. Buiten in de tuin en in het park is dat wel toegestaan, mits u uw afval meeneemt of deponeert in de prullenbakken op de omloop of op de parkeerplaats.

Zakelijk gebruik

In de zaal van het landhuis kunnen besloten diners, lunches en bijeenkomsten tot 24 personen worden georganiseerd. De grote zaal in het koetshuis wordt verhuurd voor congressen, workshops en zakelijke evenementen tot maximaal 100 personen. Voor meer informatie over de diverse mogelijkheden Zakelijk gebruik.

 

Omgeving van Landfort

De Achterhoek

Ons erfgoed -Huis Landfort, het landschapspark en de moestuin- is gesitueerd in Megchelen in de gemeente Oude IJsselstreek. Dit ligt op de landsgrens met Duitsland in het zuidelijkste puntje van de Achterhoek. Een verrassende gemeente met landgoederen en kastelen en gezellige dorpen. Dit is ook het stroomgebied van de rivier de Oude IJssel. Een groene en gastvrije omgeving voor ontspanning, leuke uitjes, heerlijke overnachtingsmogelijkheden en mooie routes. Zowel liefhebbers van cultuur en natuur kunnen hier hun hart ophalen.
Begin uw ontdekkingstocht in het nieuwe VVV Inspiratiepunt op het DRU Industriepark in Ulft en stel uw dagje uit zelf samen. Fiets of wandel door het afwisselende landschap en ontdek erfgoed en cultuurhistorie.

Kijk voor uitgebreide informatie over de regionale mogelijkheden en bezienswaardigheden op: https://vvvoudeijsselstreek.nl
(alles over overnachten, eten & drinken, zien & doen in de gemeente Oude IJsselstreek)
https://www.dru-industriepark.nl (symbool voor de ijzerindustrie in de Achterhoek, industrieel monument en ontmoetingsplaats met bruisend cultureel centrum en grand café)
https://vvvoudeijsselstreek.nl/TOP-punten-in-Oude-IJsselstreek (Toeristische Overstap Punten)
https://www.fietsnetwerk.nl/fietsroutes/zoeken/ulft (fietsroutes in de buurt van Ulft)
https://achterhoek.nl (over routes, bezienswaardigheden en activiteiten, te selecteren op thema of locatie)
https://www.venhorstplant.nl (Het plantencentrum voor particulieren en professionals in Megchelen heeft een grote verscheidenheid aan tuinplanten, er werkt vakkundig personeel dat u graag adviseert)
https://moezekottel.nl (Historische vereniging in Megchelen die, naast een lessenserie, ook diverse fiets- en wandelroutes heeft ontwikkeld mbt de Liberation Route; het pad dat de geallieerden volgende tijdens de bevrijding van Europa)
https://www.wijngoedmontferland.nl (In buurtschap de Wals bij Gendringen -op 4 km van Megchelen- is Het Wijngoed. Er zijn 2 wijngaarden met 14.000 wijnstokken in de heuvels van het Montferland. U kunt de wijngaard bezoeken, rode, witte en rosé- wijnen komen proeven of bestellen)
https://wasserburg-anholt.de (kunstmuseum met historische tuinen, tevens in het park een romantisch hotel met uitgebreide gastronomie. Gelegen net over de grens bij Megchelen op ca. 10 minuten rijden van Landfort)
https://www.huisbergh.nl (Een van de grootste kastelen van Nederland en stamt uit de 12e eeuw, bevindt zich op ca. 20 minuten rijden van Landfort)
https://www.stadsmuseumdoetinchem.nl (Verhalenmuseum over de bewogen geschiedenis van de stad, met interessante exposities van diverse Doetinchemse en Achterhoekse kunstenaars. Gevestigd in ‘Het Oude Postkantoor’ uit 1920 in de bouwstijl Amsterdamse School en 25 minuten rijden. Inpandig zijn gevestigd de VVV en restaurant het Borghuis)
https://www.huissevenaer.nl (Een historische kasteelboerderij met een ecologisch beheerd bospark en biologisch gemengd bedrijf in Zevenaar, ca. 30 minuten rijden van Landfort)
https://www.moyland.de (Museum Schloss Moyland, een neogotische waterburcht herbergt een museum voor moderne en hedendaagse kunst, met historische tuin en beeldenpark. U rijdt hier vanaf Landfort in ca. 40 minuten naartoe)

 

Vul hieronder uw gegevens in: