Architect Cor Bouwstra

Huis Landfort was zijn vroegere grandeur kwijtgeraakt, dus er was zoveel te winnen toen architect Cor Bouwstra de restauratie-opdracht kreeg voor de restauratie van het landhuis. En hoe begin je dan met zo’n groot project, wat zijn de referenties? Cor vertelt er enthousiast over. Hij is trots en kijkt tevreden naar de resultaten.

In de winter van 2015 ontving Bureau Verlaan & Bouwstra in Vianen (vanaf 2021 veranderde dit architectenbureau de naam in VB erfgoed & architectuur) een uitnodiging om te komen praten met de voorzitter en directeur van de stichting. Samen met zijn compagnon toog Cor Bouwstra naar Megchelen. Hij wist helemaal niet waar dat lag, bevond zich tot zijn verbazing ineens in Duitsland, om vervolgens een half uur te laat en een beetje amechtig aan te komen bij wat toen het kantoor van stichting Erfgoed Landfort was – de villa Keppeltjesberg. Er waren meer gegadigden maar uiteindelijk kreeg Verlaan & Bouwstra de opdracht vanwege de indrukwekkende staat van dienst en vanwege de zorgvuldige restauratie van kasteel Ruurlo.
Cor Bouwstra: ‘Er is veel ervaring, affiniteit en flexibiliteit nodig om van een vervallen landhuis weer een harmonisch duurzaam geheel te kunnen maken. Bovendien had stichting Erfgoed Landfort een uitdagend eisenpakket; geef het landhuis zijn eigen sfeer en karakter terug, geïnspireerd op oude foto’s en tekeningen maar natuurlijk ook duurzaam. En qua gebruik moest het mogelijk zijn om mensen te kunnen ontvangen maar ook om groepen rond te kunnen leiden.’

Uiteindelijk werden naast Verlaan & Bouwstra nog drie bureaus gecontracteerd om met elkaar de restauratie, renovatie en revitalisering van de gehele historische buitenplaats uit te voeren; Architectenbureau Prent (nieuwbouw koetshuis en herbouw leifruitmuur), Korneel Aschman Erfgoedadvies (herintroductie moestuin) en Debie & Verkuijl tuin/park|/landschap (restauratie van het Zocherpark).

Cor vertelt hoe inspirerend het was, al die mensen bij elkaar vanuit verschillende disciplines, kennis en visie, ieder met een eigen focus. ‘Dat delen van ideeën en deelgenoot zijn van elkaar proces zorgde voor een professionele en constructieve aanpak, heel collegiaal en proactief. De opdrachtgever is altijd de spil, samen met René Dessing en zijn partner Wim Dröge hebben we gezocht naar de praktische invulling voor herstel van de harmonie tussen huis en historisch groen, en de sfeervolle aankleding om elke kamer zijn eigen persoonlijkheid terug te geven.
Hij vervolgt: ‘Aan een huis dat door generaties wordt bewoond, wordt bij elke verbouwing iets toegevoegd en niet altijd ten goede. We gingen nu met elkaar voor een optimaal resultaat. De stichting heeft alle vertrekken in het landhuis van een naam voorzien. Samen met het schenkende echtpaar Vijfvinkel en René en Wim zochten wij naar inspirerende voorbeelden en kleurcombinaties. Dat was de sleutel naar het beeld van de gegroeide historische buitenplaats als geheel. Eigenlijk hebben we met elkaar Huis Landfort teruggegeven aan zichzelf.’