Huis Landfort vanuit de lucht gezien

Een bezoek aan Huis Landfort

Sinds enige jaren worden groepen door onze rondleiders door het landhuis, park en moestuin rondgeleid. Ieder jaar vanaf april zijn het park en de moestuin toegankelijk voor geïnteresseerden op vrijdagen en zaterdagen. Na aanmelding via de website kan men deelnemen aan een instaprondleiding in het landhuis. Als er plek is, kan men ook op de dag zelf bij de kassa nog tickets verkrijgen.

Tickets zijn hieronder te reserveren. Naast de vrijdagen en zaterdagen organiseren we met regelmaat inspirerende activiteiten die gericht zijn op kennisverwerving, cultuur, muziek, geschiedenis en rondom onze moestuinproducten. Het landhuis is enkel toegankelijk door middel van een begeleide rondleiding.

Houdt u onze website in de gaten en meldt u aan voor de digitale nieuwsbrief zodat wij u van onze openstellingen en activiteiten op de hoogte kunnen houden.

Openstellingen

op de vrijdagen en zaterdagen van 29 maart t/m 19 oktober 2024

Open Monumentendag

Open Tuinen Dagen

28 april, 23 juni, 29 september 2024

Culturele en Culinaire Evenementen

Culturele en Culinaire Evenementen
bij Huis Landfort

Lezingen

Diverse Lezingen en Lezersaanbiedingen

Open Monumentendag

Open Monumentendag

14 september 2024

Wat is er nog meer te doen?

Groepsboeking om het landhuis te bezoeken

Voor uw aanvraag voor een groepsreservering met aanvullende wensen voor koffie of lunch/diner staat René Dessing u graag te woord (+31 (06) 22 801 668).

Deelnemen aan een instap-rondleiding

Op geregelde tijden organiseren wij zogenaamde instap-rondleidingen, bestemd voor individueel geïnteresseerden. Informatie over data en tijden vindt u op deze pagina zodra ze bekend zijn, ook kondigen we deze aan in de digitale nieuwsbrief en onze social media kanalen.

Overigens is een groot deel van de 50 hectare tellende historische buitenplaats Huis Landfort vrij toegankelijk. Het bospark, de zogenaamde omloop rondom het landhuis dat Geldersch Landschap & Kasteelen beheert, is van zonsopgang tot zonsondergang onbeperkt te bezoeken. Honden zijn in het omliggende park welkom mits aangelijnd, maar worden in het park op het Kleine Erf en in de moestuin niet toegelaten. We verzoeken een ieder om uitwerpselen op te ruimen.

Deze opname dateert uit 1931. In dat jaar vierden dr. Albert Gustav Luyken en Bertha Schlimmer (midden) hun gouden huwelijksfeest. Op de voorgrond zit de tweeling Albert en Johan Luyken met naast hun moeder Tove Luyken-Schlosshauer. Achter de jongens zitten hun grootouders Luyken temidden van talrijke familieleden en vrienden.

Opengesteld particulier huis

Huis Landfort is geen museum

Huis Landfort is geen museum met vaste openingstijden maar een particulier bewoond huis met afzonderlijke stijlkamers en een fraaie historische inrichting, dat op aanvraag door bezoekers te bezichtigen is. Juist dit maakt deze historische plek uniek en bijzonder. Voor groepen is het mogelijk een aanvraag te doen voor een rondleiding. Ook organiseert de stichting met regelmaat instap-rondleidingen voor individuele bezoekers, deze worden aangekondigd op deze pagina. Over diverse tarieven en praktische informatie leest u hieronder meer.

