Hoewel ik in de vorige nieuwsbrief schreef dat mijn column van toen de laatste zou zijn, verzocht onze eindredacteur Geeke Remmelts mij toch nog eenmaal in de pen te klimmen. Dit wordt dus echt mijn allerlaatste bijdrage, want per 31 maart neemt Femia Siero mijn rol als directeur van stichting Erfgoed Landfort over en komt mijn taak als leidinggevende na precies acht jaar ten einde.
Mijn betrokkenheid begon op 10 maart 2017 toen onze bestuursvoorzitter Ger Vijfvinkel mij belde om te vragen of ik de taak van de restauratie van Huis Landfort op mij wilde nemen. Kort daarvoor was een deel van deze historische buitenplaats in langdurige erfpacht genomen van Geldersch Landschap & Kasteelen. De gebouwen waren in eigendom verworven door onze stichting. Mijn betrokkenheid bij Landfort kwam eigenlijk door een samenloop van omstandigheden tot stand. Hoewel wij wisten dat het echtpaar Vijfvinkel de pachtovereenkomst was aangegaan, waren mijn partner Wim Dröge en ik los hiervan net verhuisd van Heemstede naar de Achterhoek. Na lange tijd op de mooie historische buitenplaats Huis te Manpad te hebben gewoond, hadden wij besloten elders en wat minder monumentaal te gaan wonen. Het liep dus anders.
Bij de start van mijn werkzaamheden voor stichting Erfgoed Landfort was er eigenlijk niets meer dan het landhuis en de erfpachtovereenkomst. Daar is in de afgelopen acht jaar ruimschoots verandering in gekomen. Na een periode van reflectie, waaruit een beleids- en ontwikkelingsplan voortkwam, vingen de werkzaamheden in 2018 aan met het uitbaggeren en beschoeien van de 750 meter lange slotgracht. Kort daarop volgden de start van de herbouw van het koetshuis, de restauratie van het landhuis, de herintroductie van de verdwenen moestuin en de revitalisering van het landschappelijke park.
Waarde delen
Het resultaat wordt nu wijd en zijd en tot over de landsgrenzen geroemd en trekt jaarlijks vele bezoekers. Toch is het de stichting niet direct om hoge bezoekersaantallen te doen. Ons gaat het erom bezoekers te laten delen in de grote culturele en groenhistorische waarde van Huis Landfort. Hier heersen rust, natuurlijke harmonie en schoonheid en dit is waarvan wij onze bezoekers graag deelgenoot maken.
Huis Landfort staat niet op zichzelf, want ons land telt nog 545 van deze mooie buitenplaatsen, waar vele eigenaren en vrijwilligers zich inspannen om de laatste stukken onaangeraakt Nederland te bewaren voor de toekomst. Ook het zoeken naar verbinding met andere historische buitenplaatsen in ons land is een ambitie van stichting Erfgoed Landfort. Om dit doel te bereiken werkt onze stichting nauw samen met stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL).
Dit alles draag ik nu met veel vertrouwen over aan Femia, die enthousiast het stokje van me gaat overnemen. Daarover leest u meer in een dubbelinterview in deze nieuwsbrief. Overigens zullen Wim en ik het landhuis blijven bewonen en zullen wij de stichting in de toekomst als adviseurs bijstaan.
Activiteiten in 2025
Ik vind het leuk om deze eerste nieuwsbrief van 2025 bij u te mogen introduceren. De stichting heeft weer talrijke bijzondere evenementen in het vooruitzicht. Bijzonder trots zijn wij dat op zondagmiddag 4 mei 2025 het Dudok Quartet Amsterdam hier tijdens een optreden te beluisteren is. Dit beroemde strijkensemble zal in het koetshuis onder andere werken van Haydn en Tsjaikovski ten gehore brengen. We kunnen dit concert en nog enige andere concerten organiseren dankzij een schenking van een anoniem echtpaar dat de muziekcultuur een bijzonder warm hart toedraagt.
Verder ben ik blij u te melden dat wij op de zondag 11 mei en in het weekend van 14 en 15 juni weer Open Tuinendagen organiseren in samenwerking met vijf andere tuinen in de grensstreek. Leuk is dat de Wasserburg Anholt dit jaar een van de partners is. Telkens zijn enkele kwekers bij ons aanwezig om planten te verkopen. Op zondag 15 juni zal de re-enactment vereniging Het Salet op Huis Landfort het leven van de gegoede burgerij uit het einde van de achttiende eeuw uitbeelden. In hetzelfde weekend werken wij nauw samen met het Duitse Landschafsverband Westfalen-Lippe (LWL) dat dan eveneens regionale Open Tuinendagen organiseert. Met deze samenwerking zijn we heel blij.
De midzomernacht (zaterdag 21 juni) vieren wij op Huis Landfort met Coert Cuisine tijdens een bijzonder culinair evenement in het koetshuis. In 2024 waren twee van dergelijke culinaire avonden in korte tijd uitverkocht. Voor alle deelnemers waren die avonden een ervaring met een gouden randje.
Bedankt
Graag dank ik tot besluit allen die ervoor gezorgd hebben dat Huis Landfort weer tot leven is gekomen en voor velen inmiddels een waardevolle plek is geworden. Als trouwe lezers van onze nieuwsbrieven dank ik u voor uw betrokken enthousiasme. Natuurlijk dank ik al onze vrijwilligers voor hun geweldige inzet als tuinhulp, rondleider, gastvrouw/man, bibliothecaris of klussenman. Heel prettig was de samenwerking met onze onvolprezen Marjan Wellink, die vanaf het begin tijdens de hele restauratie als managementassistent heeft meegewerkt, Tim Overbeek die onze vrijwilligers coördineert, Jan de Boer en Mike Reinders die van het park een onvergetelijk feest maken, Silvia Robben en Patricia Derksen die al jaren zorg dragen voor een net landhuis en koetshuis en Lucy Geurts die als evenementenmanager en coördinator ontvangsten haar eerste seizoen gaat meemaken. Dank jullie wel!
Tot slot dank ik ons bestuur en met name voorzitter Ger en Sonja Vijfvinkel met wie Wim en ik een heel bijzonder pad hebben bewandeld, dat tot de hergeboorte van Huis Landfort heeft geleid. Gevieren is er eindeloos veel goed overleg geweest, is er gelachen, gewerkt en gecreëerd om iets kunnen te behouden wat in 2017 na bijna 600 jaar aan de verantwoordelijkheid van stichting Erfgoed Landfort is toevertrouwd. Mede dankzij de (financiële) steun van vele particulieren, overheden en fondsen is aan dit initiatief hopelijk nog een lang leven beschoren.
Dank u wel en tot ziens!
René W.Chr. Dessing (oud-)directeur stichting Erfgoed Landfort