Vanwege het bewoond zijn, gelden voorwaarden bij een bezoek. Zo moeten bezoekers plastic hoesjes over de schoenen dragen ter voorkoming van beschadiging van de houten vloeren. Ook vragen wij uitdrukkelijk om geen voorwerpen, gordijnen en behang aan te raken en het is niet toegestaan in huis te fotograferen. De rondleidingen worden uitgevoerd door goed geïnformeerde gidsen, die hun werk vrijwillig voor de stichting Erfgoed Landfort verrichten. Zij leggen het accent vooral op het (be)leven van de cultuur- en groenhistorische karakteristieken van deze historische buitenplaats. Daarnaast zijn talloze interieuronderdelen en objecten uit de kunstcollectie, ook planten en bomen, verbonden met andere historische buitenplaatsen in ons land. Zo krijgt u niet alleen een verhaal te horen over de geschiedenis van Huis Landfort maar ook over allerlei andere bijzondere historische buitenplaatsen, een breed verhaal waarom onze gefortuneerde voorouders duizenden van dit soort plekken in ons land hebben aangelegd en wat zij op hun buitenplaats aan natuurlijke rijkdom ervoeren. En wie weet gaat u later eens op bezoek bij een buitenplaats waarover u bij Huis Landfort hebt horen spreken.

Tarieven

Tarieven groepsboeking

 • Per rondleiding/per groep (max 15 personen): € 150,-
 • Plus entree park en moestuin per persoon: € 6,-
 • Indien koffie/gebak/maaltijden worden gevraagd, berekenen wij een toeslag voor de inzet van onze gastvrouwen/heren.
 • De toegang van kinderen tot en met zes jaar is gratis mits zij onder begeleiding zijn.

Bedragen zijn inclusief BTW. De opbrengsten uit de entrees worden benut voor de aankoop van park- en moestuinbeplanting alsmede voor de aankoop van planten voor de bloemenmedaillons.

Een groepsreservering is definitief na onze bevestiging en uw vooruitbetaling. De rondleiding duurt ca. 90 minuten en is inclusief de vertoning van een documentaire over de restauratie (vanaf medio 2023).

Individueel bezoek tijdens openstellingen*

 • Rondleiding plus entree park, moestuin en landhuis per persoon; € 16,-
 • Entree park en moestuin per persoon; € 6,-
 • De toegang van kinderen tot en met zes jaar is gratis mits zij onder begeleiding zijn.
 • Er is op het huiseiland beperkte horeca voor individuele bezoekers.

*Incidenteel zijn park en moestuin opengesteld en worden instap-rondleidingen georganiseerd voor individueel geïnteresseerden, dit is altijd onder begeleiding van een gids. Geplande data en tijdstippen met een link om online te reserveren vermelden wij hier, in onze nieuwsbrief en op onze social mediakanalen.

Praktisch

U bent wandelend en met de fiets welkom in het bospark. Bij het koetshuis zijn faciliteiten om uw fiets te stallen. In het omliggende park zijn honden welkom mits aangelijnd en indien uitwerpselen worden opgeruimd, maar op op het Kleine Erf en in de moestuin van stichting Erfgoed Landfort zijn honden niet toegestaan.

Toegankelijkheid

Het landhuis, het landschapspark en de moestuin zijn goed toegankelijk voor personen die van een rolstoel of rollator gebruikmaken. In het landhuis is een lift aanwezig en er zijn enige lage drempels. Alle paden in de moestuin en op het Kleine Erf zijn voorzien van zogenaamd Achterhoeks padvast. Dit materiaal is geschikt voor rolstoel/rollator-gebruik. In het omliggende landschappelijke parkbos liggen meestal onverharde paden, die bij regenachtig weer minder goed begaanbaar kunnen zijn.

Heeft u specifieke vragen over de toegankelijkheid, vul dan het contactformulier in. Wij trachten u zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden.

Parkeren

Bij de ingang van het bospark bevindt zich een klein parkeerterrein, dat gratis benut kan worden. Vanaf daar wandelt u in 10 tot 15 minuten naar het landhuis of koetshuis van stichting Erfgoed Landfort. Fietsers zijn toegestaan op de lanen van het bospark toegestaan. Bij het koetshuis bevinden zich fietsenrekken. Het is niet toegestaan om zonder afspraak gemotoriseerd het park te betreden.

Bent u mindervalide of begeleidt u een gast die dit is, dan kunt u na overleg met de stichting doorrijden tot aan het koetshuis om daar te parkeren. Op deze parkeerplaats is een laadpaal aanwezig voor electrische auto. Voor informatie over onze bereikbaarheid klik hier. 

Huwelijksreportages en fotografie

Voor het benutten van het park, de moestuin of het koetshuis als locatie voor een fotoshoot kunnen bedrijven, bruidsparen en andere geïnteresseerden neemt u contact op met Marjan Wellink (mwellink@erfgoedlandfort.nl) Onze tarieven vindt u hier.
Tijdens rondleidingen door het landhuis is fotograferen niet toegestaan. Deze regel geldt niet in het park, de moestuin of in het koetshuis.

Horeca

Eten en drinken

Op Huis Landfort is het momenteel enkel voor groepen mogelijk om koffie/thee met gebak, een lunch, diner of drankje te serveren. Er zijn plannen om in de toekomst een koffie/thee-mogelijkheid op het Kleine Erf te creëren maar zover is het nog niet. Het is niet toegestaan meegebrachte etenswaren of consumpties op het Kleine Erf of in het landhuis te gebruiken.

Meer informatie over onze zakelijke mogelijkheden vindt u bij Zakelijk gebruik.

Omgeving van Landfort

De Achterhoek

De historische buitenplaats Huis Landfort ligt langs de Oude IJssel nabij het dorpje Megchelen (gem. Oude IJsselstreek), op de Nederlands-Duitse landsgrens in het zuidelijkste puntje van de Achterhoek en wordt aan drie zijden door Duitsland omringd. De Issel en de Oude IJssel vormt hier al eeuwen de grens tussen de twee landen. Oude IJsselstreek is een groene en gastvrije gemeente voor ontspanning, leuke dorpen en goede overnachtingsmogelijkheden. Zowel liefhebbers van cultuur als natuur kunnen hier hun hart ophalen.

Begin uw ontdekkingstocht in het VVV Inspiratiepunt op het DRU Industriepark in Ulft en stel daar uw eigen dagprogramma samen. Fiets of wandel door het afwisselende landschap en ontdek erfgoed en cultuurhistorie. Overigens is de Dru als industrieeel erfgoed een monumentaal rijksmonument met een geschiedenis die nauw aan deze omgeving en de ijzerverwerking verbonden is.

Kijk voor meer informatie over de regionale bezienswaardigheden op:

 • vvvoudeijsselstreek.nl (logies, eten & drinken, zien & doen in de gem. Oude IJsselstreek),
 • dru-industriepark.nl (industrieel monument en met cultureel centrum en grand café),
 • vvvoudeijsselstreek.nl/TOP-punten-in-Oude-IJsselstreek (Toeristische Overstap Punten),
 • fietsnetwerk.nl/fietsroutes/zoeken/ulft (fietsroutes in de buurt van Ulft),
 • achterhoek.nl (over routes, bezienswaardigheden en activiteiten),
 • venhorstplant.nl (tuincentrum voor particulieren en professionals in Megchelen),
 • moezeköttel.nl (oorlogswoning te Megchelen die diverse fiets- en wandelroutes heeft ontwikkeld rond de Liberation Route van de geallieerden tijdens de bevrijding),
 • wijngoedmontferland.nl (buurtschap de Wals bij Gendringen. Dit wijngoed  telt twee wijngaarden met 14.000 wijnstokken),
 • wasserburg-anholt.de (Duitse waterbrucht met museum en historische tuinen. Er is hier een belangrijke collectie 17de-eeuwse Hollandse schilderkunst te bezichtigen waaronder de enige Rembrandt in particulier Duits bezit. Hier is ook een hotel met formeel restaurant. De Wasserburg zich op 15 wandelminuten van Huis Landfort),
 • huisbergh.nl (Omvangrijk  kasteel uit de 12e eeuw in ’s Heerenberg op ca. 20 minuten rijden van Huis Landfort),
 • stadsmuseumdoetinchem.nl (Verhalenmuseum in en over Doetinchem, gevestigd in ‘Het Oude Postkantoor’ (1920) in Amsterdamse School-stijl. Hier zijn ook een VVV en restaurant),
 • huissevenaer.nl (historische kasteelboerderij met een ecologisch beheerd bospark en biologisch gemengd bedrijf in Zevenaar),
 • moyland.de (Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau (D), deze neogotische waterburcht herbergt een museum voor moderne en hedendaagse kunst, met historische tuin en beeldenpark en bevindt zich op ca. 40 minuten rijden van Huis Landfort).